Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Un living fără prize şi cabluri: Camera de încărcare wireless

Alimentarea clasică a gadgeturilor, cu ajutorul unui încărcător şi a unei prize, ar putea ajunge într-o zi o acţiune de domeniul trecutului.

Un living fără prize şi cabluri: Camera de încărcare wireless
Universitatea din Tokyo

O echipă de cercetători de la Universitatea din Tokyo a creat o cameră care poate alimenta wireless şi simultan dispozitive ca telefoane, ventilatoare şi corpuri de iluminat.

Sigur, încărcarea wireless nu este o noutate, însă staţiile de încărcare de acest tip existente au o rază de acţiune mică şi dispozitivul trebuie ţinut într-un singur loc, ceea ce nu se deosebeşte prea mult de situaţia în care folosim cabluri.

Cercetătorii japozi au transformat însă o întreagă cameră într-un încărcător wireless cu ajutorul câmpurilor electromagnetice generate de curenţii electrici. Camera de aproximativ zece metri pătraţi este una specială, pardoseala, tavanul şi pereţii fiind toate realizate din panouri aluminiu şi prevăzute cu cavităţi în care se află condesatori. Aceştia transmit curent electric, generând un câmp magnetic care circulă în jurul unui stâlp din cupru instalat în mijlocul camerei, simultan în sensul acelor de ceasornic şi invers, iar dispozitivele prevăzute cu bobine receptoare transformă energia magnetică în energie electrică.

Potrivit cercetătorilor, puterea asigurată poate fi de 50 W sau chiar mai mult şi sistemul este sigur pentru oameni – nu trebuie decât să fie dispuşi să locuiască în camere cu pereţi din aluminiu şi stâlpi din cupru în mijloc.

Studiul a fost publicat în Nature Electronics.

 

Un living fără prize şi cabluri: Camera de încărcare wireless

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva