Bună ziua ! Referitor asupra exprimării prezente în textul „Idei interesante pentru a ascunde ușile într-un decor elegant", publicat de...

Bună ziua ! Referitor asupra exprimării prezente în textul „Idei interesante pentru a ascunde ușile într-un decor elegant", publicat de SpatiulConstruit.ro, la 18.10.2018, citez: „Usile nu trebuie neaparat sa fie acele bucati dreptunghiulare din lemn (sau din sticla daca vorbim de modelele frantuzesti), cu feronerie metalica, cu care suntem toti obisnuiti. Ba pot chiar sa nu fie deloc, cel putin aparent, lasand peretele NEÎNTINAT", citat finalizat, (majusculele îmi aparțin). Cu tot respectul, trebuie să vă atrag atenția că folosirea unor cuvinte al căror sens vă este necunoscut sau cunoscut aproximativ, nu face din textul de față un articol mai bun, dimpotrivă. Iată mai jos câteva definiții ale cuvântului respectiv folosit greșit în textul dvs.: Neîntinát, -ă adj. Nepătat, imaculat, care n’a fost întinat: viață neîntinată. sursa: Scriban (1939) NEÎNTINÁT adj. v. candid, cast, curat, feciorelnic, fecioresc, inocent, nepătat, neprihănit, nevinovat, pudic, virgin, virginal. sursa: Sinonime (2002) NEÎNTINÁT, -Ă, neîntinați, -te, adj. Care și-a păstrat curățenia morală, puritatea. – Pref ne- + întinat. sursa: DEX '09 (2009) Prezența unei uși într-un perete nu poate „ÎNTINA" acel perete, nici măcar în sens figurat deoarece, pe de o parte cuvântul respectiv se referă la persoane și rarisim la obiecte, iar pe de altă parte, elementele respective (ușile) au un rol clar stabilit de foarte multă vreme - acela de a crea siguranță, de a separa spații etc - prin urmare, prezența unei uși într-un perete nu poate avea un rol negativ, după cum reiese din articolul dvs. Vă trimit acest comentariu deoarece știu că site-ul SpatiulConstruit.ro acordă importanță materialelor prezentate/expediate către abonați, atât în ceea ce privește calitatea acestora cât și corectitudinea informațiilor și a exprimărilor folosite.
Buna ziua! Multumim pentru comentariu. Cuvantul a fost folosit totusi cu sensul figurat, cu un ton usor degajat, pornind de la ideea de curat pe care o sugereaza, pentru a ne referi la efectul de continuitate a designului peretelui pe care il obtinem cu usile prezentate. In niciun caz nu am dorit sa diminuam in vreun fel importanta usii. Au fost omise insa ghilimele de rigoare, pe care le-am adaugat ca urmare a observatiei dumneavoastra. Speram ca ne veti ramane alaturi si asteptam si pe viitor parerea dumneavoastra in legatura cu informatile publicate pe SpatiulConstruit.ro. Numai bine!
Dincolo de discutia de mai sus, mie mi-a placut articolul si mi-a dat si o idee referitoare la apartamentul pe care il amenajez chiar acum cu o firma de design. Si usile sunt gata....ascunse :) https://www.facebook.com/inovadesignromania/photos/pcb.2264749943851240/2264749817184586/?type=3&theater https://www.facebook.com/inovadesignromania/photos/pcb.2264749943851240/2264749680517933/?type=3&theater Asa ca, multumesc pentru idee :)
Lucru în România