Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Tot ce trebuie să știi despre sistemele de panouri fotovoltaice – de la alegere la montaj și mentenanță

Devine din ce în ce mai evidentă nevoia oamenilor de a fi independenți în ceea ce privește energia electrică și de a folosi surse de energie regenerabilă care să protejeze mediul înconjurător. Fie că vorbim de rețele publice cu întreruperi de curent, de zone izolate sau de consumatori individuali sau industriali care doresc să-și reducă cheltuielile cu energia electrică, instalarea unor sisteme de panouri fotovoltaice reprezintă soluția pentru un viitor mai verde.
Tot ce trebuie să știi despre sistemele de panouri fotovoltaice – de la alegere la montaj

Dar ce presupune, mai exact, instalarea acestora? Unde le poți instala, de câte panouri ai nevoie, cum le alegi și cum ai grijă de ele? Aflăm toate acestea de la E-acumulatori.ro, cel mai mare magazin online de produse dedicate energiei regenerabile și instalator autorizat de panouri fotovoltaice.  


Mai întâi, ce sunt panourile fotovoltaice și cum funcționează

 

Sistemele fotovoltaice sunt instalații complexe care transformă energia solară în energie electrică. Dacă sistemele de panouri solare folosesc căldura solară pentru a încălzi apa dintr-un circuit, sistemele de panouri fotovoltaice utilizează energia luminoasă a soarelui. Aceasta este convertită apoi în energie electrică cu ajutorul căreia putem alimenta, spre exemplu, electrocasnicele, lumina și sistemul de încălzire din casă, încărca mașini electrice, alimenta mașinării industriale sau sisteme de irigații și multe altele.

 

Panourile fotovoltaice reprezintă, astfel, o sursă energetică regenerabilă, cu o durată de viață a echipamentelor de 25-40 de ani și amortizare rapidă a investiției, costuri minimale de mentenanță, fiind și cele mai ecologice sisteme de producere a energiei electrice.

 

Ce mai trebuie să știi este că, deși sunt mai eficiente când afară este însorit, panourile fotovoltaice nu necesită lumină directă de la soare pentru a funcționa. Tocmai de aceea, chiar și în sezonul rece sau zilele cu nori, acestea produc o cantitate considerabilă de energie electrică.


Beneficiile instalării de panouri fotovoltaice

 


Tot ce trebuie să știi despre sistemele de panouri fotovoltaice – de la alegere la montaj

Panourile fotovoltaice asigură oricărui proprietar de casă independență energetică (aproximativ 70-80% din ce consumă vine din panouri) și o factură multă scăzută la energie. Mai mult, poți deveni prosumator (mic producător de energie care poate livra surplusul în rețeaua națională) și poți beneficia de subvenții importante de la stat prin programele dedicate derulate de Ministerul Mediului sau Administrația Fondului de Mediu. 

  

Datorită duratei mari de viață, sistemele fotovoltaice reprezintă un beneficiu transmisibil, astfel casele se pot vinde, lăsa moștenire sau pot contribui la obținerea un certificat energetic superior. Mai mult, furnizează o cantitate considerabilă de energie electrică tot timpul anului, indiferent de anotimp. 

  

Există beneficii importante și pentru companiile și consumatorii industriali care aleg să instaleze panourile fotovoltaice. Chiar dacă vorbim de clădiri de birouri, parcări publice și private, hale industriale, sere sau ferme agricole, sistemele fotovoltaice asigură scăderea costurilor fixe și creșterea exponențială a eficienței energetice. Investiția se face o singură dată, se amortizează într-un timp scurt, iar energia se produce și se consumă local, zi de zi, ori de câte ori este nevoie. Mai mult, sunt soluții sigure și prietenoase cu mediul înconjurător.

 

La ce ar trebui să fii atent înainte de a face o investiție în sisteme de energie regenerabilă

 

În mod ideal, înainte de a cumpăra și instala un sistem de panouri fotovoltaice, ar trebui să apelezi la ajutorul unui instalator specializat. Acesta este cel mai în măsură să evalueze necesarul de energie atât al unui consumator individual, cât și al unui consumator industrial. Tot acesta poate recomanda numărul ideal de panouri care se pot instala, poziționarea și orientarea optimă a acestora pentru a le maximiza eficiența energetică. 

  

Un instalator specializat se va asigura, în primul rând, că panourile fotovoltaice sunt amplasate într-o poziție și au o orientare care să le permită captarea luminii solare o perioadă cât mai mare din zi. Apoi, este foarte importantă starea acoperișului clădirii pe care urmează să fie instalate panourile. Cum durata de viață a unui sistem fotovoltaic este de 25-40 de ani, este esențial ca acoperișul casei sau clădirii să fie suficient de rezistent pentru a susține greutatea panourilor. Este important ca acoperișul să nu necesite reparații majore câțiva ani, deoarece vor fi mai greu de făcut după instalarea sistemului fotovoltaic. Pe lângă aceste aspecte, evaluarea necesarului de energie electrică joacă un rol crucial. În special în alegerea tipului, dimensiunii, puterii și numărului de panourilor fotovoltaice care trebuie instalate. 

  

Noi, echipa E-acumulatori.ro, oferim consultanță, recomandări și răspunsuri la toate întrebările pe întreg procesul de achiziție și instalare pentru panouri fotovoltaice. Scopul nostru este să ne asigurăm că fiecare client este informat și are puterea de a alege serviciile și echipamentele adaptate nevoilor sale, astfel încât să le poată utiliza eficient, la capacitatea lor maximă, în condiții de siguranță și pe termen îndelungat. Clienții noștri au parte de o echipă certificată și soluții personalizate care să le ofere beneficii imediate.


Ce tipuri de sisteme există și care sunt criteriile după ar trebui să alegi panourile fotovoltaice


În principal, există două mari tipuri de sistem fotovoltaice: on-grid și off-grid. On-grid se referă la panourile fotovoltaice care sunt conectate la rețeaua națională de energie electrică. În opoziție, cele off-grid sunt potrivite pentru zonele izolate, care nu au acces la rețeaua națională. 

  

În cazul sistemelor on-grid, în cazul în care energia generată nu este suficientă, avem posibilitatea să trecem imediat pe alimentarea cu energie venită din rețeaua națională. De asemenea, surplusul de energie este livrat către rețeaua națională primind un tarif clar pentru energia furnizată. 

  

În schimb, sistemele off-grid, livrează energia către consumul instantaneu din locuință și stochează excedentul din energia produsă, în baterii. Acestea pot fi apoi folosite, spre exemplu, pentru a furniza lumină sau încălzire, energie electrică aparatelor electrocasnice, serelor, sistemelor de irigații sau fermelor agricole și multe altele. 

  

Un avantaj al sistemelor on-grid este posibilitatea de a deveni prosumator (producător de energie electrică până la puteri instalate de 100kWp) și de a livra surplusul de energie în rețea pentru beneficii financiare. 

  

Mai există și o a treia categorie de sisteme fotovoltaice - sistemele hibrid, dar acestea implică atât producerea, consumul și stocarea energiei produsă de panourile fotovoltaice, cât și livrarea surplusului de energie spre rețeaua națională. Aceste sisteme hibride, reprezintă cea mai modernă și flexibilă soluție și pot acoperi o gamă extrem de largă de nevoi de eficiență energetică, atât pentru consumatori individuali, cât și pentru cei industriali.


Cât de mult contează producătorul când vorbim de panouri fotovoltaice

Tot ce trebuie să știi despre sistemele de panouri fotovoltaice – de la alegere la montaj

Ca în toate domeniile, și în cazul panourilor fotovoltaice experiența producătorilor își spune cuvântul. Marii producători de pe piață au grijă ca sistemele lor să aibă:


  • randament ridicat și o eficiență a panoului de minim 20,5%;
  • garanție integrală de produs de minim 12 ani și o garanție de putere de cel puțin 25 de ani;
  • o rezistență crescută a celulei fotovoltaice și o rată de degradare extrem de scăzută (0,55% pe an);
  • mai puține pierderi generate de umbrire.

 

Astfel, în momentul în care alegi panourile solare de la un anumit producător, ai garanția durabilității și calității, iar investiția se va amortiza în termen scurt. 


E-acumulatori.ro pune la dispoziția consumatorilor individuali și industriali o gamă largă de echipamente și sisteme fotovoltaice, de la producători de top ca JA Solar, LG, Jinko Solar, Trina Solar, Q cells și mulți alții.


Panourile fotovoltaice beneficiază de cel mai bun raport calitate-preț. Care sunt costurile unei investiții în energie regenerabilă și în cât timp se amortizează acestea


Investiția într-un sistem de panouri fotovoltaice variază în funcție de mai mulți factori. În primul rând, se ia în considerare numărul de panouri care trebuie instalate și ce dimensiune trebuie să aibă acestea. Bineînțeles, contează și care este necesarul de energie electrică. Apoi, dacă este vorba de un consumator casnic, vorbim de o investiție mai mică, iar dacă este un consumator industrial, vorbim de sume mai mari. Ce este important de reținut este că amortizarea investiției se face într-un timp scurt.


Atât pentru consumatori individuali, cât și pentru firmele de mici sau mari dimensiuni, costurile de amortizare sunt transparente. Astfel, dacă vorbim de instalarea unor panouri fotovoltaice, acestea încep să producă imediat, iar investiția se amortizează foarte repede. Spre exemplu, dacă ar fi să instalăm un sistem fotovoltaic de 10kWp, acesta ar produce, în medie, 12MWh/an, adică 7.800 lei - la un cost al energiei de 0,65 lei/kWh.

 

Astfel, costurile cu un sistem de 10kWp se recuperează în aproape 5,5 ani.


Unde instalezi panourile fotovoltaice? Cum îți dai seama de ce fel de sistem ai nevoie și, implicit, de câte panouri?


Putem instala sisteme fotovoltaice oriunde avem un spațiu suficient cât să acopere nevoile noastre de consum, iar panourile să beneficieze o poziționare și orientare bună pentru a de capta cât mai multă energie solară tot timpul anului. 

  

Panourile fotovoltaice pot fi instalate de consumatori individuali, pe clădiri de imobile sau birouri, la hoteluri sau pensiuni, pe parcări ale clădirilor de birouri, ale supermarketurilor sau benzinăriilor, parcări private sau publice. În plus, se pot monta și pe fabrici, hale și spații de depozitare industriale, ferme, sere, spații de depozitare agricole. Chiar și în zone izolate, neconectate la sistemul electric național. 

  

Dacă vorbim de un consumator individual, pentru a alege un sistem fotovoltaic potrivit pornim de la consumul mediu de energie electrică al casei. Apoi, analizăm ce ne dorim să obținem cu ajutorul panourilor: energie electrică pentru a compensa ceea ce vine din rețeaua națională, să fim independenți într-o măsură cât mai mare în ceea ce privește lumina, încălzirea și curentul electric folosit în casă, avem nevoie să alimentăm o seră, o anexă, o casă de vacanță etc.?

 

În funcție de ce nevoi acoperim, derulăm un mic studiu de fezabilitate pentru a determina în ce măsură proprietatea respectivă se pretează la instalarea unui sistem fotovoltaic. În cadrul studiului determinăm care este suprafața pe care se pot instala panourile, dar și câte panouri avem nevoie și la ce dimensiuni. După acest pas, alegem puterea panourilor, modalitatea de amplasare și stabilim care este necesitatea sistemului de stocare a energiei. Apoi, profesioniștii autorizați instalează corect și în siguranță a sistemul fotovoltaic și fac probele de funcționare. 

  

La E-acumulatori.ro ne ocupăm de toate etapele necesare pentru finalizarea instalării și a documentelor ulterioare. În plus, oferim consultanță pe tot procesul, de la decizia de cumpărare la instalare și mentenanță.


Odată instalate panourile fotovoltaice, acestea necesită îngrijire minimă. Orice problemă sau defecțiune beneficiază de intervenție rapidă

  

Odată instalate corect și beneficiază de poziția și orientarea optimă, panourile fotovoltaice necesită o îngrijire de bază. Important este ca acestea să nu fie acoperite de frunze, zăpadă, praf sau mizerii, deoarece nu vor produce energie electrică la capacitatea lor maximă. Dacă sunt îngrijite periodic, iar suprafața panourilor este curată, lumina solară va putea pătrunde în celule, iar sistemele vor da randament energetic optim. 

  

Toate sistemele E-acumulatori.ro beneficiază de service în caz că apar defecțiuni. Mai mult, panourile au garanție extinsă, ceea ce înseamnă că sunt foarte rezistente în timp și nu necesită, adeseori, intervenții prea mari. 

  

În final, indiferent dacă dorești să ai o factură la curent mai mică, să fii independent energetic sau să folosești surse de energie care protejează mediul înconjurător, panourile fotovoltaice sunt soluția ideală. Popularitatea lor este în creștere și împreună cu mașinile electrice, vor contribui la colorarea României în verde.

Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.