Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Spa la tine acasa

Spa la tine acasa

Cum ar fi ca dupa orele de munca sa te astepte acasa un loc in care sa te relaxezi complet? Nu este un vis frumos, scump si imposibil, oricine ar putea avea un astfel loc, adica un spa la domiciliu. Poate ca nu putem evita cerintele vietii cotidiene si efectele societatii industrializate  dar putem macar din cand in cand sa recurgem la oiceiuri benefice sanatatii. Relaxarea si detoxifierea organismului se numara printre aceste activitati.


Daca rezervam nu mai mult de o ora - doua pe saptamana pentru noi insine, putem sa ne bucuram de o experienta spa in propria noastra locuinta. Iar aceasta cu un efort mic si doar cu atentie la detalii, timp in care totul este facut incet, cu calm si fara graba. Chiar pregatirea si aranjarea spatiului pentru relaxare poate sa fie o experienta placuta care sa reduca tensiunea acumulata in timpul zilei.

 


Alegeti o singura camera din locuinta unde puteti sa va petreceti timp in liniste si intimitate. De obicei aceasta camera este baia, dar poate fi orice alta camera. Pregatiti spatiul din timp pentru a va putea relaxa in confortul spa-ului atunci cand doriti sa o faceti. Faceti curatenie, debarasati obiectele pe care nu le folositi, aranjati locul preferat asa cum va place. Nu trebuie sa fie perfect, dar cat mai liber si curat. Daca locul este aerisit, si mintea va fi mai odihnita.  Uneori mai putin inseamna mai mult, iar cu cat spatiul este mai simplu si mai putin aglomerat vizual, cu atat vom reusi sa ne relaxam mai usor.

 

Daca este vorba de baie, folositi un decor simplu cu flori si lumanari. Aromele uleurilor si apa fierbinte vor face restul magiei. Pentru camera in care veti citi o revista sau veti urmari un film cat timp lasati masca faciala sa actioneze, puteti sa aranjati fotoliul cat mai confortabil, sa il acoperiti cu o patura pufoasa, sa folositi si un scaunel pentru picioare, ca sa stati cat mai comod. Regula generala este sa creati un loc in care puteti sa stati in repaus in cea mai confortabila pozitie. Daca aveti un intrerupator cu dimmer puteti sa il setati pe lumina slaba, iar daca nu aveti puteti folosi o veioza sau cateva lumanari. Intensitatea luminii joaca si ea un rol important pentru ca lumina slaba nu solicita ochiul si ne apropie de starea de relaxare dinainte de somn. (In mod natural atunci cand afara este intuneric secretia de melatonina a glanda pineale creste si acesta este indiciul organismului ca trebuie sa intre in starea de repaus - somn).

 


Pentru a evita folosirea solutiilor de curatat care contin chimicale puteti sa preparati chiar voi o solutie abraziva de curatare pentru baie, cada, lavoar si toaleta, care poate fi usor de clatit. Folositi: 1/2 cana de bicarbonat, sapun lichid natural,  5 picaturi de ulei antibacterian de levantica, arbore de ceai sau rozmarin.

Puneti bicarbonatul intr-un bol, turnati incet sapunul lichid in timp ce amestecati constant pana cand consistenta este ca a unei glazuri. Apoi folositi aceasta solutie cu ajutorul unui burete, curatati si clatiti.

 

Dupa ce camera este eliberata si curata putem incepe sa cream oaza de liniste si relaxare. Cum toate simturile trebuie sa fie rasfatate trebuie sa avem in vedere ce ne place si ce putem sa facem pentru a reusi o relaxare totala. Muzica linistita, lumanari colorate, geluri de dus aromatherapy, creme hidratante, tratamente naturale, uleiuri aromate si o cana de ceai verde sunt cateva din lucrurile care pot sa va ajute sa creati o atmosfera cat mai relaxanta.

 

Puteti aranja si pune la indemana si un platou cu fructe bogate in potasiu care ajuta la eliberarea stresului si anxietatii cum ari fi bananele, kiwi, avocado. Adaugati papaya pentru curatarea sistemul digestiv, telina care este foarte eficienta impotriva anxietatii si depresiei. Alte alimente cu care puteti sa va rasfatati includ semintele de floarea soarelui care ajuta la echilibrarea nivelului de zahar din sange si  combat starea de oboseala si iritabilitate si batoane de ovaz naturale care calmeaza.

 

Umpleti cada cu apa fierbinte dar, atentie, este indicat ca apa sa nu depaseasca 40 de grade. Rulati prosoapele si asezati-le aproape de cada, puneti la indemana halatul pufos de baie si papucii. Adaugati spuma de baie, saruri aromatice pentru baie, flori in apa sau pe marginea cazii. Sarurile de baie ajuta la eliminarea toxinelor din corp, ridicand pH-ul apei peste cel al corpului si "extragand" toxinele prin piele. Inainte sa intrati in cada lasati sarurile si celelalte elemente sa stea pentru 10 minute, apoi amestecati cu mana. Este de preferat ca solutiile, mastile si tratamentele pe care le cumparati sa contina ingrediente naturale, acest lucru este important pentru ca, de la bun inceput, acest ritual de relaxare si detoxifiere nu trebuie sa recurga tot la chimicale de care ne lovim zilnic.

Aprindeti lumanarile si aranjati-le de jur imprejur, inchideti luminile, lasati muzica linistitoare sa va poarte intr-un loc de vis si ceaiul sa va linisteasca, inspirati aromele si meditati.  Pentru experiente cat mai reusita puteti achizitiona CD-uri cu muzica speciala pentru relaxare sau sa folositi si lumini colorate (cromoterapie) care ajuta la relaxarea si linistirea mintii si corpului.

 

 

Cu siguranta in timp ce pregatiti baia pentru relaxare sau camera pentru a urmari un film veti avea si alte idei in functie de preferintele personale. Cu totii putem sa ne rasfatam simturile ghidandu-ne dupa gusturile sau instinctele noastre insa pentru ca totul sa mearga perfect trebuie sa cream un echilibru intre spatiu, atmosfera si starea interioara.

Spa la tine acasa
Pexels

Din perspectiva capacității de a se evapora la temperaturi reduse, există COV foarte volatili, precum butanul sau propanul (gaze naturale), ori clorura de metil (folosită în trecut ca agent frigorific, azi interzisă în acest scop); sunt substanțe periculoase și din cauza inflamabilității lor. O volatilitate medie o au formaldehidele, alcoolul etilic ori substanțe pe care le folosim pentru fabricarea și diluarea vopselelor și lacurilor, pentru curățarea petelor sau a sculelor (acetona, alcoolul izopropilic, toluenul).

Acestea din urmă sunt ingrediente ale unor produse inhalate de anumite persoane ca narcotice – ceea ce era cunoscut în trecutul apropiat ca ”aurolac”. Efectele intoxicării sunt vertijul, somnolența și chiar pierderea cunoștinței. Din păcate, atunci când sunt inhalate, aceste substanțe sunt eliminate prin expirație doar în mică proporție (20%), restul rămânând să fie metabolizat de organism, prin ficat.

Din categoria compușilor organici semivolatili menționăm pesticidele, ftalații folosiți ca plastifianți, respectiv unele substanțe ignifuge, folosite în trecut la fabricarea vopselelor speciale sau la realizarea izolațiilor pentru circuite electrice. Unele dintre ele mai pot fi întâlnite în construcțiile existente, precum bifenilul policorurat (PCB) sau bifenilul polibromurat (PBB), interzise în prezent și utilizate tot mai puțin începând cu anii 1960; din acea perioadă, s-a constatat că sunt toxice, pot cauza cancere și sunt considerate poluanți persistenți, fiind extrem de rezistente la degradarea în natură.

O discuție importantă la nivel internațional este cea asupra formaldehidelor, care au potențial cancerigen (leucemie, cancere la nivelul căilor respiratorii) atunci când se depășesc anumite limite. În cazul expunerilor intense pe termen scurt, pot provoca alergii, iritări ale ochilor sau dermatite (este suficientă o concentrație de 1 ppm – părți pe milion). Un lucru pozitiv ar fi faptul că, prin eliberare lentă în aer, formaldehidele distrug microbii (și plantele sau animalele le produc în cantități mici), dar acesta este singurul beneficiu.

Numeroase țări și instituții transnaționale interzic folosirea lor în domeniul alimentar, cosmetic sau pentru obținerea biocidelor, dar ele sunt utilizate încă din abundență la materiale de construcții și mobilier, cu efecte asupra calității aerului interior. Există standarde de calitate în construcții care iau în calcul cantitatea măsurată de formaldehide din aerul unei clădiri. Unde sunt întâlnite aceste substanțe?

Spa la tine acasa
Pexels

În multe produse, începând cu plăcile aglomerate din lemn care sunt compactate cu ajutorul unor rășini, continuând cu masele plastice, spumele poliuretanice și încheind cu finisajele (vopsele, lacuri, tapet, folii de acoperire etc.). Gradul de risc depinde însă nu atât de cantitățile folosite, cât de suprafața expusă, prin care se elimină formaldehidele. Dată fiind situația pieței materialelor de construcții (se produc anual circa 12 milioane de tone de formaldehide), este extrem de dificil să le evităm, dar le putem minimiza efectele prin acoperirea cu materiale naturale, fără emisii de COV.

Ftalații, întrebuințați ca plastifianți în obținerea unor mase plastice (PVC-ul de exemplu), sunt și ei incluși pe lista compușilor cu potențial toxic (riscuri cardiace și hormonale). În anumite țări, s-a renunțat la folosirea lor în procesul de producție a maselor plastice, respectiv la folosirea de formule cu volatilitate scăzută.

Ca un fel de concluzie, orice compus organic volatil poate fi considerat toxic dacă depășește anumite concentrații în aer. Putem ține sub control această problemă fiind atenți la ceea ce folosim ca material de construcție, în primul rând citind etichetele; numeroase programe naționale și internaționale au reglementat etichetarea, indicând posibilele riscuri pentru anumite produse, deși există voci care afirmă că listele sunt incomplete, iar măsurile luate prea permisive.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.