Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Un oraș european a instalat acoperișuri verzi în sute de stații de autobâzzz

Autoritatile din Utrecht si-au propus sa faca aici "cea mai sanatoasa regiune din Europa". Sute de acoperisuri verzi instalate in tot atatea statii de autobuz reprezinta una dintre masurile prin care urmaresc sa atinga acest deziderat.

Initiativa a fost lansata in aprilie, din dorinta de a promova biodiversitatea, dorindu-se ca ineditele spatii verzi sa fie cu precadere imbietoare pentru o categorie aparte de "locuitori": vrednicele albine, a caror populatie a cunoscut un accentuat declin in ultimul timp. In prezent, 316 statii de autobuz din oras sunt cu acoperisuri verzi.

Conform statisticilor, in Olanda traiesc 358 de specii de albine, insa mai mult de jumatate dintre ele sunt deja clasificate ca fiind pe cale de disparitie. Statiile de "autobazzz" verzi sunt raspunsul autoritatilor olandeze la aceasta situatie.

 

Un studiu al Universitatii din Sheffield, Anglia, publicat in toamna anului trecut a aratat ca nivelul ridicat al poluarii intalnit in marile orase ale lumii are efecte negative serioase asupra insectelor, printre care albine, fluturi si muste, marii polenizatori ai planetei, recunoscute de catre cercetatori ca fiind "o parte cruciala a naturii si a lumii in care traim".

 

“Un acoperis verde este bun pentru un oras sanatos si agreabil, care poate astfel sa faca mai bine fata problemelor climatice”, se mentioneaza pe site-ul oficial al orasului Utrecht.


Beneficii directe ale acoperisurilor verzi din statii sunt si pentru cetatenii orasului, plantele captand particulele fine de praf si contribuind la reducerea efectului de insula de caldura, spun oficialii.

Per total, un oras mai sanatos si mai fericit pentru toate speciile care il populeaza.

"Misiunea noastra este sa fim cea mai sanatoasa regiune din Europa", a spus un purtator de cuvant al orasului cu peste 1,2 milioane de locuitori pentru Euronews

Ideea sustenabilitatii este intarita de bancile din bambus si iluminatul cu LED-uri cu care sunt dotate statiile. In plus, o parte dintre ele sunt prevazute cu panouri solare.

Mai mult, autoritatile ii incurajeaza pe oameni sa-si instaleze acoperisuri verzi pe propriile case, atunci cand este timpul sa-l inlocuiasca pe cel vechi, prin acordarea de subventii. Se califica pentru acordarea de subventii acoperisurile mai mari de 20 de metri patrati.

 

Recent, Utrecht a inlocuit zece autobuze pe diesel cu autobuze electrice si planuieste sa ajunga la 55 de astfel de vehicule pana la sfarsitului anului, cu obiectivul final ca pana in 2028 intreaga flota destinata transportului public sa fie "verde".

Un oraș european a instalat acoperișuri verzi în sute de stații de autobâzzz
Un oraș european a instalat acoperișuri verzi în sute de stații de autobâzzz
Un oraș european a instalat acoperișuri verzi în sute de stații de autobâzzz

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva