Eu am alta intrebare, mi-am luat recent doua becuri pe care scria ca au lumina cu halogen. Arata normal, ca alea clasice. Si apropo, am gasit intr-un ...

Discuţie pornită la articolul:
Eu am alta intrebare, mi-am luat recent doua becuri pe care scria ca au lumina cu halogen. Arata normal, ca alea clasice. Si apropo, am gasit intr-un magazin si becuri incadescente, nu pare sa le fi scos nimeni de pe piata inca. Asa, dar sa revin. Eu le-am luat pe astea pe care scria eco si "cu halogen". Ce e aia lumina cu halogen si care e diferenta? Eu le-am pus in locul becurilor vechi, ca unul se arsese, si am luat doua becuri cu halogen, ca sa nu am lumina galbena de la cel incandescent in combinatie cu altfel de lumina de la un bec nou cu halogen. Dar nu pare sa fie cu nimic diferita lumina fata de aia de dinainte, ma asteptam sa fie mai albastra sau ceva de genul asta. Stie sa-mi raspunda cineva?
Un bec cu halogen (probabil ati cumparat unul ca cel din imaginea atasata la acest raspuns), cunoscut si ca bec tungsten cu halogen este tot un bec incandescent. Combinatia de filament tungsten cu gaz de halogen produce o reactie chimica care face ca tungstenul evaporat in camera inchisa a becului sa se redepoziteze pe filament, crescand durata de viata e becului si mentinand mai limpede (curata) sticla acestuia prin interior. Lumina oferita de un bec cu halogen este, din acest motiv, mai puternica, respectiv si temperatura de culoare este mai ridicata. Ceea ce numeati lumina albastra, respectiv lumina galbena, cam la aceasta se refera. Ati avut dreptate sa inlocuiti ambele becuri pentru a obtine temperatura de culoare unitara, chiar daca nu sesizati o diferenta vizibila ea exista si da, spectrul e mai apropiat de lumina albastra. Poate ca in camera nuanta tavanului, a lampii (abajurului), a decorurilor bate oricum in galben si de aceea nu sesizati diferenta. Sau e posibil ca acum sa fi luat doua becuri cu halogen de 75 W, iar inainte sa fi avut unele tungsten simple de 100 W, de aici intensitatea aproape asemanatoare a luminii. Daca aveti chef de experimente puteti incerca sa puneti becul vechi in locul unuia dintre becurile cu halogen si sa aprindeti alternativ luminile, veti percepe diferenta, mai ales pe masura ce va antrenati vederea. Culoarea luminii e mai greu sesizabila de catre ochiul uman, de la persoana la persoana, dar experienta, lucrul des cu diverse situatii de iluminare duce la dezvoltarea acestui simt.