Un hotel construit în jurul unui mozaic antic spectaculos, descoperit în timpul lucrărilor

Foto: Studio Majo
Ne va aminti constant de acum incolo de acest lucru Hotelul Muzeu Antakya, un exemplu deosebit de conservare a patrimoniului arheologic, situat in apropiere de biserica Sfantul Petru, care este unul dintre cele mai vechi lacasuri de cult crestine.
Cladirea ar fi fost un alt hotel conventional in orasul Antakya din Turcia, daca, in timpul lucrarilor de constructie, muncitorii n-ar fi dat peste o bogata colectie de vestigii atestand prezenta vechii Antiohii. Printre ele se remarca un mozaic de podea vechi de 2.000 de ani, care, cu o suprafata de peste 1.050 de metri patrati, este considerat cel mai mare mozaic de acest fel din lume. Potrivit arheologilor si arhitectilor care au lucrat la restaurarea mozaicului, si-au adus contributia la ceea ce putem vedea astazi 13 civilizatii antice diferite.
In urma excavarilor, arheologii au mai descoperit statuete, monede si obiecte din metal antice, precum si mii de artefacte de teracota.
Desi descoperirea arunca in aer planurile initiale ale dezvoltatorilor, modificand tot de la bugetul alocat la intervalul in care trebuia sa fie finalizat proiectul, acestia au decis sa mearga inainte cu construirea hotelului. In fata riscului de a distruge fragilele comori, s-a considerat ca este mai riscant sa nu se faca nimic.
"In situatii similare, se intampla foarte des ca descoperirile arheologice sa fie acoperite si uitate. Aceasta pretioasa bucata de istorie nu ar fi fost niciodata scoasa la suprafata fara acest proiect", spune to Özge Ertoptamış, directorul firmei de arhitectura EAA - Emre Arolat Architecture, care a preluat lucrarea in 2009, in urma neasteptatelor descoperiri.
Arhitectii au pornit la drum cu viziunea de a transforma proiectul intr-un muzeu si un hotel care coexista, sustinandu-si cauza in fata autoritatilor guvernamentale si a expertilor in arheologie rand pe rand. Marea provocare a fost aceea de a scoate in evidenta prezenta antichitatilor, alegand in final sa le puna in contrast cu tehnicile moderne de constructie, fortand la dialog doua ere deconectate.
Cladirea cu o suprafata de 34.000 de metri patrati a fost finalizata in mai 2019 si pune la dispozitia oaspetilor 199 de camere modulare inserate intr-o structura formata din stalpi masivi din otel asezati cu grija printre ruine. Un culoar suspendat le ofera vizitatorilor ocazia de a explora muzeul.
“Oriunde ar sta cineva in orice parte a acestei structuri, este lumina si exista aceasta tensiune intre lumina/prezent si intuneric/trecut care este prezentata", mai spune Ertoptamış.
Surse: Ancient Pages, Metropolis

Foto: The Museum Hotel Antakya via Ancient Pages


Foto: The Museum Hotel Antakya via Ancient Pages

Foto: Twitter / @pompei79

Foto: Twitter / @pompei79


Randare: World Architecture Community