Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Vechi complex minier din Polonia va deveni Centru al Stiintei si Artei

Vechi complex minier din Polonia va deveni Centru al Stiintei si Artei

Din 2011, Polonia consuma 77milioane de tone de carbune anual devenind al doilea mare consumator de carbune din Uniunea Europeana si al zecilea la nivel mondial. Cu toate acestea, spre finalul anilor ’80 productia de carbune a inceput sa scada odata cu inchiderea unor complexe miniere importante. Biroul de proiectare din Varsovia, Nizio Design International a propus o solutie interesanta care vizeaza transformarea complexului minier Stara Kopalnia din Walbrzych, Polonia intr-un centru dedicat stiintei si artei care sa genereze interes in zona si sa determine regenerarea economica a acesteia.

 

Mina in cauza a functionat din 1770 pana in 1996, iar pe parcursul acestei perioada zona s-a bucurat de o activitate intensa si de o comunitate locala puternica. Odata cu inchiderea ei complexul ce se intinde pe o suprafata de peste 40 000mp si cele 16 cladiri au fost lasate in paragina. Propunerea echipei de arhitecti urmareste sa pastreze aceste cladiri, sa renoveze zonele afectate astfel incat sa permita gazduirea unor functiuni noi. Interesant este ca in cadrul noului complex vor fi integrate parte din galeriile subterane insumand aproximativ 2,5km.

 

 

Proiectul pentru mina Stara Kopalnia se va finaliza in 2014 iar dotarile noului Centru al Stiintei si Artei vor include un muzeu al carbunelui, studiouri de arta si design, un amfiteatru, studiouri de dans si spatii expozitionale. Muzeul va juca un rol important in educarea vizitatorilor cu privire la industria mineritului, exploatarea carbunelui si efectele acesteia asupra comunitatilor si a mediului inconjurator. De asemenea organizatii precum Centrul Ceramicii Unicat, Centrul Culturii din Walbrzych si Centrul Muzicii si Dansului vor beneficia de spatii dedicate in cadrul cladirilor renovate. Aceste spatii de birouri vor fi completate cu functiuni de servicii, precum cafenele si baruri, zone de recreere si chiar un hotel. Noul proiect de dezvoltare va atrage mii de turisti si va oferi astfel comunitatii locale noi locuri de munca si oportunitati de dezvoltare in domeniul turismului si artelor.

 

Mai multe informatii gasiti pe: http://inhabitat.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva