Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Viaţa pe apă: Un întreg cartier plutitor în inima oraşului

In contextul in care schimbarile climatice – prin consecinte ca ridicarea nivelului marii – ne obliga sa regandim modul in care traim, arhitectii danezi ne arata cum ne putem adapta la noua realitate, intr-un mod sustenabil.
Viaţa pe apă: Un întreg cartier plutitor în inima oraşului

Cu mai bine de un sfert din teritoriu aflat deja sub nivelul marii, Olanda s-a specializat in ultimii ani in construirea de structuri plutitoare. Unul dintre cele mai remarcabile exemple este proiectul Schoonschip, un cartier construit in intregime pe apa in nordul Amsterdamului.

Construit pe canalul Johan van Hasselt, cartierul este format din cateva zeci de case plutitoare, fiecare cu propriul sau design, in care vor locui in total in jur de 100 de oameni. Pe langa locuinte, va include structuri plutitoare pentru mancare si colectarea apelor meteorice, precum si gradini si locuri de joaca, de asemenea plutitoare.

"Este un mod diferit de a trai. Toata aceasta lumina, apa sclipeste si o reflecta peste tot. Esti mai aproape de natura. Atunci cand bate vantul si deschizi usa, o rafala te loveste in fata. Simti totul foarte direct", spune unul dintre primii locuitori ai cartierului intr-un reportaj DW. Casa in care locuiese impreuna cu sotia are 115 metri patrati, doua etaje si gradina pe acoperis.

In proiect au fost implicati 20 de arhitecti. Casele au fost construite pe uscat si transportate pe canal cu barca.

Ce deosebeste Schoonschip de alte comunitati plutitoare este accentul pus pe sustenabilitate, sustin arhitectii. Fiecare casa este prevazuta cu panouri solare, generandu-si astfel propria energie, si refoloseste 95% in apa consumata. Casele sunt conecate la o retea electrica proprie, astfel incat daca una dintre ele genereaza mai multa energie decat foloseste, surplusul sa poata fi transferat catre vecinii care au nevoie. Cladirile sunt construite din materiale prietenoase cu mediul precum pluta.

Arhitectii sunt convinsi ca in viitor, din motive precum supraaglomerarea oraselor si cresterea nivelului apei, comunitatile plutitoare vor deveni o realitate tot mai frecvent intalnita in regiuni din intreaga lume.

"Saptezeci la suta din suprafata planetei este acoperita cu apa, iar partea buna este puteam sa traim cu usurinta pe ea", spun arhitectii.

 

Foto: space&matter


Viaţa pe apă: Un întreg cartier plutitor în inima oraşului

Imagine: space&matter

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România