Equitone Pictura - potrivită unei clădiri de locuit precum hotelul APX Hotel & Residence

Proiect: APX Hotel & Residence

Regim de înălţime: 3S+P+4E+7Er+10Er+12Er;

Beneficiar: ANPA Invest;

Arhitectură: NOD Architects, arh. Oana-Diana Nits, arh. Vlad-Mihai Petrescu, arh. Ruxandra Dobinda-Guta;

Structură: Vertical Outline, ing. Alexandru-Florin Gheorghe – corp clădire hotel; Sagacis Proiect, dr. ing. Adrian-Alexandru Savu – corp clădire locuinţe; Ductil Tech, ing. Aurel Roşu – proiect incintă;

Instalaţii: AMS Instal, electrice – ing.Ana-Maria Florescu, sanitare – ing. Elena Iatan, HVAC – ing. Issabela Grigore;

Finalizat: 2019

 

Ocupând o poziţie privilegiată pe latura nordică a Bulevardului Unirii, Union Plaza Hotel & Residence îşi asumă rolul unei „punţi” între ţesutul oraşului vechi şi frontul de blocuri finalizate în anii 1990.

 

Noua clădire respectă materialitatea dominantă, minerală –beton deschis la culoare – a clădirilor făcute odată cu bulevardul, dar în același timp oferă o imagine mult mai curată, epurată. Ritmul aleator al ferestrelor dinamizează faţadele, în contrast cu rigiditatea blocurilor din zonă, dar păstrează acelaşi raport plin-gol, cu scopul menţinerii echilibrului imaginii de ansamblu. Clădirea este alcătuită din două corpuri cu funcţiuni diferite: hotelul propriu-zis, cu Sky Bar la ultimul etaj, este amplasat la bulevard, în timp ce blocul de locuinţe colective se desfăşoară în spatele acestuia, coborând în trepte către ţesutul vechi al Cartierului Evreiesc.

 

Hotelul continuă registrul de parter înalt al blocurilor învecinate, pe care îl dezvoltă pe verticală printr-un turn cu linii simple, rectangulare, dar cu acel aranjament aleator al ferestrelor pe fațada principală care îii schimbă aspectul peparcusul zilei, prin jocul umbrelor. Dinamica umbrelor devine astfel un element al fațadei.

Materialul dorit pentru aceasta fațadă în soare, trebuia să fie unul mat, care să primească lumina cu blândețe, așa a fost ales Equitone Pictura pentru fațada principală. Ultimele două etaje ale hotelului se retrag succesiv, generând terase de belvedere asupra întregului bulevard şi, mai departe, spre Palatul Parlamentului, respectiv Piaţa Alba Iulia. Imobilul de locuinţe colective preia o parte din tipul de faţadă al hotelului, pentru continuitate, dar diferă ca nuanță și textură pentru a marca schimbarea de funcţiune, trecând de la imaginea exhibată a hotelului la una mai „domestică”, potrivită unei clădiri de locuit.

Union Plaza Hotel& Residence  Bucuresti EQUITONEUnion Plaza Hotel& Residence  Bucuresti EQUITONEUnion Plaza Hotel& Residence  Bucuresti EQUITONE