Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Un pod, o poarta intre doua lumi

Un pod, o poarta intre doua lumi

Acest pod pietonal de dimensiuni relativ reduse construit in Sarajevo este opera a trei studenti de la Facultatea de Design de Produs care au participat la o licitatie organizata in urma cu cinci ani. Recent finalizat, podul “Festina Lente” (“Grabeste-te incet”) a fost gandit sa fie in acelasi timp “usor, agil si adaptabil”.

Amplasat in fata cladirii Academiei de Arte Plastice din Sarajevo, podul a fost initial conceput pentru a oferi pietonilor o experienta deosebita, unica, care odata trecuti de bucla tridimensionala sa aiba senzatia ca pasesc intr-o alta lume. Mare parte din structura podului a fost realizata din otel, placata cu foi de aluminiu.

 

Balustrada a fost realizata din foi simple de sticla pentru a nu deranja vizual perceperea fasiei din metal si a formei obtinute prin contorsionarea ei. In spatiul acoperit, protejat al buclei, aflat aproape de mijlocul podului designerii au pozitionat doua banci din lemn care permit trecatorilor sa se opreasca si sa contemple orasul si raul.

 

Designerii Adnan Alagic, Bojan Kanlic si Amila Hrustic declarau urmatoarele: “Forma aleasa este deosebita, simpla si atractiva, luand prin surprindere si determinand o serie de asocieri impreuna cu o noua viziune. Bucla podului este in fapt o poarta simbolica. Accesul traditional in orasele vechi se facea prin intermediul unei porti, a unei arcade. Solutiile tehnologice si designul contemporan au facut ca podul sa devina un element reprezentativ pentru Sarajevo.”

Pe parcursul zilei, podul Festina Lente pluteste linistit peste apele raului Miljacka in timp ce noaptea, forma acestuia este luminata cu ajutorul unor LED-uri albe. Pentru echipa de designeri a fost extrem de important sa propuna ceva care sa raspunda la cerintele contextului local, urmarind sa stabileasca o legatura intre cele doua maluri, unul inverzit si celalalt din piatra oferind “o viziune ce pare din alta dimensiune”.

 

 

Mai multe informatii gasiti pe: http://www.worldarchitecturenews.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.