Sill-to-sill, un magazin de cadouri realizat din materiale reciclate

Sill-to-sill este cea mai noua „achizitie” a Fermei Hackney City din centrul zonei administrative londoneze. Proiectat de o echipa de tineri arhitecti si designeri, magazinul a fost construit integral din materiale reciclate si refolosite. Spatiul este atat un punct de desfacere pentru cadourile fermei urbane, dar si un centru de informare si stand de prezentare al diferitor produse.
Echipa desemnata castigatoare a competitiei in vederea realizarii acestui magazin, s-a inspirat din traditiile si specificul zonei Hackney. Tema concursului cerea ca propunerea sa se bazeze pe folosirea materialelor reciclate si a tehnicilor de constructie care micsoreaza cantitatea de deseuri rezultata si le refolosesc. Julian Bond, Sigrid Bylander, Lucy Paton si Benedetta Rogers au preluat elemente arhitecturale de la casele Victoriene din imprejurimi, gasind o solutie pentru a reproduce aspectul unei fatade de caramida in care au inserat o multime de ferestre de diferite dimensiuni.
Proiectul si-a castigat numele Sill-to-sill de la ideea ca plantele care sunt cultivate in Ferma Hackney pot ajunge in casele localnicilor, pe pervazul ferestrelor unde vor continua sa creasca si sa serveasca la condimentarea preparatelor.
Fatadele volumului se remarca printr-un joc de plin si gol, realizat cu ajutorul ferestrelor reciclate, pozitionate aleator, astfel ca prin diversitatea formelor si culorilor sa creeze accente vizuale. La interior, glafuri largi au fost refolosite pe post de rafturi, banchete, blaturi si chiar grinzi ce sustin ferestrele din acoperis. Designerii au facut niste calcule si au ajuns la o suprafata impresionanta, aproximativ 600acri (echivalentul a 400 de terenuri de fotbal) ce reprezinta suprafata toatala estimata pentru pervazurile din Marea Britanie. Acestia spera ca proiectul lor sa ii incurajeze pe britanici sa foloseasca la maxim suprafata disponibila de la ferestrele caselor pentru a cultiva diferite plante aromatice, ierburi si chiar legume.
Designerii au profitat si de vechi placi folosite pentru esafodaje, pe care le-au curatat si refolosit la placarea fatadelor. Dispunerea acestora unele peste celelalte, cu canturile vizibile a condus la obtinerea unei suprafete cu o textura neuniforma care contrasteaza placut cu cladirile invecinate realizate din caramida plina. Unele canturi au fost vopsite in culori vii, astfel incat sa se accentueze orizontalitatea volumului, conducand privirile catre pervazurile ferestrelor.
Magazinul Sill-to-sill ofera o gama variata de produse, de la jucarii si obiecte mici ce pot fi cadouri inspirate, pana la legume organice, oua si alte produse de la ferma.
Desi aspectul vizual pare unul elaborat, la crearea constructiei s-au folsit tehnici de baza pentru structurile din lemn si materiale simple care ar fi putut fi realizate si de o echipa de voluntari necalificati. Implicarea membrilor comunitatii in fiecare faza a proiectului, de la concept pana la constructia efectiva si punerea in functiune, a fost un obiectiv prioritar in cadrul acestui de mers.
Mai multe informatii gasiti pe http://inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa