Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Acoperișuri verzi pentru oraşe sănătoase. 10 exemple impresionante

Orasele din ce in ce mai dense in care fiecare metru patrat este aprig disputat ignora de cele mai multe ori o resursa spatiala pretioasa. Acoperisurile cladirilor urbane pot fi mai mult decat locurile in care troneaza cosurile de fum si antenele de satelit.
Acoperișuri verzi pentru oraşe sănătoase. 10 exemple impresionante

Tot ce trebuie sa facem este sa le inverzim.

Pentru oamenii care locuiesc in orase afectate de asa-numitul fenomen de insula de caldura urbana, de poluare, care sufera de pe urma efectelor psihologice si fizice ale traiului intr-un mediu artificial, orice petic castigat in favoarea naturii nu le poate aduce decat beneficii. Acoperisurile pot oferi o miriada de astfel de petice, sub forma de veritabile gradini si parcuri.

Avantajele acoperisurilor verzi merg dincolo de apectul estetic si de functia lor de a oferi spatii de recreere. Ele contribuie la atenuarea insulelor de caldura mai sus mentionate - fenomen meteorologic care se manifesta prin concentrarea unor temperaturi mai ridicate in interiorul zonelor urbane dense in comparatie cu spatiile inconjuratoare -, retin apele pluviale (asadar, fara strazi inundate dupa fiecare ploaie mai abundenta)pot ajuta la reducerea consumului de energie pentru incalzire si racire (ceea ce inseamna facturi mai mici la utilitati) si ofera o buna izolare fonica.

 

Nu in ultimul rand, este demonstrat stiintific ca spatiile verzi contribuie la starea de bine a oamenilor, avand asupra acestora un efect calmant, in timp ce ofera adapost faunei urbane.

 

Vazut de multe ori ca un element specific constructiilor moderne, acoperisul verde exista de fapt, intr-o forma de alta, de mii de ani. Plantele au sporit adapostul omului din cele mai vechi timpuri, protejandu-l de frig si de caldura, de vant si de ploi. Un prim exemplu de exceptie de acoperis verde gasim in urma cu doua milenii si jumatate, in gradinile suspendate ale Babilonului, unde fugeau de caldura toropitoare regii si reginele acelor vremuri. 

 

Mult mai tarziu, norvegienii au inceput sa planteze iarba pe casa, pentru a-si proteja locuintele de intemperii.

 

Prin anii 1960, tarile din vestul Europei, in special Germania, au redescoperit utilitatea acoperisurilor verzi, iar, cu timpul, popularitatea acestora a inceput sa creasca si in tari ca Japonia, Statele Unite si Canada. 

 

Va lasam in continuare sa admirati zece dintre cele mai deosebite acoperisuri verzi din lume.

Academia de Stiinte din California - San Francisco SUA
Academia de Stiinte din California - San Francisco SUA

Academia de Stiinte din California a fost proiectata de arhitectul Renzo Piano in 2008. Acoperisul cladirii sustine un parc cu o suprafata de 37.000 de metri patrati, care cuprinde mai mult de 1.700.000 de plante locale.

 

Foto: Flickr Peter Kaminski / Creative Commons Attribution 2.0 Generic

 Muzeul Moesgaard - Aarhus, Danemarca
Muzeul Moesgaard - Aarhus, Danemarca

Construit in 2014 intr-un decor bucolic de langa orasul danez Aarhus, Muzeul Moesgaard, proiectat de Henning Larsen Architects si specializat in arheologie si etnografie, pare ca s-a inaltat chiar din pamant. In timpul verii, acoperisul inclinat poate fi utilizat pentru picnicuri, prelegeri si alte evenimente in aer liber, in timp ce iarna este ideal pentru sanius.

 

Foto: Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported

ACROS Fukuoka Prefectural International Hall - Fukuoka, Japonia
ACROS Fukuoka Prefectural International Hall - Fukuoka, Japonia

Cand municipalitatea din Fukuoka a propus construirea cladirii pe ultimul petic verde al orasului, arhitectul argentinian Emilio Ambasz a vrut sa demonstreze ca, pe acelasi lot, pot coexista o cladire si un parc. Ca demersul sau a fost incununat de succes sta marturie unul dintre cele mai spectaculoase acoperisuri verzi din lume - 10.000 de metri patrati de vegetatie luxurianta care se revarsa in trepte peste 15 terase -, care, desi a fost construit in 1995, reprezinta in continuare un etalon in industrie.

 

Foto: Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported

Muzeul Historial de la Vendée - Les Lucs-sur-Boulogne, Franta
Muzeul Historial de la Vendée - Les Lucs-sur-Boulogne, Franta

Situat in apropiere de comuna Les Lucs-sur-Boulogne din departamentul Vendée, Franta, Historial de la Vendée reprezinta un alt exemplu interesant de cladire cu acoperis viu. Muzeul proiectat de arhitectii de la PLAN01 a fost deschis in 2006, fiind prevazut cu un acoperis geometric care se intinde pe o suprafata de opt mii de metri patrati.

 

Foto: Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution - Sharing under the same Conditions 4.0 International

Namba Parks - Osaka, Japonia
Namba Parks - Osaka, Japonia

Cu o gradina cu arbori si flori dispusa pe opt niveluri pe post de acoperis, complexul comercial si de birouri Namba Parks proiectat de Jerde Partnership se inalta ca o oaza in jungla urbana Osaka, unde a fost construit, in 2003, pe locul unui fost stadion de baseball.

 

Foto: Flickr Amanda Peterson / Creative Commons Attribution 2.0 Generic

Primaria orasului Chicago, SUA
Primaria orasului Chicago, SUA

Autoritatile din Chicago, oras care s-a confruntat in 2005 cu un val de caldura in urma caruia au pierit sute de oameni, au dorit sa demonstreze impactul pozitiv al acoperisurilor verzi asupra efectului de insula de caldura. In acest scop, fostul primar al orasului, Richard M. Daley, a dispus construirea unui acoperis verde semi-extensiv de 3.500 de metri patrati pe cladirea primariei, care a fost finalizat in 2001 si care include peste 20.000 de plante din peste 150 de specii, adaptate la conditiile climatice extreme ale orasului. Reprezentantii primariei sustin ca acoperisul verde aduce institutiei economii de 5.000 de dolari pe an pe facturile la utilitati.

 

Foto: Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported

 Universitatea Tehnica Nanyang, Singapore
captura
Universitatea Tehnica Nanyang, Singapore

Acoperisul verde al Scolii de Arta, Design si Media din cadrul Universitatii Tehnice Nanyang, alcatuit din benzi curbe inclinate la 45 de grade acoperite cu gazon, este unul dintre cele mai cunoscute acoperisuri de acest gen din lume. Este prevazut in plus cu un sistem de irigare automat care foloseste apa de ploaie colectata. Proiectata de CPG Consultants, cladirea a fost finalizata in 2006 si inaugurata trei ani mai tarziu.

Centrul de Conventii din Vancouver, Canada
Centrul de Conventii din Vancouver, Canada

Cu suprafata de 2,4 hectare, acoperisul Centrului de Conventii din Vancouver este cel mai mare acoperis verde din Canada si printre primele zece din lume. Gazduieste 400.000 de plante indigene, 60.000 de albine, o multime de pasari si de alte insecte, care contribuie la sporirea biodiversitatii regiunii, fiind prevazut cu senzori de umiditate si cu un sistem de irigare care foloseste ape uzate. Acoperisul verde este unul dintre atuurile gratie carora cladirea proiectata de o echipa dirijata de firma de arhitectura LMN a obtinut primul certificat LEED Platinum din lume pentru centre de conventii. 

 

Foto: Vancouver Convention Centre

Solaire - New York, SUA
Solaire - New York, SUA

Imbinand luxul cu sustenabilitatea, Solaire este prima cladire rezidentiala inalta din SUA care a obtinut certificatul LEED. Cladirea de 27 de etaje a fost proiectata de Cesar Pelli & Associates, fiind finalizata in 2003. Acoperisul, o oaza de verdeata intr-o jungla de beton, este prevazut cu un sistem de captare a apelor metorice, care sunt utilizate ulterior pentru irigarea plantelor.

 

Foto: Balmori

Waldspirale -  Darmstadt, Germania
Waldspirale - Darmstadt, Germania

Waldspirale, al carei nume s-ar traduce din germana ca "spirala forestiera", este o alta cladire rezidentiala cu acoperis verde, plantat cu iarba, arbusti, flori si copaci, pe care o gasim in orasul german Darmstadt. Proiectata de artistul austriac Friedensreich Hundertwasser, in colaborare cu arhitectii Josef Krawina, Peter Pelikan si Heinz M. Springmann, cladirea construita in anii 1990 se remarca si prin fatada ei unica, punctata de1.000 de ferestre, toate diferite.

 

Foto: Flickr Kiefer / Creative Commons Attribution 2.0 Generic

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva