Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Teracota, un material atragator pentru placari

Teracota, un material atragator pentru placari

Aspectul rustic, usor poros al placilor de teracota este extrem de atractiv pentru placarile cele mai diverse: nu doar peretii si podelele pot fi decorate cu ajutorul lor, dar si sobele, semneele, diverse elemente de decor murale, spatiile exterioare. Pentru ca sunt destul de sensibile, totusi, impun precautii speciale la montare, iar intretinerea lor ulterioara cere, de asemenea, mai multa atentie. Iata cateva din caracteristicile principale ale teracotei.


foto via


Teracota este un compus din argila usor calcaroasa, arsa in cuptor, dar la temperaturi in jur de 900 grade Celsius. care nu permit procesul de vitrificare, motiv pentru care sunt oarecum mai fragile: placile din acest material se pot sparge mai usor decat alte tipuri de placi ca urmare a socurilor mecanice sau de temperatura. La peste 900 grade, argilelor arse le creste rezistenta chimica, la apa sau variatii de temperatura, dar devin mai putin poroase.

Asadar placile de teracota brute sunt sensibile si la umiditate, din pricina porozitatii lor: in varianta de baza sunt mai putin recomandate in bai, bucatarii sau spatii cu umiditate crescuta, de genul piscinelor acoperite, serelor etc. La fel si pentru exterior, in spatiile care vor fi expuse intemperiilor.


Totusi, producatorii de placi de teracota au gasit variante prin care s-o poata introduce si in astfel de spatii: impregnarea cu produse izolatoare sau lacuirea ei. Solutia lacuirii, care pastreaza intacte culorile atat de variate si calde ale materialului, face insa ca suprafata placilor sa devina mai lucioasa, reducand porozitatea exterioara specifica. Daca nu tineti neaparat la aspectul natural oferit fix de aceasta caracteristica, puteti profita de nuantele variate, de bej, brun, ocru, crem, siena, roscat, roz pal etc. De altfel, o serie de placi de teracota pentru sobe si seminee sunt la randul lor lucioase, fara ca aceasta sa le afecteze aspectul. Impregnarea cu produse izolatoare nu altereaza insa aspectul poros, mat al placilor. Impreuna cu un chit de rosturi in nuante natur veti obtine un aspect rustic cu totul special.

Calitatile teracotei sunt oferite insa de materialul natural, ecologic, ce mentine calitatea aerului, cu inertie termica buna (rezistent la foc), care regleaza temperatura si umiditatea. Este considerata si un bun izolant fonic. Placile de teracota pentru pardoseli se pot monta pe sapa sau lipi direct cu adeziv.


Alte intrebuintari ale teracotei:

Caramizi de teracota – folosite pentru construirea sobelor, se gasesc in cele mai variate grosimi, forme si culori. Special turnate pentru colturi, cornise, medalioane, baghete etc.

In sculpturi, muluri, vase decorative – teracota este extreme de cunoscuta pentru proprietatile sale de a fi modelata in cele mai diverse forme. De altfel, celebra armata de teracota din China, ramasa de pe vremea dinastiei Qin, este o dovada a felului in care se poate pastra aceasta perioade indelungate de timp.


Pentru produse recomandate consultati si:

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva