Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Trei destinații în albastru, culoarea anului 2020

Albastru este una dintre culorile cel mai des intalnite pe Pamant. Atat de dominanta este prezenta sa incat Terrei i se mai spune si Planeta Albastra.
Trei destinații în albastru, culoarea anului 2020

O nuanta intensa de albastru, cea pe care o are cerul la amurg, tocmai a fost desemnata de Pantone Color Institute culoarea anului 2020, expertii fiind de parere ca aceasta ar sintetiza in momentul de fata cel mai bine spiritul societatii noastre.

Am pornit in cautarea albastrului, clasic sau altfel, si l-am gasit presarat cu generozitate de mana omului in cateva destinatii deosebite.

 

Jodhpur, India
Jodhpur, India
Jodhpur, India
Jodhpur, India

Foto: Tom Thai / CC BY 2.0

Jodhpur, India
Jodhpur, India

Foto: Raghavan Prabhu / CC BY 2.0

 

Jodhpur, al doilea oras ca marime din statul indian Rajasthan, este faimos pentru formidabilul fort Mehrangarh, dar si pentru casele sale albastre din cartierele vechi, motiv pentru care este cunoscut si ca "Orasul Albastru". Locuintele ar fi fost varuite in albastru din porunca lui Rao Jodha, cel care fondat, in 1459, orasul, dar nu exista un consens in privinta ratiunilor ce l-ar fi putut indemna sa ia o asemenea decizie.

Unii sunt de parere ca ar avea de-a face cu faptul ca nuanta era asociata cu casta brahmanilor, iar casele albastre apartineau membrilor acesteia.

Altii propun o explicatie ceva mai pragmatica, si anume voracele termite. Pentru a le indeparta, localnicii ar fi adaugat in var substante precum sulfatul de cupru. 

Chefchaouen, Maroc
Chefchaouen, Maroc

Foto: eyw2008 / Pixabay

Chefchaouen, Maroc
Chefchaouen, Maroc
Chefchaouen, Maroc
Chefchaouen, Maroc

Foto: Rodrigo Silva / CC BY 2.0

 

Situat la poalele Muntilor Rif, Chefchaouen este orasul albastru al Marocului. A fost infiintat in 1471 de Moulay Ali Ben Moussa, ca o mica fortareata care sa tina piept invaziei portugheze. Albastra este mai precis zona veche de tip labirint a orasului, asa-numita medina. Nici in acest caz nu se stie cu certitudine motivul din spatele culorii zidurilor cladirilor construite in stil maur si spaniol.

Potrivit uneia dintre teorii, primii care si-au varuit casele in albastru au fost membrii comunitatilor de evrei ale orasului, culoarea simbolizand cerul in religia iudaica. Mai tarziu, si alti locuitori au optat pentru aceasta culoare. Unii cred ca descurajeaza invaziile insectelor, in timp ce altii sunt de parere ca nuanta ii ajuta sa-si pastreze locuintele racoroase.

Porto, Portugalia (gara São Bento)
Porto, Portugalia (gara São Bento)

Foto: Ingolf / CC BY-SA 2.0

Porto, Portugalia
Porto, Portugalia

Foto: juliaorige / Pixabay

Porto, Portugalia
Porto, Portugalia

Foto: Marc Smith / CC BY 2.0 

 

Placile ceramice "azulejos" te intampina aproape la orice pas in orasul portughez Porto. Ele pot fi gasite in culori variate, insa prevalente sunt albul si albastrul. Regele Manuel I este cel care le-a adus in Portugalia, din Sevilla, Spania, in secolul al XV-lea. Acest tip de faianta era foarte raspandit in Peninsula Iberica dominata de expansiunea islamica in Evul Mediu, numele lor provenind de altfel din cuvantul arab "zellige", care inseamna piatra lustruita.

 

Initial, Portugalia importa azulejos din Spania, Italia si Olanda, pana cand, prin secolul XVI-lea, mesterii locali au inceput sa stapaneasca arta realizarii micilor placute patrate. Aceasta a imbracat aici propriile forme, transformandu-se din compozitii geometrice sau cu motive florale simple in scene care spun o poveste, de cele mai multe ori de natura religioasa.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva