Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Sistem de stingere incendii cu gaze inerte (INERGEN) - Mod de functionare

Să facem o scurtă trecere în revistă a elementelor sistemului de stingere incendiu cu gaze inerte și a modului in care funcționează.
Sistem de stingere incendii cu gaze inerte (INERGEN) - Mod de functionare

Vom prezenta un exemplu tipic de instalație pentru o cameră server – camera identificata ca „zonă cu risc mare de incendiu”.


Majoritatea incendiilor încep de la un scurtcircuit. Gazul inert este stocat in cilindri speciali, la o presiune de 200 bar, sau 300 bar, iar acesti cilindri de stocare pot inmagazina max. 24 Nmc gaz de protectie fiecare – cilindrul de 80 ltr incarcat la 300 bar.

Acesti cilindri sunt depozitati într-un spațiu sigur, situat deobicei în afara zonei de protectie, iar numărul lor depinde de dimensiunea si volumul zonei protejate.

Fiecare cilindru este echipat cu un robinet special de presiune diferențială, care în cazul unui incendiu declanșează si elibereaza agentul de stingere în zona protejata. Sistemul de protectie stingere incendiu, prin intermediul panoului de control îți oferă posibilitatea de a alege modul de activare a stingerii, fie în mod electronic – prin intermediul unui detector de fum/ temperatura, fie manual-electric prin actionarea unui „buton de stingere”, sau manual prin actionarea unei parghii de declansare.

Toți cilindrii cu gaz inert din „bateria activa” sunt activați în același timp. Acest lucru se face de obicei cu ajutorul unui „cilindru pilot” conectat cu toti ceilalti cilindrii printr-un furtun pneumatic.

Fiecare cilindru este conectat la colector prin intermediul unor racorduri flexibile - furtunuri.

Sistemul permite flexibilitate la montaj, in functie de dimensionare putem avea o gamă largă de racorduri flexibile, conectare modulara, extensibila pentru o configurație de un rând, sau două randuri de cilindri, împreună cu toate accesoriile de conectare la colector, cum ar fi supape de sens, manometre și supape de siguranță s.a.

Duza de deversare agent de stingere dispersează gazul inert în zona protejată.

Deci ce se întâmplă în cazul unui incendiu?

Când focul este detectat, de exemplu de către un detector de fum, un semnal este trimis către panoul de control care, la rândul său, declanșează electronic robinetul de buteliei.

Când cilindrul pilot este declanșat, presiunea este eliberată automat prin intermediul furtunelor pneumatice, în capul fiecărui declanșator, care ține supapa închisă, iar gazul inert este eliberat.

Presiunea gazului din cilindrul pilot declanșează toti robinetii celorlalți cilindri în același timp.

Gazul este eliberat prin furtunurile flexibile către colector, prin traseul de conducte-țevi, spre duze, iar incinta protejata - camera server, se umple cu gaz inert în 60 de secunde.

Incendiul este suprimat repede odată ce nivelul de oxigen scade sub limita de 15%. Gazul va sta în incintă o perioadă de aproximativ 10 minute, ceea ce ajută la prevenirea reaprinderii focului.

În general, un sistem este configurat pentru a proteja mai multe zone folosind același grup de cilindri. Acest lucru este realizat prin instalarea unor „robineti direcționali” cu un panou de control ce poate monitoriza si directiona gazul de stingere catre zona in care apare incendiul.

Când un sistem este armat, supapele sunt închise în poziția normală, iar in caz de incendiu, un semnal este trimis către unitatea electronică de control care, la rândul ei, activează electronic supapa principală a cilindrului pilot, în timp ce trimite un semnal către electroventilul robinetului de direcționare pentru a deschide deversarea catre zona afectata de incendiu; in acest fel debitul de gaz inert poate trece prin traseul de conducte doar spre zona în care a aparul incendiul, nu și în alte zone.

Acest sistem de protectie la incendiu este ideal pentru toate incintele inchise ce prezinta risc mare de incendiu, iar conținutul este sensibil și prețios (ex. ARHIVE, BIBLIOTECI). Acest continut nu poate fi supus riscului de deteriorare prin acțiunea apei sau a reziduurilor chimice.

Puteti avea încredere că tehnologia utilizata de acest sistem de protectie si stingere incendiu va acționa exemplar în momentele critice!

Așa că, pentru următorul tău proiect, permite-ne să îți dovedim si „INSTALEAZA UN SISTEM DE STINGERE INCENDIU CU GAZE INERTE” și creează-ți propria zonă de încredere.

Asteptam cu desoebit interes solicitarile Dvs. si pentru ale detalii legate de aceste sisteme de protectie va stam cu placere la dispozitie!

Echipa AIR MED SRL
(www.airmed.ro)

Sistem de stingere incendii cu gaze inerte (INERGEN) - Mod de functionare
Documente atasate:
    
Lucru în România