Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Spatiul tau de vara e… afara. Foisorul si functiile sale

Spatiul tau de vara e… afara. Foisorul si functiile sale

O constructie simpla, distincta de locuinta si care adauga o nota cu totul speciala unei gradini, un foisor poate deveni vara, centrul de interes al curtii. Amenajarea unui spatiu de relaxare in aer liber poate fi, desigur, facuta si in alte feluri. Niciunei persoane care are o casa nu-i lipseste macar o copertina sau o umbreluta afara, iar cei care au norocul unei verande o folosesc pe aceasta pentru a-si bea cafeaua de dimineata sau un pahar seara, impreuna cu cei dragi. Foisoarele cer solutii constructive mai ample, dar functionalitatea lor e complexa, durabilitatea mai mare, iar estetica e cu adevarat speciala.

 

 

Foisoarele sunt spatii constructive asemanatoare unei casute, sau daca vreti, unei colivii, care au un acoperis, dar raman deschise pe toate partile. Oferind atat umbra, cat si protectie pe vreme de ploaie, spatiu de relaxare si de odihna, sunt in acelasi timp si elemente decorative care incanta privirea si creeaza un cadru exterior cu totul aparte. Pot avea cele mai diverse teme si stiluri (casele de ceai, pagodele, chioscurile, pergolele, pavilioanele, mini-domurile sunt incadrate in aceeasi categorie, adica foisoare) si adesea le intalnim in spatii publice, in parcuri, in marimi ce permit atat accesul publicului, cat si diverse manifestari si actiuni.

 

E important ca un foisor sa fie construit, deci, in armonie cu stilul architectural al casei sau/si gradinii de care tine. Dimensiunea lui e data de spatiul in care se afla, dar si de functiile pe care le va indeplini. Se pot face chiar foisoare tematice: speciale pentru a crea o deschidere catre un peisaj anume, speciale pentru plante, speciale pentru petreceri in aer liber sau unele care sa poata fi folosite si iarna. Iar sirul ar putea continua: o casa de ceai este iarasi o tema buna, mai ales ca este de presupus ca exact arhitectura chineza rurala a inspirat aducerea foisoarelor in alte spatii georgrafice: ele i-au inspirat pe britanici sa le introduca in gradinile rezidentiale nobiliare, ca elemente arhitecturale.

Un foisor poate gazdui asadar bancute, mese, scaune, dar si o canapea cu balansoar, un hamac pentru cei care prefera dormitul in aer liber, plante, ba chiar si un jacuzzi. Orice e posibil.

 

Constructia unui foisor se face ca pentru orice structura, cu plan si fundatie. Iata de ce, daca va ganditi sa construiti unul, este cel mai bine sa apelati la un architect, mai ales ca e vorba si de armonizarea de stil cu casa/gradina, dar si pentru ca, pe de alta parte, legislatia in vigoare inca stipuleaza ca orice constructie cu fundatie, chiar daca nu este racordata la utilitati, este impozitata, trebuie facuta de un proiectant si aprobata la primarie. Oricum, probabil ca veti dori sa faceti niste racrorduri la retaua de curent electric, pentru a rezolva iluminarea pe timpul noptii. (Da, stim, este genul de informatie care va poate taia avantul construirii, dar daca treceti si de ideea asta deja sunteti gata sa creati cel mai frumos loc din gradina voastra.)

 

Forma foisoarelor este rotunda sau hexagonala, dar se poate lucra si pe alte structuri geometrice echilibrate. Acoperisul, cu grinzi si capriori, are si el rezolvari constructive arhitecturale, la fel ca si boltile si arcadele, daca exista. E bine ca materialul invelitorii de acoperis sa fie acelasi cu cel de pe casa. Materialele de constructie sunt variate. Daca nu este in intregime din lemn  poate fi construit cu un brau din beton armat sau zidit din caramida, piatra etc., cu scari de acces in interior, cu stalpi de sustinere pe care se ridica acoperisul si se pune invelitoarea. Exista si foisoare pe structura metalica, si foisoare din prefabricate, care pot fi montate pe locul constructiei si care de asemenea vor trebui ridicate pe o fundatie. Desigur, cu o fundatie veti avea parte de mai multa rezistenta, stabilitate, durabilitate. Dar exista si foisoare din lemn sau materiale usoare, moderne, care se monteaza pe “picioare” si trebuie doar fixate in sol, in functie de indicatiile producatorului. Daca apelati la mijloace personale de lucru, cu solutii improvizate, e ca si cum ati gandi pentru o vara -  doua. Nu e neparat rau, daca asta este ce va doriti, adica un foisor improvizat care sa poata fi modificat sau inlocuit dupa un timp.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România