Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Un zgârie-nori ca un tanc petrolier eșuat ar putea fi cea mai înaltă clădire din Praga

Propunerea unei constructii de amploarea unui zgarie-nori suscita mai mereu dezbateri aprinse, lucru de inteles avand in vedere impactul unei astfel de constructii asupra liniei orizontului orasului sau a zonei in care ar urma sa fie amplasata si asupra comunitatilor locale.
Un zgârie-nori ca un tanc petrolier eșuat ar putea fi cea mai înaltă clădire din Praga

Lucrurile se complica atunci cand designul cladirii propuse este unul din cale-afara de provocator si genereaza el insusi controverse puternice. Asa a fost cazul "Lalelei" celor de la Foster + Partners si asa stau lucrurile si cu Top Tower, un zgarie-nori deosebit de original propus pentru Praga, capitala Cehiei.

Sculptorul David Černý si arhitectul Tomáš Císař si l-au imaginat ca un tanc petrolier care pare ca s-a ciocnit cu o cladire de birouri, in care oamenii pot sa locuiasca, sa lucreze si sa desfasoare activitati culturale, noteaza CNN.

Publicul va avea acces, via lifturile exterioare, la o punte de observatie de unde se va putea bucura de panorama orasului, precum si la gradina de pe acoperis.

Daca proiectul va fi aprobat de autoritatile cehe, Top Tower va fi, la cei 135 de metri ai sai, cea mai inalta cladire din Praga, urmand sa fie construit langa statia de metrou Nové Butovice de la marginea orasului. 

 

Nivelurile superioare vor fi ocupate de apartamente care vor putea fi inchiriate, iar mai jos vor fi prevazute spatii pentru birouri, spatii comerciale si un centru cultural.

 

Černý este un artist cunoscut pentru lucrarile sale controversate. A creat, printre altele, Entropa, o sculptura menita sa marcheze preluarea presedintiei Consiliului Uniunii Europene in 2009 de catre Cehia, in care fiecare tara UE este reprezentata prin prisma unui stereotip national. Franta este, de exemplu, acoperita cu un banner pe care scrie "Greve!" (Greva!), Belgium este o cutie cu bomboane de ciocolata pe jumatate mancate, iar Suedia este o cutie de la Ikea.
"Lucram la proiectul Top Tower de mai bine de doi ani si versiunea finala a fost precedata de alte opt propuneri alternative", spune Marcel Soural, presedintele consiliului Trigema, dezvoltatorul proiectului, care colaboreaza cu experti, cu autoritatile locale si nationale si cu publicul.

In cazul in care proiectul va fi aprobat, lucrarile de constructie vor fi demarate in 2021 si vor dura trei ani. Costurile se ridica la 84,5 milioane de euro.

Randari: Trigema


Un zgârie-nori ca un tanc petrolier eșuat ar putea fi cea mai înaltă clădire din Praga

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva