scris de
Marian la data 22 May 2012, 12:48 soluţie
Draga Gheorghe Marius, nu trebuie sa confuzi Biserica (formata din credinciosi, din oameni, un trup viu care are drept cap pe Hristos) cu cladirea bisericii. Daca citesti Noul Testament, primii crestini se adunau in case particulare, apartinand unor conducatori ai bisericii, deci inchinarea lor avea loc acasa... Sunt biserici in China care se intalnesc in paduri, pentru ca cei de acolo nu au un loc al lor. Nici nu trebuie sa asumam ca este ceva satanic la mijloc. Poate oamenii chiar sunt credinciosi, dar locatia era o ruina. Da, e oarecum ciudat si trist ca se pierd aceste cladiri, dar nu e de mirare, avand in vedere ca oamenii sunt tot mai putin interesati de Dumnezeu. In Marea Britanie e mai rau, am vazut foste biserici (cladiri) transformate in cluburi de noapte...
Ma scuzati.
Eu mi-am expus parerea mea de crestin ortodox.
In Ortodoxie lacasul de cult este venerat chiar si ca o ruina. Eu m-am referit la Casa Domnului nu la Biserica. Acolo a stat Hristos in chip de paine si vin in potirul de pe altarul bisericii (lacasului de cult). Deci a stat chiar fizic acolo Iisus. in Ortodoxie nu este permis asa ceva.
Ce fac altii nu ma intereseaza, si dupa cate am vazut acea biserica era catolica, unde lucrurile se intampla la fel. Asa ca va rog sa intelegeti aspectul religios al acestei "transformari". De fapt treaba lor... poate sa le transforme in orice vor ei. Omul are liber arbitru pentru a putea da socoteala la judecata finala.
Adevarat ca la inceputul crestinismului lacasele de cult se infiintau in casele crestinilor, dar atunci erau transformate casele de locuit in lacase de cult. Acum vad ca e invers. Si vremurile sunt ... invers!
scris de
Gogu la data 22 May 2012, 21:27 soluţie
Comunitati vii odata au disparut cu totul inclusiv cu lacasele de cult. In Occident unele biseric catolice au luat diferite destinatii mai ales dupa ce au fost pangarite / desacralizate de Napolean care si-a cazat caii inauntru. Nemaifiind necesare ca numar, nu au mai fost resfintite, ca atare sunt cladiri care pot lua alta destinatie, mai ales daca au si valoare istorica. Sunt de acord cu Liliana ca la noi excavatorul este mai important decat plansa de proiectare. Acela este pacat!