La acest tip de aport de energie este foarte important coeficientul de rentabilitate in timp. Datorita faptului ca sunt prezentate (in general) doar...

La acest tip de aport de energie este foarte important coeficientul de rentabilitate in timp. Datorita faptului ca sunt prezentate (in general) doar date generice de tip marketing (de gen "cu pana la" etc) si nu exista date viabile bazate pe experiente concrete, nu prea ai cum sa realizezi coeficientul de rentabilitate al investiei, nu mica... Nu-mi dau seama exact (nu am facut calcule pentru ca imi lipsesc multe date, inclusiv preturi si perioada de garantie a sistemului), insa cred ca e foarte probabil ca "recuperarea investitiei" (si nu neaparat trecerea pe "profitabilitate") sa se realizeze mult dupa iesirea din garantie, asa ca (inca) sunt circumspect in privinta acestei investitii pentru o locuinta uni-familiala (casa, vila etc). In Germania, Australia, Spania, Statele Unite, Scandinavia etc, unde nu exista jaful de pe piata romaneasca intru "jumulirea" clientului, iar calitatea instalatiilor, cat si puterea de cumparare a clientelei, sunt sensibil mai ridicate... e alta "mancare de peste". Daca m-ati contrazice cu date concrete v-as ramane recunoscator.
...din nefericire nu poti fi contrazis...
Din nefericire, nici noi nu avem date concrete, pentru ca ar trebui facute studii (numar de zile cu soare pe an, cantitate de energie pe mp s.a.m.d.) pentru fiecare zona, regiune in parte. Ceea ce in momentul acesta lipseste cu desavarsire. Acest tip de studii ar putea conduce la o rentabilizare a investitiei. Privita mai simplu, ideea ar fi urmatoarea: imi montez un panou pe casa, incalzesc apa, pe care insa ar trebui s-o pot folosi imediat. Acest lucru se intampla totusi doar in cazul cladirilor cu activitate diurna (hoteluri, restaurante, cladiri de birouri). In cazul locuintelor apare o mica problema. Faptul ca apa calda e utilizata mai intens dimineata si seara (cu exceptia week-end-urilor) conduce la problematica stocarii apei calde obtinute din panourile respective in vederea utilizarii ulterioare. Problema stocarii consta in faptul ca recipientul respectiv ar trebui sa actioneze ca un termos, in asa fel incat sa pastreze apa cat mai aproape de temperatura obtinuta in timpul zilei. Ca urmare, costurile cele mai mari apar in cazul stocarii apei calde, si nu neaparat cu producerea ei.