Terenuri gratuite pentru cei pana la 35 de ani. Cum si in ce conditii primariile ofera suprafetele de teren
Vesti bune: primariile pot oferi terenuri gratuie tinerilor cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani. Legea care reglementeaza atribuirea suprafetei de teren este 15/2003. Dar aceasta facilitate este, bineinteles, insotita de anumite conditii pe care tinerii trebuie sa le indeplineasca.
De acest beneficiu tinerii de pana in 35 de ani se pot bucura o singura data. In plus, acestia trebuie sa aiba 18 ani impliniti si sa nu detina niciun alt teren destinat construirii unei locuinte/ nicio alta proprietate nici in localitatea unde se va face constructia, si nici in alte localitati. Terenurile puse la dispozitie se afla in domeniul privat al unitatilor administrative, si se acorda prin decizia consiliilor locale, in limita suprafetelor disponibile. Terenul se va afla in proprietate atat timp exista si locuinta personala. De retinut faptul ca pana in anul 2004, legea stipula ca nici parintii nu trebuie sa fi detinut in proprietate, in ultimii zece ani, terenuri de peste 500 mp in mediul urban si peste 5000 mp in cel rural. Desi articolul a fost abrogat, legea ramane deschisa la modificari.
Suprafata maxima care poata fi ceruta este de 1000 mp, iar constructia trebuie inceputa in maxim un an de la acordarea terenului. Solicitantul trebuie sa depuna o cerere catre centrul consiliului teritorial al unitatii administrativ teritoriale, alaturi de o copie dupa actul de indenttitate, o copie dupa certificatul de nastere si o declaratie pe propria raspundere care sa confirme faptul ca nu detine o locuinta sau un teren pentru construirea unei locuinte.
Nu ne mira daca sunteti surprinsi de aceasta veste; legea este aplicata in functie de decizia consiliilor locale, deci diferit in functie de situatia regiunii administrative vizate. Motivele pentru care solicarile tinerilor sunt refuzate se leaga, cel mai adesea, fie de faptul ca suprafetele de teren detinute in proprietate sunt date deja in folosinta, fie pentru ca nu exista terenuri.
Lipsa de informare reprezinta un alt motiv pentru care Legea 15/2003 nu se exercita prea des.