Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Structuri gigant realizate din impletitura de rachita

Structuri gigant realizate din impletitura de rachita

Autor: Tafline Laylin

Andrea von Christmar
creaza din impletitura de rachita structuri incredibile care au dimensiuni de zece pana la de cinsprezece ori mai mari decat cosul sau scaunul obisnuit din rachita. Desi arta impletirii este o veche traditie in orasul din Chile din care provine artista, sunt doar cateva exemple de cladiri realizate din acest material natural. Seria de panouri curbe pe care Andreea le-a realizat pun in valoare caracteristicile tehnice si pe cele estetice ale impletiturilor, facand trecerea de la design de produs la arhitectura.

 

 

Conform celor declarate de ea, „suprafetele impletite din rachita isi schimba comportamentul in mod total opus, atunci cand se face trecerea de la design la arhitectura”. Esential, „arhitectura impletita” este mult mai flexibila si drept urmare mult mai rezistenta la intinderi decat obiectele mici. Fiecare dintre panourile Andreei a fost impletit in decurs de cinci zile, acestea fiind inalte de aproximativ 3m si lungi de 9m. Intreaga compozitie realizata din panouri ocupa o suprafata de aproximativ 8mp si desi rachita nu este un material greu, impletiturile ajung sa cantareasca pana la 45kg.

 

Pe langa frumusetea formelor organice, impletiturile din rachita permit filtrarea luminii si datorita formei umbresc zona in care au fost amplasate. Integritatea structurala este foarte importanta si a fost obtinuta printr-o atenta combinare a desgnului, scheletului de sustinere si a grosimii impletiturii. Desi poate pentru multi nu ar fi prima optiune acest material ofera o solutie contructiva mult mai ecologica decat materialele traditionale, betonul si caramida si impreuna cu bambusul definesc o noua estetica arhitecturala.

 

 

Mai multe informatii gasiti pe: http://inhabitat.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

Structuri gigant realizate din impletitura de rachita

Pentru a obține rezultate cât mai bune și un sistem de încălzire durabil și cât mai eficient, va trebui să te documentezi în privința produselor disponibile pe piață și a compatibilității lor cu alte materiale alese.

De regulă, cele mai importante criterii vizează tipul de folie, grosimea și calitatea acestuia. Este foarte important ca parchetul să fie plasat la nivelul dorit, fără să fie nevoie să faci alte modificări sau să tai din uși. Pe piață există foarte multe variante, cu performanțe și marcaje care să fie cât mai utile în montaj.

În cazul în care vrei să realizezi o lucrare în sistem propriu și ai îndoieli în privința potrivirii sau vrei să afli cât mai multe detalii despre toate produsele existente și compatibilitatea unui tip de folie cu sistemul pe care dorești să-l montezi, cel mai bine este să apelezi pentru achiziții, la specialiști.

În concluzie, dacă îți dorești încălzire prin pardoseală durabilă, de calitate și eficientă, ia în calcul calitatea și proprietățile foliei pe care o utilizezi. Ea poate asigura o diferență importantă în confort și la plata facturii pentru încălzire pe care o ai de achitat în fiecare an.

Jurizare concurs „Orașul viitorului”, ediția 2018, organizat în cadrul programului educațional Științescu
Gabriela Cuzepan
Jurizare concurs „Orașul viitorului”, ediția 2018, organizat în cadrul programului educațional Științescu

Ce aspecte ale felului cum ai fost crescută sau ai fost educată ţi-au modelat principiile sau filozofia de viaţă/în meseria de arhitect?

Cel mai important lucru pe care l-am deprins de la părinții mei a fost ca orice lucru pe care îl fac, să îl fac cu seriozitate. Implicarea totală, respectarea cuvântului dat și punctualitatea sunt calități pe care am încercat să le dezvolt din clasele primare. Pe aceste calități mă bazez astăzi în meseria de arhitect și consider că fără acestea nu prea poți întreprinde nimic în acest domeniu.

De la profesorii mei, mă refer aici la cei din facultate, am rămas cu ideea foarte valoroasă că arhitectul trebuie să fie un om care înțelege lumea în care trăiește și care se ocupă foarte serios de cultura sa generală. Cred cu adevărat că suntem datori ca arhitecți să facem asta, pentru a putea oferi răspunsuri cât mai bune cerințelor venite din partea clienților, cu maximă atenție la orașele în care trăim. În acest sens încerc să fac cât mai des lucruri noi, să citesc, să mă documentez, să călătoresc, să vorbesc cu oamenii.

Atelier „Sibiul Ascuns”, 2019
Carmen Șandru
Atelier „Sibiul Ascuns”, 2019

Cine sau ce a avut cea mai mare influenţă asupra muncii tale până în prezent?

Perioada de stagiatură este cea care a influențat cel mai mult modul în care m-am format ca arhitect, dar și ca adult. Am avut șansa să lucrez într-un birou de arhitectură în care toate lucrările erau tratate cu maximă atenție, calitatea proiectului de arhitectură, împreună cu concretizarea lui, fiind foarte importante. Aceste aspecte și-au pus amprenta asupra modului în care lucrez astăzi: investesc mult timp în planificare și încerc să dezvolt continuu cunoștințe care să mă ajute să aduc ideile de pe hârtie în stadiul concret.

Când ai început colaborarea cu De-a Arhitectura? Şi de ce? La ce te aşteptai?

În anul 2014 am avut șansa să particip la câteva cursuri „De-a arhitectura în orașul meu” în calitate de arhitect asistent la clasa la care era voluntar îndrumătorul meu de stagiu. Mi-au plăcut foarte mult temele abordate în cadrul cursului și mai ales modul practic, adesea surprinzător, prin care copiii învățau despre clădiri și despre orașele în care trăiesc. M-a surprins plăcut entuziasmul copiilor legat de acest curs care este, în mod evident, foarte diferit de celelalte. După această experiență, am hotărât să devin eu însămi arhitect voluntar la o clasă primară, astfel că am început colaborarea cu Asociația De-a Arhitectura în anul imediat următor, 2015.

Diana Constantinescu Anca Bordean și Carmen Șandru la atelierul „De-a arhitectura la sat” Rășinari județul Sibiu
Gabriela Cuzepan
Diana Constantinescu, Anca Bordean și Carmen Șandru la atelierul „De-a arhitectura la sat”, Rășinari, județul Sibiu, 2019

Ce ţi-a plăcut cel mai mult la colaborarea cu De-a Arhitectura?

Dacă e să vorbim despre diversele cursuri și ateliere De-a arhitectura la care am participat, cel mai mult îmi place lucrul cu copiii. Modul adesea surprinzător al acestora de a pune întrebări sau de a ilustra idei prin desen și machete îmi alimentează permanent entuziasmul legat de aceste cursuri și mă motivează să merg mai departe pe acest drum. Nu aș uita să spun că îmi place mult colaborarea cu învățătoarele, a căror răbdare, dedicare și efort continuu le admir.

Făcând referire la Asociația De-a Arhitectura, nu pot să fiu decât bucuroasă și recunoscătoare pentru faptul că sunt membru al acesteia. De la începutul colaborării noastre am întâlnit numai oameni faini, de la care am avut mereu ceva de învățat. Foarte entuziastă sunt în legătură cu filiala Sibiu a Asociației De-a Arhitectura unde, împreună cu prietenele și colegele mele Carmen Șandru și Anca Bordean (interviul cu ele aici), dezvoltăm continuu moduri prin care să ajungem cu atelierele și cursurile De-a arhitectura la cât mai mulți copii din județul Sibiu.

Ce a fost mai dificil la colaborarea cu De-a Arhitectura?

Din nou, dacă fac referire la cursurile și atelierele De-a arhitectura, cel mai dificil este să reușești să aduci arhitectura cât mai aproape de copii. Nu e întotdeauna ușor să exprimi în cuvinte simple lucrurile complexe care au legătură cu arhitectura. Ca arhitect voluntar trebuie să te pregătești temeinic pentru cursuri, ceea ce implică multă documentare și, deci, mult timp, pe care, uneori, nu îl ai la dispoziție.

Legat de colaborarea cu Asociația De-a Arhitectura, senzația mea este că, până acum, totul a mers ca pe roate și că nu au existat momente dificile în colaborarea noastră.

Ai fost marcată de întâlnirea cu vreun profesor, pe parcursul educaţiei tale? Povesteşte-ne în câteva rânduri şi spune-ne cum a influenţat experienţa ta prezenţa ta în clasa De-a arhitectura?

Nu mă pot gândi la vreun profesor din trecut care să fi influențat modul în care abordez astăzi cursurile și atelierele De-a arhitectura în calitate de arhitect voluntar. În schimb, îmi vine în minte o doamnă învățătoare, cu care am colaborat timp de un an în cadrul unui curs „De-a arhitectura mini”. Este vorba de doamna Mirela Șandru, de la Școala Gimnazială „Regina Maria” din Sibiu. De la dumneaei am învățat ce înseamnă o abordare blândă, caldă, apropiată de copii, dublată de capacitatea unei atitudini ferme, dar delicate, atunci când lucrurile par să scape de sub control.

Diana Constantinescu și Carmen Șandru la atelierul „De-a arhitectura la sat”, Gura Râului, județul Sibiu, 2018
Diana Constantinescu și Carmen Șandru la atelierul „De-a arhitectura la sat”, Gura Râului, județul Sibiu, 2018

Ce te interesează în momentul de faţă şi cum îţi alimentează proiectele?

Legat de proiectele de arhitectură în care sunt implicată, așa cum spuneam și mai devreme, cel mai tare mă preocupă partea de implementare a acestora. În cei câțiva ani de activitate în domeniu, mi-am dat seama că nu este suficient să ai un proiect bun, lucrat, desenat până la ultimul șurub, dacă acesta nu ajunge în brațele cui trebuie. De aceea, caut să fiu cât mai prezentă pe șantiere, să dezvolt cât mai mult abilitatea de a comunica cu oamenii care se ocupă de execuție și, nu în ultimul rând, să mă documentez foarte mult pe această temă.

Legat de activitatea din cadrul Asociației De-a Arhitectura, în ultimii ani am dezvoltat un tot mai mare interes pentru copiii din zona rurală, interes care caracterizează, de fapt, activitatea recentă a filialei Sibiu a asociației. Acest interes a apărut în urmă cu aproximativ doi ani de zile, când, împreună cu Carmen și Anca, am ținut câteva ateliere De-a arhitectura în câteva sate din județul Sibiu. Experiența a fost neașteptat de frumoasă, cu rezultate bune, care ne-au pus serios pe gânduri și care ne-au motivat să facem eforturi pe mai departe, pentru a putea reveni cu noi ateliere la copiii din mediul rural.

Atelier „De-a arhitectura la sat”, Rășinari, județul Sibiu, 2019
Gabriela Cuzepan
Atelier „De-a arhitectura la sat”, Rășinari, județul Sibiu, 2019

Spune-ne câteva cuvinte despre cele mai frumoase dintre proiectele tale care au atins comunitatea, oraşul.

Răspunsul la această întrebare are legătură cu cel precedent. Cel mai frumos proiect la care am participat în ultima vreme și care simt că va avea un mare impact asupra mai multor comunități din mediul rural este „De-a arhitectura la sat… pe roți!”. Ideea acestui proiect a prins contur în cadrul filialei Sibiu a Asociației De-a Arhitectura și a apărut în urma experienței pe care am avut-o cu copiii din mediul rural descrisă în paragraful anterior. Pentru că multe din satele din județ sunt cu adevărat valoroase din punct de vedere arhitectural și urbanistic, ne-am gândit că atelierele și cursurile De-a arhitectura aduse copiilor de acolo ar putea contribui semnificativ la păstrarea cât mai nealterată a specificului acelor așezări.

Pentru a putea ajunge mai des cu atelierele De-a arhitectura la copiii din mediul rural, ne-am gândit să achiziționăm o rulotă, pe care să o convertim într-un mic atelier mobil de lucru, cu mese, locuri de stat, bibliotecă și loc de proiecții. Pentru a strânge fondurile necesare concretizării acestei idei am participat doi ani la rând la Maratonul Internațional Sibiu, mobilizând mulți oameni să alerge și să doneze bani pentru proiectul nostru (mai multe detalii aici).

În momentul de față avem rulota, urmează să o amenajăm, după care, cu speranța unor vremuri mai bune, vom porni din nou la drum către copiii din mediul rural.

Echipa de arhitecți care a alergat pentru proiectul „De-a arhitectura la sat… pe roți!” la Maratonul
Echipa de arhitecți care a alergat pentru proiectul „De-a arhitectura la sat… pe roți!” la Maratonul Internațional Sibiu, ediția 2019: Raluca Ispas, Anca Bordean, Diana Constantinescu, Carmen Șandru,

Care este motto-ul tău personal ?

Nu am un motto personal. În schimb, mă înspiră niște cuvinte pe care le-am scris cândva, în studenție, pe peretele de deasupra biroului și pe care le am și acum în fața mea: „Încearcă acest lucru, în fiecare minut: orice vis poți visa, începe-l. Curajul are geniu, putere și magie în el. Dedică-te, și mintea ta se va încinge. Începe, și sarcina ta va fi încheiată”.

placi-cofrare-grinzi-h20-02.jpg
placi-cofrare-grinzi-h20-02.jpg
placi-cofrare-grinzi-h20-05.jpg
placi-cofrare-grinzi-h20-05.jpg
Stație de tratare a apei Robbinsdale, Minnesota
Stație de tratare a apei Robbinsdale, Minnesota
Structuri gigant realizate din impletitura de rachita

Pentru a schimba în bine locurile în care trăim, clasele, școlile, orașele, nu este nevoie (doar) de gesturi mari. Fiecare gest își are rolul său și poate schimba în mai bine și, mai important, poate inspira schimbare în alții. De pe băncile școlii ar trebui să învățăm ce înseamnă să contribuim împreună la crearea unui viitor mai bun în comunitățile noastre, indiferent că trăim la sat, la oraș sau peste meleaguri. Obiceiurile pe care le învățăm de mici vor rămâne cu noi ca adulți și se vor reflecta în relațiile cu oamenii din jur, cu spațiile pe care le viețuim. Ține de noi să ne aducem contribuţia și să nu așteptăm să vină din exterior schimbarea pe care ne-o dorim.

Pentru orice alte detalii puteți contacta asociația la: office@de-a-arhitectura.ro sau myschoolcanbecool@de-a-arhitectura.ro sau vă puteți informa pe site-ul asociației, aici, pe pagina de Facebook, aici, sau pe Instagram, aici.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.