Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Vitraje arcuite străpung volumul masiv din cărămidă al casei, dându-i o frumusețe aparte

Echipa de arhitecti sud-coreeni Tectonics Lab a finalizat lucrarile la o casa pentru un profesor din Seoul care a iesit la pensie.
cladire
Kyungsub Shin

Volumul se remarca prin fatade placate cu caramida de un bej deschis si vitraje arcuite care puncteaza fiecare incapere. Locuinta este amplasata in zona istorica Cheongun care se deschide spre Muntii Bugaksan din apropiere.

Dupa multi ani, proprietara s-a decis sa demoleze vechea casa in care a crescut, optand pentru realizarea unei locuinte contemporane, care sa corespunda noilor nevoi de spatiu si confort. Au fost pastrate totusi cateva dintre elementele originale ale casei construite de tatal sau, printre care lemnul masiv al pardoselilor, traforurile de la ferestre, manerele si sildurile de la usile interioare.

Pastrand traditia arhitecturala specifica Asiei rasaritene, casa a fost organizata pe plan patrat, cu travee simetrice pozitionate in jurul unui gol central. Arhitectii au folosit trama de noua metri atat in plan orizontal, cat si in plan vertical, ca element de baza al dimensionarii volumului. Spatiul central lasat liber genereaza o axa care contine spatiile publice, in vreme ce zonele private sunt impinse spre margini.

Interiorul este aranjat in asa fel incat fiecarei zone sa ii fie desemnata o functiune specifica, volumul fiind in acelasi timp si casa, si birou de cercetare. Accesul pe proprietate conduce intr-un hol boltit care se deschide spre zona centrala si permite vizualizarea zonei de luat masa. Arcele sunt regasite peste tot la interior, ca laitmotiv. "O arcada poate fi o interpretare metaforica a coexistentei, conservandu-se memoria colectiva a materialitatii invechite a cartierului", explica arhitectii.

Scarile urca din zona centrala pana la primul nivel unde este amenajat dormitorul matrimonial cu dressing si baie. Tot aici se gaseste si o biblioteca pozitionata de partea cealalta a golului, astfel incat sa fie accentuata separarea intre zona de lucru si zona de odihna.

Urmatorul nivel gazduieste o camera de ceai amenajata in jurul golului central. Aceasta camera se remarca prin modelul geometric al patratului, atat in plan, cat si in sectiune, devenind astfel centrul iconografic al casei.

Exteriorul cladirii este placat cu caramida aparenta, in nuante deschise de bej. Folosirea acelorasi materiale in toate spatiile creeaza o unitate intre exterior si interior. Volumetria simpla a casei a fost pusa in valoare cu ajutorul caramizii aparente, in vreme ce formele arcuite ale geamurilor sunt asemenea unor elemente decorative care ii dau o frumusete aparte.

Vezi mai multe poze aici.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva