Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Termosisteme și componente: detalii, montaj, recomandări, materialele folosite

Termosisteme și componente: detalii, montaj, recomandări, materialele folosite

Criza energetica si nenumarate studii legate de consumul de combustibili pentru a incalzi locuintele sau alte tipuri de cladiri au aratat ca termoizolarea constructiilor, protejarea acestora de influenta temperaturilor exterioare, pozitive sau negative, constituie o problema care necesita o atentie deosebita: o termoizolare adecvata este primul lucru pe care il putem face pentru conservarea si utilizarea eficienta a energiei si resurselor, dar si, mai ales, pentru a reduce cheltuielile lunare privind consumul de energie.

 

Nota

Toate imaginile si desenele din aceasta lucrare au strict valoare ilustrativa si nu pot fi reproduse fara acordul prealabil al spatiulconstruit.ro

 

Chiar daca locuiesti la bloc, iti poti da seama instinctiv ca daca deschizi ferestra in timpul iernii (care de obicei este pozitionata chiar deasupra caloriferului) se va pierde o buna parte a caldurii radiate de acesta. Iar daca, sa zicem, vecinul care are si el o centrala termica ca si tine nu isi incalzeste apartamentul, peretele de separatie va ramane rece: automat, consumi mai multa energie pentru a asigura o temperatura confortabila in locuinta proprie. Invers, vara iti doresti sa poti pastra cat mai mult timp aerul rece furnizat de aparatul de aer conditionat, de aceea tii ferstrele inchise si jaluzelele trase. In fapt sa inchizi sau sa deschizi fereastra este cel mai mic gest pe care il poti face pentru a conserva temperatura din interiorul locuintei. Problema apare de fapt din cauza unei slabe izolari termice a peretilor de fatada dar si al celorlate elemente constructive in contact cu exteriorul (fundatii, acoperisuri, terase, etc).

 

Termosistemele: considerente generale

Incercand sa protejeze fatadele caselor de intemperiile naturii cu ajutorul finisajelor umede de tip tencuiala si/sau vopsea, oamenii au realizat de primul gen de termosistem, rudimentar, pentru locuintele lor. Termosistemele au evoluat in ultimul timp, gratie descoperirii a noi materiale termoizolante si a unor combinatii mai eficiente: astazi, cei mai multi producatori cauta solutii din materiale compatibile care sa raspunda necesitatii de izolare termica a locuintelor si care sa poata fi folosita atat la constructii noi, cat si pentru reabilitarea termica a fatadelor constructiilor vechi.

Termosistemul, asa cum este privit acum, se refera la termoizolarea peretilor exteriori ai unei constructii, indiferent de modul in care sunt alcatuiti acestia, pe structura de zidarie sau beton armat sau chiar pe structuri usoare din lemn sau metal.

Pentru a obtine rezultate notabile in ceea ce priveste performantele termice ale unei constructii, trebuie sa existe o continuitate intre termoizolatia peretilor (termosistem) si cea a fundatiei si a acoperisului, intreruperea acestora putand sa conduca la aparitia de punti termice care, in timp, pot sa favorizeze aparitia condensului, respectiv degradarea atat a finisajelor fatadei, cat si a elementelor structurale, grinzi, stalpi, sau a finisajelor interioare.

 

 

O problema la fel de importanta este grosimea materialului termoizolant. Aceasta se calculeaza in functie de modul de alcatuire al peretelui (zidarie sau structuri usoare) si mai ales in functie de tipul de materiale din care este facut peretele, orientarea constructiei etc. Calculul implica atat comportamentul materialelor la temperaturile exterioare, cat si comportamentul la vapori al acestora, si se numeste calcul higrotermic.

 

Alcatuirea unui termosistem

Un termosistem eficient depinde de doi factori: in primul rand de materialele termoizolante folosite, iar in al doilea rand de adezivul utilizat. Fiecare material are caracteristici specifice si este recomandat in functie de conditiile climaterice la care este expusa cladirea. Iata pe surt alacatuire unui termosistem.

 

Adezivi pentru termosisteme

Se recomanda utilizarea unor adezivi dedicati termosistemelor. In functie de stratul suport, zidarie de caramida, beton, BCA sau placi pe baza de ciment sau lemn in cazul constructiilor pe structuri usoare, fiecare producator poate oferi solutii care sa raspunda acestor necesitati.

Materiale termoizolante

Fiecare material in parte are specificatiile proprii. Alegerea acestuia este strans legata de necesitatile de termoizolare pentru fiecare cladire in parte, de zona climatica in care este aceasta situata. De asemenea, fiecare material are indicatii specifice de montaj, date de calitatile sale aderente, de structura pe care este montat, de permeabilitate etc. In consecinta, adezivul folosit la fiecare in parte este si el diferit de la un material termoizolant la altul.

Polistiren expandat

Materialul termoizolant are culoare alba (indiferent de producator) si se livreaza in placi cu dimensiunea de 1 x 0,5 m, usor rugoase pentru a facilita lipirea de stratul suport si aderenta masei de spaclu.

In general se recomanda folosirea unui produs cu o densitate de 15 – 18 kg/mcub (mai rigid), pentru a preveni deteriorarile din actiuni mecanice ale tencuielii.

O varianta mai noua o constituie polistirenul expandat cu granule de grafit (de culoare gri) cu capaciate termoizolanta sensibil imbunatatita fata de polistirenul expandat obisnuit. Ambele materiale sunt greu permeabile, atat la apa, cat si la vapori, iar rezultatele unei alegeri corecte si al unui montaj pe masura se cuantifica in economii insemnate in ceea ce priveste consumul de energie folosit pentru incalzire sau racire. Montajul se poate face atat pe structuri de zidarie, cat si pe structuri usoare, cu folosirea unui adeziv recomandat de catre producator si prin ancorare suplimentara cu dibluri speciale, cu floare lata. Folosirea unor adezivi neadecvati poate conduce in timp la desprinderea termoizolatiei de stratul suport.

 

 

Vata minerala bazaltica

Este un produs special creat pentru astfel de aplicatii, cu fibra asezata perpendicular pe fete (pentru o mai buna rezistenta la compresiune), nu absoarbe apa, iar fibrele sunt hidrofobizate pe toata sectiunea. In general, trebuie respectate recomandarile producatorilor privind adezivii necesari pentru a obtine rezultate bune. Conditiile de montaj sunt aceleasi ca si pentru polistiren, cu amendamentul ca produsul se livreaza sub forma de fasii cu dimensiuni de 1,20 x 0,20 m.

 

 

Polistiren extrudat

Se utilizeaza numai in zona de soclu si este de fapt continuarea termoizolatiei subsolului sau fundatiilor. Nu se recomanda utilizarea pe fatada, din pricina unui coeficient de dilatatie lineara destul de mare.

Accesorii pentru montarea materialelor termoizolante

In afara de adezivul folosit la montare, exista cateva elemente necesare fixarii materialului termoizolant ales. In functie de etapa de montare, este vorba despre dibluri cu floare lata, profile si plasa de armare.

Dibluri cu floare lata: sunt elemente de fixare necesare pentru fixarea suplimentara a materialului termoizolant pe fatada. In general sunt fabricate din plastic si au diverse dimensiuni in functie de grosimea materialului termoizolant.

Plasa de armare: se monteaza deasupra materialului termoizolant si se inglobaza in masa de spaclu, avand rolul de a nu permite aparitia fisurilor in aceasta sau la imbinarile dintre placi.

Profile metalice de montaj: acestea sunt facute din tabla de aluminiu sau din otel zincat si se folosesc in general in locurile expuse actiunilor mecanice, la socluri sau pentru armarea muchiilor.

 

Masa de spaclu

Se realizeaza din adezivul folosit pentru lipirea placilor de material termoizolant si are rolul de a uniformiza suprafata si de a asigura suportul pentru finisajul umed al fatadei.

Tencuiala/vopsea

Stratul de finisaj are in principal rol decorativ, dar in acelasi timp asigura protectia sistemului impotriva intemperiilor sau a actiunilor mecanice. Exista cateva optiuni:

- finisaj cu tencuiala decorativa;

- finisaj cu vopsea decorativa de exterior;

- finisaj de tip «caramida aparenta»;

In functie de alegerea facuta se recomanda adezivi, amorse si chituri compatibile cu intregul sistem.

Ca o completare, se pot utiliza profile decorative, ancadramente de usi, ferestre, bosaje sau alte decoratiuni de fatada, montajul acestora trebuind sa fie facut inainte de montarea finisajelor.

 

 

Etapele montarii termosistemului

In general producatorii de termosisteme, indiferent de materialul de baza, ofera toate materialele la pachet, mizand pe ceea ce se cheama compatibilitatea acestora legata de comportamentul in timp. Asa cum am aratat mai sus, conditiile de montaj sunt asemanatoare si trebuie respectate conform specificatiilor producatorului.

Pregatirea suportului

Avand in vedere multitudinea de solutii de executare a constructiilor, termosistemele s-au adapatat fiecarui tip de suport in parte. Suportul, adica exteriorul peretilor, poate fi din zidarie, beton, tencuiala, ciment sau lemn, fiecare avand specificatii proprii si fiecare necesitand o pregatire prealabila, in vederea montarii propriu zise a termosistemului.  Se recomanda ca suprafetele sa fie desprafuite si curatate de urme de mortar, eflorescente, uleiuri sau grasimi. In cazul in care exista denivelari, se recomanda aducerea la cota peretelui, cu respectarea timpului de uscare. In cazul suporturilor din placi pe baza de ciment sau lemn, se recomanda ca aceastea sa fie montate cu atentie, pentru a se obtine suprafete perfect plane.

Montarea materialului termoizolant

Montajul propriu zis al materialelor izolante se face in trei etape, prima fiind termoizolatia soclului, apoi trecandu-se la racordul intre soclu si fatada, la final venindu-se si cu cu termoziolatia fatadei. Iata pe scurt care sunt datele de care trebuie sa se tina cont in cursul montajului.

Pentru rezultate optime, exista cateva reguli simple care trebuie respectate.

• Montajul se face pornind de la soclu, folosindu-se un profil metalic care sa permita montarea usoara a termosistemului.

• Placile sau fasiile de material termoizolant se tes, pentru a impiedica aparitia de punti termice pe o directie. Se recomanda presarea placilor una in alta, evitand introducerea de adeziv in rosturi.

 

 

• In dreptul ferestrelor si usilor se recomanda ca imbinarile intre placi sa nu continuie in prelungirea muchiilor golurilor.

• Montajul tamplariei – e recomandat sa se faca pe toc orb sau pe material termoizolant rezistent la incarcari (de obicei pe polistiren extrudat), pentru a permite intoarcerea materialului termoizolant spre fereastra sau usa si a impiedica formarea de punti termice.

• La colturi (intrate sau iesite), se recomanda teserea placilor si montarea de profile de protectie.

 

 

• Nu se recomanda utilizarea placilor deteriorate, cu colturi rupte, fisurate etc.

• Montarea diblurilor se va face numai dupa intarirea stratului de adeziv. Exista mai multe posibilitati de montare a diblurilor, alegerea fiind facuta in functie de numarul de imbinari necesare. In functie de tipul de suport, se pot folosi dibluri cu cui de plastic sau cu cui metalic. Numarul recomandat de dibluri este de 6 buc/mp si se poate ajunge pana la 10-12, in functie de inaltimea si viteza vantului in zona. Dimensiunea rozetelor este de aproximativ 68 mm diametru pentru fixarea palcilor de polistiren si de aproximativ 140 mm pentru fasii din vata minerala.

 

• Nu se recomanda executarea de nuturi in adancimea materialului termoizolant.

Greseli la montarea stratului de material termoizolant

In general, la montarea materialului termoizolant se pot produce greseli care ar influenta pe parcurs constructia. Pentru evitarea lor, se recomanda urmatoarele:

• Rosturile dintre placile de polistiren nu se umplu cu adeziv, ci se completeaza cu fasii de polistiren sau cu spuma poliuretanica;

• Diblurile nu se monteaza inainte de timpul de priza al adezivului de polistiren. Acesta poate diferi de la producator la producator.

• La zidaria plina, este recomandat ca diblul sa intre minim 5 cm, iar la zidaria cu goluri – minim 8 cm. De asemenea, se vor alege dibluri cu bolturi de poliamida sau cu bolt de otel, in functie de natura peretelui (plin sau cu goluri);

• Lipirea placilor de polistiren pe suporturi precum BCA sau zidarii vechi se face numai dupa pozarea unui grund care sa reduca gradul de absorbtie al suportului;

• In cazul peretilor de caramida cu goluri, diblul nu se fixeaza prin percutie, deoarece se fractureaza caramida; este recomandata, in schimb, fixarea diblurilor prin infiletare.

• Fixarea plasei de armare se realizeaza numai prin inglobarea ei in stratul de adeziv de polistiren. In acest mod, plasa de armare este prinsa intre doua straturi de adeziv.

• Dupa aplicarea celui de-al doilea strat de adeziv de polistiren (masa de spaclu), suprafata trebuie lasata sa se intareasca si numai dupa aceea se pot aplica grundul (amorsa) si tencuiala decorativa structurata.

Finisarea

In functie de finisajele care se doresc a fi folosite, se recomanda respectarea unor reguli de baza:

• Realizarea elementelor decorative, profile de ancadramente, bosaje sau alte elemente decorative presupune folosirea de elemente prefabricate sau conformate pe santier. Acestea se pot monta pe un strat de mortar adeziv, armat cu plasa de fibra de sticla, iar in cazul in care acestea sunt mai mari, se recomanda fixare mecanica suplimentara.

• La aplicarea tencuielii decorative sau a vopselelor, se recomada asigurarea pe santier a cantitatii necesare de material, pentru a nu exista suprapuneri care sa afecteze imaginea finala.

• Se va lucra fara intrerupere dintr-o muchie intr-alta, respectandu-se indicatiile de montaj ale producatorului.

• Pentru montajul placilor de tip caramida aparenta se recomanda montarea cu rosturi si chituirea acestora cu chituri impermeabile.

• Pentru rosturile de dilatatie se vor folosi profile speciale.

 

Recomandari importante

Pentru a obtine rezultate satisfacatoare si pentru a impiedica aparitia puntilor termice in cazul racordurilor cu alte elemente de constructie, este bine sa avem in vedere ca exista mai multe tipuri de rezolvari posibile. Mai jos sunt prezentate cateva dintre situatiile cel mai des intalnite pe santiere, in ce priveste detaliile de racord la alte elemente constructive.

Detalii de soclu

In general, termoizolatia soclului reprezinta continuarea termoizolatiei peretilor de subsol sau a fundatiilor. Se recomanda utilizarea unui finisaj rezistent la murdarie, actiuni mecanice si umezeala care sa permita o intretinere usoara. Racordul intre soclu si fatada se poate efectua in trei moduri, in functie de planul soclului raportat la planul fatadei, iar primul lucru de care trebuie sa tinem seama este ca o rezolvare corecta poate impiedica aparitia puntilor termice in aceasta zona.

 

 

Soclul retras din planul fatadei. Este o rezolvare intalnita frecvent si datorita faptului ca cei mai multi nu termoizoleaza suficient sau nu termoizoleaza deloc soclul constructiei. In cazul in care, in urma calculelor, se dovedeste ca rezolvarea este pertinenta, ar trebui sa se etanseze imbinarea dintre termoizolatia soclului si cea a fatadei pentru a impiedica aparitia unei punti termice.

Soclul in acelasi plan cu fatada. Constituie o rezolvare mai putin utilizata, dar perfect in regula. In acest caz se recomanda montarea unei plinte (dimensiunile raman la latitudinea arhitectului) dintr-un material rezistent la actiuni mecanice, piatra naturala sau artificiala.

Soclul iesit din planul fatadei. Este un detaliu mai «clasic», trebuie avuta in vedere continuarea termoizolatiei si protejarea acesteia cu un profil decorativ cu lacrimar pentru a impiedica scurgerea apelor direct pe soclu. In general profilul de soclu se realizeaza din material termoizolant si este de dorit sa aiba o protectie la actiuni mecanice.  

Detalii de goluri - usi si ferestre

Termoizolarea de jur imprejurul golurilor pentru usi si ferestre cere o atentie sporita, pentru a se evita aparitia puntilor termice. Se recomanda montarea tamplariei pe un toc orb care sa permita intoarcerea termoizolatiei pana la acesta fara sa acopere rama ferestrei. Armarea cu plasa se face pe toata suprafata fatadei, urmarind ca la colturile golurilor aceasta sa se dubleze si sa se pozeze in diagonala fata de plasa principala, pentru a impiedica aparitia fisurilor in stratul de finisaj.

 

Detalii de streasina, atic

• Se recomanda pozarea de material termoizolant pe fatada, pana la suprapunerea cu materialul termoizolant al acoperisului. Se va avea in vedere petrecerea foliei de protectie de sub invelitoare peste termoizolatia fatadei.

• Profilul de sustinere al sageacului (intradosul streasinii), acolo unde este cazul, se va monta dupa intarirea masei de spaclu.

• In cazul aticelor (la terase circulabile sau necirculabile), in functie de inaltimea acestora, se recomanda montarea de polistiren si pe partea orizontala si protejarea lor cu un sort metalic sau cu profile decorative. In ambele variante, trebuie sa existe lacrimar pentru a impiedica scurgerea apelor direct pe fatada.

 

 

 


Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.