Buna ziua; Casa parintilor care a fost construit de vreo 70 de ani cu fundatie fara fier (120 m2) a fost extinsa cu o noua locuinta de 50 m2, cu...

Buna ziua; Casa parintilor care a fost construit de vreo 70 de ani cu fundatie fara fier (120 m2) a fost extinsa cu o noua locuinta de 50 m2, cu subsol, fundatie ca la carte. Casa se afla in panta, si solul este argilos, cu cuiburi de nisip. In timpul verii (ca si anul trecut) solul se usca, si de-a lungul anilor la casa veche au aparut crapaturi in pereti, o parte (un colt) trebuia si demolat/ intarit inca de sub fundatie, si pe langa fundatie. Pe urma solul iar se umpla cu apa, in pivnita la casa veche cateodata (mai rar) se strange si apa de cativa centimetri . In mod normal ar fi bine ca apa sa fie indepartata de casa cat mai mult, dar atunci solul se usca mai repede, iar crapaturile se maresc. Casa noua complica iarasi putin, apa intra pe sub fundatie si sapa (inca nu e facut trotuarul), deocamdata se strange intr-o groapa -fiind eliminat de o pompa cand se umple. Ce ne sfatuiti in legatura cu trotuarul de langa casa, cum pute mentine solul umed eventual pe timp de vara (caci uscat nu o putem pastra caci vine apa din deal ...), sau alte idei daca are cineva? Multumesc.
Pe baza informatiilor transmise eu as opta pentru o consolidare cu beton armat hidroizolat in toata masa lui cu RADMYX Concentrat pentru a elimina posibilitate ca sa reapara sau chiar sa cada peretii de la vechea casa, apoi as turna trotuarul cu o latime de minim 80 cm etansat la contactul cu peretele casei pentru ca la final, daca mai este cazul, sa folosesc un sistem controlat de umezire a solului. O alta recomandare (tinand cont ca aveti casa amplasata pe o panta) este sa realizati in amonte un zid de retentie cu o fundatie adecvata si un sistem de drenaj care sa preia toata apa care vine din amonte si o canalizeaza pe un traseu stabilit de dumneavoastra astfel incat aceasta apa sa nu mai sape sub fundatia celor 2 case si nici sa mai produca infiltratii sau fisuri.