Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

"Super planta" care absoarbe poluarea cauzată de trafic

Oamenii de stiinta de la Societatea Regala de Horticultura din Marea Britanie au identificat o "super planta" care poate ajuta la reducerea poluarii de pe drumurile cu trafic rutier intens.
"Super planta" care absoarbe poluarea cauzată de trafic
Pixabay

Este vorba despre arbustul numit Cotoneaster franchetii, care formeaza tufisuri dense ale carui frunze sunt acoperite cu perisori. In urma testelor, acesta s-a dovedit a fi cu 20% mai eficienta in ceea ce priveste purificarea aerului din zonele cu trafic ridicat comparativ cu plante precum paducelul sau tuia. Prin urmare, expertii recomanda plantarea de-a lungul drumurilor publice aglomerate, in zonele cu cel mai ridicat grad de poluare.

 

Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au analizat mai multe tipuri de garduri vii plantate de-a lungul drumurilor din orasul Reading.

 

Originar din tari precum China, Thailanda si Myanmar, cotoneaster este un arbust care produce fructe albe sau roz primavara si vara si mov sau rosii toamna si iarna. Trasaturile care il fac un filtru pentru poluare eficient sunt frunzisul dens si frunzele cu textura aspra, acoperite cu perisori, ce il transforma intr-un fel de magnet pentru particulele in suspensie. Aceste trasaturi pot fi intalnite si la alte plante.

 

Studiul, parte a unui proiect in desfasurare al Societatii Regale de Horticultura al carui obiectiv este identificarea unor "super plante" care sa contribuie la atenuarea impactului problemelor de mediu cu care ne confruntam in prezent, a fost publicat in jurnalul Environments.

 

In cadrul acestui proiect, cercetatorii au mai descoperit ca dintre plantele care pot creste pe cladiri iedera ajuta cel mai mult la racirea acestora, iar plante precum paducelul si cele din genul Ligustrum pot contribui la reducerea impactului inundatiilor.

 

Imagine de _Alicja_ / Pixabay

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva