Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Usile metalice, protectie antiefractie

Usile metalice, protectie antiefractie

Daca aveti in plan achizitionarea unei noi usi pentru intrarea in locuinta, cu siguranta ati luat in calcul o serie de variante. Puteti vedea cu usurinta ca pe piata exista o serie de producatori si distribuitori de usi metalice, dar si din lemn masiv, din foi de PAL sau PVC. Daca ultimele doua au avantajul ca sunt mai usoare, mai ieftine, aspectuoase si suficient de sigure ca sa le luati in calcul, primele doua reprezinta insa o serie de avantaje legate de protectia antiefractie sau antiincendiu. Desi usile metalice reprezinta o alegere mai scumpa, ele sunt printre preferatele celor ce vor sa isi schimbe usa de la intrare, fie ea de la apartament sau la casa.

 

 

In primul rand datorita sistemelor de inchidere cu care sunt prevazute, dar si datorita materialului din care sunt alcatuite, usile metalice reprezinta una dintre cele mai sigure moduri de protectie a casei.

• Realizate din diferite aliaje de otel, foile de usa pot avea grosimi diferite, in functie de producator. Cele mai ieftine sunt, desigur, si alcatuite din foi mai subtiri, in timp ce variantele cele mai scumpe, cu foi mai groase, pot fi inclusiv blindate, pentru a oferi o mai mare siguranta celor care simt nevoia acestei protectii suplimentare. Grosimea foilor usii, precum si cat de compact este aspectul ei unitar reprezinta primul aspect pe care il veti lua in calcul atunci cand va ganditi la siguranta: de preferat alegeti una turnata sau cu foile perfect sudate.

• Sistemul de inchidere este al doilea element important: in general usile metalice au doua yale (dar chiar si trei), fiecare cu chei greu de reprodus, cu dispozitive cilindrice in doi pana la cinci pini, care actioneaza din interior si se inchid de mai multe ori. Pinii pot functiona ca niste bare suplimentare in interiorul foilor de usa, dar de asemenea usa poate fi prevazuta, pe fata dinspre interiorul locuintei, cu un sistem suplimentar de bare, care sa se inchida ca un zavor.

• Se stie insa ca o mare parte a spargatorilor nu isi bat capul cu sistemele de inchidere, preferand sa scoata usa cu totul, din balamale. De aceea, la fel de importante in toata aceasta preocupare antiefractie sunt dispozitivele anti-scoatere, care fac imposibila scoaterea usii, chiar daca balamelele sunt taiate.

 

Totusi, o usa de intrare nu este destinata numai protectiei antiefractie. Celelalte functiuni majore ale usii, de izolare termica si fonica, depind in mare masura de materialele folosite intre placile de metal: in acest scop, urmariti ca usa sa fie dublata din fabricatie la interior cu spuma poliuretanica, vata minerala sau polistiren. Pe indicatiile producatorilor de usi metalice de calitate sunt date oricum rezistenta termica si gradul de izolare termica si fonica. De asemenea, e importanta si etanseitatea usii, care se realizeaza pe conturul tocului, cu o garnitura. Usile pentru case, cele care sunt mai expuse factorilor externi, ploilor, vantului si zapezii decat o usa dintr-un bloc, trebuie sa ofere o protectie suplimentara la intemperii: urmariti ca foaia exterioara sa fie din metal protejat impotriva umezelii, condensului si ruginei.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România