Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Spuma Basotect pe baza de rasina melaminica ofera eficienta energetica sporita

Spuma Basotect pe baza de rasina melaminica ofera eficienta energetica sporita
Spuma Basotect pe baza de rasina melaminica ofera eficienta energetica sporita

In contextul unor cerinte din ce in ce mai exigente privind eficienta energetica si utilizarea eficace a materialelor, izolatia termica si constructiile usoare devin tot mai importante. Spuma BASF Basotect® ofera solutii economice si personalizate pentru utilizarea energiei si a materialelor intr-un mod care permite conservarea resurselor. Aceasta asigura un consum de energie redus, un nivel scazut al emisiilor de CO2 si un stil de viata corect din punct de vedere ecologic. Domeniul constructiilor si transporturilor beneficiaza cel mai mult de potentialul acestui material termoizolant usor, care sporeste eficienta enegetica: in prezent, spuma Basotect este utilizata din ce in ce mai mult pentru sistemele de energie solara termala, sistemele de aer conditionat si trenurile de mare viteza.
Spuma cu celule deschise bazata pe rasina melaminica are un set unic de proprietati: datorita materialului sau de baza, spuma este ignifuga (DIN 4102 B1), abraziva si poate fi utilizata la temperaturi de pana la 240°C, pastrandu-si proprietatile pe parcursul unui interval larg de temperaturi. Datorita structurii cu celule deschise, spuma este usoara (9 g/l), fonoabsorbanta, flexibla chiar si la temperaturi scazute si termoizolanta. Spumele conventionale si ariile lor de aplicare sunt definite de obicei doar printr-o proprietate principala, pe cand spuma Basotect ofera diverse combinatii de proprietati care permit clientilor sa o utilizeze ca solutie versatila, de inalta calitate, pentru aplicatii eficiente din punct de vedere energetic, asigurand avantaje de la procesare pana la utilizarea finala.


Izolarea eficienta a sistemelor de energie solara

Pentru sectorul constructiilor materialul ofera avantajul unei conductivitati termice reduse, de sub 0,035 W/m*K, si al unei performante sporite de izolare ce rezulta de aici. Rezistenta materialului la temperaturi ridicate si usurinta procesarii ofera un avantaj suplimentar comparativ cu spumele izolatoare conventionale. Prin aceasta combinatie de proprietati, Basotect creste eficienta sistemelor de energie solara termica. In astfel de aplicatii, spuma izoleaza colectoarele de pe acoperisuri, conductele care transporta caldura si rezervoarele de caldura.

De exemplu, producatorul international de sisteme de incalzire Viessmann, Germania, utilizeaza acum Basotect pentru izolarea colectoarelor solare. Spuma se fixeaza pe peretii laterali si pe spatele colectoarelor orizontale, pentru ca acestea sa capteze cat mai multa energie solara. Spuma ofera o performanta de izolare buna pe o durata indelungata de timp, chiar si la temperaturi ridicate, avand o influenta pozitiva asupra schimburilor de aer la nivelul colectoarelor in diferite conditii meteorologice. Practic, spuma nu emite substante volatile care ar putea bloca radiatiile solare, si de exemplu, aburirea panourilor de sticla ale colectoarelor, reducand astfel eficienta sistemului de energie solara. Spuma Basotect faciliteaza asamblarea colectoarelor si izolarea conductelor: este flexibila, fara fibre si poate fi taiata cu precizie, la dimensiunea si forma dorite.


Presiune stabila a aerului, fara scaderea temperaturii, pentru sisteme de aer conditionat

Spuma BASF pe baza de rasina melaminica este punct de plecare si pentru noi concepte energetice in aplicatiile din domeniul constructiilor industriale: producatorul de sisteme de etanseizare si izolare Hanno® din Germania utilizeaza acum spuma Basotect pentru a reduce pierderile de energie in centrele de calcul. Camerele din astfel de centre, cu dulapuri pentru servere, sunt adesea dotate cu pardoseli false sub care sunt introduse cablurile. Aerul rece, care este destinat racirii serverelor, se pierde insa prin deschizaturile destinate trecerii cablurilor in pardoseala.
Pentru a elimina aceasta punte termica, Hanno a dezvoltat spuma izolanta de etanseizare Clima-Tect®. Utilizarea unui invelis protector, ofera spumei BASF capacitatea de a sigila aproape ermetic aceste spatii. Astfel, pierderile de aer din pardoselile false pot fi reduse cu pana la 99,9%, iar temperatura si presiunea aerului raman stabile. Costurile legate de aerul conditionat sunt, de asemenea, reduse cu pana la 10%.


Trenuri usoare si de mare viteza

Combinatia dintre eficienta energetica, siguranta si confort este esentiala si in alt domeniu in care acum se utilizeaza Basotect: trenurile de mare viteza. Conceptele inovatoare de constructie usoara a trenurilor sunt foarte cautate, deoarece constructiile usoare determina o utilizare mai eficienta a energiei, asociata cu viteze mai mari. Datorita combinatiei dintre greutatea redusa, eficienta termica si acustica sporita, si proprietatile ignifuge, exista numeroase aplicatii pentru spuma pe baza de rasina melaminica in constructia trenurilor.
Spre exemplu, este utilizata pentru tavane, pereti sau decoratiuni interioare laminate. Bucatile taiate cu precizie sunt livrate in pachete si aplicate direct in procesul de fabricatie a trenurilor. Datorita flexibilitatii sporite si usurintei procesarii acestui material, o instalare complexa poate fi realizata intr-un timp foarte scurt. Spuma usoara Basotect contribuie la reducerea consumului energetic in cadrul operatiunilor curente. Reducerea greutatii tavanului si peretilor coboara centrul de greutate al vagonului si imbunatateste nivelul de siguranta si confort in timpul calatoriilor.
Insa mai presus de toate, spuma BASF respecta standardele stricte privind masurile de siguranta impotriva incendiilor in domeniul feroviar. Spuma Basotect nu se topeste si nu curge cand intra in contact cu flacarile, ci se carbonizeaza cu usoare formari de fum. In cadrul testelor privind comportamentul ignifug, potrivit reglementarilor nationale si internationale, Basotect a obtinut cele mai bune rezultate din categoria substantelor organice. Sortimentul Basotect UF atinge cel mai inalt nivel de siguranta, HL3, in concordanta cu standardul EU privind protectia impotriva incendiilor pentru trenuri, EN 45545.


Spuma Basotect, utilizata pentru trenuri in Marea Britanie si Japonia

Doua exemple de trenuri de mare viteza in constructia carora s-a utilizat Basotect: trenurile din flota 395, construite de Hitachi pentru linia feroviara Southeastern din Marea Britanie si noul Shinkansen E5, construit de East Japan Railway, care va face legatura intre capitala Japoniei, Tokyo, si nordul insulei Honshu.
Trenurile flotei 395 circula pe ruta High Speed 1, prima linie feroviara de mare viteza din Marea Britanie, care face legatura intre Londra si coasta de Sud-Est. Spuma usoara este utilizata in constructia pardoselilor, peretilor si conductelor de aer conditionat din tavan, pentru izolare fonica si termica. Acest lucru reduce in mod semnificativ costurile operationale cu aerul conditionat ale trenurilor.
Trenul japonez Shinkansen este cunoscut pentru viteza foarte mare cu care circula si pentru siguranta sporita pe care o ofera. Noul tren E5, care circula intre Tokyo si Shin-Aomori, va fi cel mai rapid tren din generatia Tohoku Shinkansen. Se estimeaza ca aceasta linie va incepe sa opereze din decembrie 2010, impreuna cu Shinkansen E2. Noul Shinkansen E5 va incepe sa circule din martie 2011. E5 va fi dotat cu tehnologie de inclinare si va circula cu o viteza de 320 km/h pe o ruta cu multe tuneluri, in 2013. De aceea s-a utilizat spuma usoara si ignifuga Basotect pentru tavan, pardoseala si colturile peretilor. In cadrul mai multor teste privind izolatia termica si fonica, materialul BASF a obtinut rezultate mai bune decat fibra de carbon. Astfel, Basotect sustine conceptul de design al East Japan Railway privind reducerea nivelului de zgomot si vibratii in interiorul trenului. Acest lucru sporeste nivelul de confort si siguranta pentru pasagerii care calatoresc cu trenuri de mare viteza.


Despre BASF
BASF este lider mondial in domeniul chimic: "The Chemical Company". Portofoliul sau cuprinde o gama larga de produse, de la substante chimice de baza, produse pentru industria materialelor plastice, produse de performanta, pana la produse chimice pentru agricultura, produse de sinteza fina, precum si petrol si gaze. Partener de nadejde al tuturor sectoarelor industriale, BASF participa la cresterea succesului clientilor sai. Cu produsele sale de mare valoare si sistemul inteligent de solutii, BASF are un rol important in gasirea solutiilor la problemele globale precum protectia mediului, folosirea eficienta a resurselor energetice, nutritie si mobilitate. BASF a realizat vanzari de peste 50 miliarde de EURO in 2009 si are aproximativ 105.000 de angajati. Actiunile BASF sunt listate la bursele de marfuri din Frankfurt (BAS), Londra (BFA) si Zurich (AN). Informatii suplimentare sunt disponibile pe internet la www.basf.com



Contact:
Daniela Av
arvare
Tel: +40 21 529 90 43
Fax: +40 21 529 90 99
daniela.avarvare@basf.com

 

Silviu Udroiu
DC Communication
Tel: +40 21 312 38 35
Fax: +40 21 313 80 35
silviu.udroiu@dccom.ro


 

 

BASF SRL
Floreasca Business Park
Calea Floreasca nr. 169 A,
Cladirea B, etaj 5
Sector 1, Bucuresti
Tel: +40 21 529 90 00
Fax: +40 21 529 90 99
http://www.basf.ro
office.romania@basf.com

 





Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.