VOX Technology Park Timișoara - Clădirea concepută să satisfacă cele mai complexe cerințe ale companiilor din domeniul IT

Fiind prima cladire cu astfel de dimensiuni care se pozitioneaza in acest amplu spatiu neconstruit, principalul obiectiv urmarit in dezvoltarea proiectului a fost acela de a crea o cladire cu o identitate urbana puternica, un landmark.
Particularitatea sitului de constructie ale carui laturi se afla intr-un raport de 1/6 a generat necesitatea de a construi pe toata suprafata construibila si pe toata inaltimea reglementata urbanistic pentru acest amplasament. Continatorul maxim rezultat a fost imbracat intr-o coaja transparenta de sticla. In ciuda acestui invelis transparent, eteric, volumul exprima in continuare masivitate, dar nu fara o anumita poezie. Astfel, prin estetica fatadelor nu am incercat sa anulam aceasta masivitate, ci doar sa o imblanzim, folosind-o drept suport pentru traforul alb, elegant, ritmat care unifica intreaga compozitie volumetrica. Dimensiunea mare a cladirii este echilibrata de textura diafana a fatadelor.
Imaginea generata de cornisa cladirii care se plimba de-a lungul fatadei la cote diferite, alaturi de multitudinea de ferestre de dimensiuni variate creeaza aparenta profilului unui oras.
Din punct de vedere tehnic in cadrul fatadelor se utilizeaza doua tipuri de sisteme: pereti cortina si placaj din casete de aluminiu compozit in sistem de fatada ventilata. Placajul de aluminiu compozit este alb mat, iar in loc sa reflecte lumina soarelui o absoarbe si apoi o emana in exterior accentuand perceptia texturii diafane. Profunzimea de 28 cm creata in cadrul invelisului din placaj de aluminiu compozit are pe langa rolul sau estetic, de a sustine vizual conceptul celor doua invelisuri suprapuse, si rol functional, asigurand umbrirea fatadei cu orientare vestica.
Cladirea are destinatia de cladire de birouri si functiuni conexe. In subsolul cladirii este amplasat un parcaj auto, la parter se gasesc spatii comerciale si lobby-uri de acces pentru zona de birouri, iar pe etajele superioare sunt pozitionate spatiile pentru birouri. La etajul 7 al volumului mai mic de inaltime se afla amplasata o zona food-court, sali de conferinta si o terasa verde amenajata, accesibila tuturor utilizatorilor cladirii.
Conformatia cladirii, cu cele doua tipuri de niveluri curente, respectiv 1.100 mp suprafata construita desfasurata si 3.500 mp suprafata construita desfasurata pe nivel, asigura un grad ridicat de flexibilitate functionala, fiind adecvata pentru un spectru larg de potentiali utilizatori, de la afaceri mici pana la corporatii cu nevoi extinse de spatiu si dotari functionale. Fiecare nivel este gandit astfel incat sa permita ocupare de tip multitenant.
VOX Technology Park este conceputa astfel incat sa satisfaca cerintele din ce in ce mai complexe ale companiilor tinere din domeniul IT.
Pe cei aproximativ 3.000 de mp de suprafata de perete a caselor de scara a luat nastere un proiect inedit de arta urbana intitulat “VOX Grafitti Wall Mural”. Fiecare dintre cei patru artisti invitati sa creeze in cadrul proiectului a transpus in maniera proprie o poveste unica prin care granitele definite de peretii de beton aparent au fost anulate, utilizatorii avand oportunitatea de a trai experienta unei galerii de arta experimentala plina de viata si culoare intr-un spatiu atipic, vazut in mod obisnuit ca un spatiu secundar, lipsit de importanta.
Cladirea este certificata Breeam primind in faza de proiectare calificativul Excellent, cu cel mai mare punctaj obtinut pana acum in Romania.
Numele proiectului: VOX Technology Park
Birou arhitectura: studioarca
Locatia proiectului: Timisoara, Romania
Anul finalizarii: 2017
Suprafata construita desfasurata: 35.145 MP
Autori: Radu Golumba, Mihaela Rusulet, Laurentiu Balu, Luminita Pascu, Calin Pascu, Claudiu Oprita, Florin Gherman, Daniel Ursu, Felix Pantalici, Miodrag Stoianov, Ioan Buse, Eduard Benga
Client: Werk Property Group
Project manager: Hafner Solutions
Colaboratori: Vydia, Agasi, Melboinstal, Eta2U, Profial, Alcoline
Consultanti: ADP Breeam Assessor, Building Fire Protection
Fotografii: Eduard Benga, Ervin Boer, Valentin Valcu
Material placare utilizat la fatade: Etalbond Alb Mat/Antracit A2 si FR
Suprafata vizibila fatada: 13.000 MP















