Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Scrisoare către Guvernul României despre alocarea de fonduri pentru reabilitarea termică a clădirilor

Scrisoarea Asociației QETICS către Guvernul României referitoare la alocarea de fonduri destinate reabilitării termice a clădirilor, prin programul Planul Național de Recuperare și Reziliență:
Scrisoare către Guvernul României despre alocarea de fonduri pentru reabilitarea termică a clădirilor
SpatiulConstruit.ro
Către,
Guvernul României

Referitor: Planul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă
Spre ştiinţă:
Ministerul Finanţelor Publice – MFP
Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei – MLPDA
Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri – MEEMA
Ministerul Fondurilor Europene – MFE
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor – MMAP
Autoritatea Naţională de Reglementare ȋn Domeniul Energiei - ANRE

Stimate Domnule Prim Ministru Ludovic Orban,

Asociaţia noastră, Grupul Pentru Calitatea Sistemelor Termoizolante ETICS – QETICS militează pentru reabilitarea energetică şi realizarea de clădiri cu consumuri reduse de energie şi trecerea la clădiri nZEB, prin utilizarea de produse sistem termoizolant compozit de faţadă ETICS de calitate, precum şi pentru calificarea şi atestarea tuturor părţilor interesate ȋn reabilitarea termică şi a construcţiilor cu consum redus de energie.

În ultimile luni, ca şi ȋn alte sectoare de activitate, criza COVID-19 a afectat şi sectorul industriei construcţiilor. Impactul a fost atenuat de functionarea unor şantiere cu investiţii ȋn derulare şi/sau contracte semnate ȋn 2019. Contractarea pentru anul 2021 este ȋngreunată datorită scăderii economice.

La sfârşitul anului 2019 a fost lansat de către Uniunea Europeana programul EU Green Deal cu referiri speciale la industria construcţiilor, unul dintre pilonii de bază ai relansării economice. Deasemenea, sunt aşteptate şi programele anunţate EU Renovation Wave şi EU Sustainable Building Strategies.

Clădirile generează circa 40% dintre emisiile de CO2 fapt care impune renovarea energetică a acestora ȋn contextul necesităţii accelerării reducerilor de emisii, de la 40% la 55% şi dublarea ratei anuale a renovărilor energetice, de la 1,5% la 3%, prevăzute ȋn “Fit for 55” şi ȋn “Fist Transition Fund” până ȋn 2030, ȋn contextul trecerii la clădirile cu emisii aproape zero nZEB şi o economie europeană neutră faţă de mediu ȋn 2050.

În contextul acestor reglementări europene noi considerăm ca prioritară pentru economia românească opţiunea reabilitării energetice accelerate şi vă rugăm să aveţi amabilitatea de a include ȋn proiectul Planului National de Recuperare şi Rezilienţă a unor fonduri special alocate eficienţei energetice pentru toate tipurile de clădiri şi reabilitării termice atât a clădirilor colective cât şi pentru casele unifamiliale.

Sunt necesare măsuri de păstrare a actualelor locuri de munca dar şi de creşterea numărului acestora prin Programul de Relansare Economică şi Rezilienţă 2021-2023, prin intermediul căruia 37% dintre fonduri vor fi utilizate pentru atingerea obiectivelor din Green Deal. Cu ajutorul acestora industria construcţiilor va oferi noi locuri de muncă necesare reabilitării energetice şi construirii de noi locuinţe. Reamintim faptul că ultímele studii europene arată că 1 miliard de euro investit în eficiența energetică a clădirilor produce cel puțin 20.000 de noi locuri de muncă, rezultând beneficii indirecte de mínimum 4 miliarde de euro care se reîntorc în economie.

Date fiind aceste cifre, precum şi faptul că fondurile pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră trebuie folosite conform proporției de emisii generate de fiecare sector, pentru eficiența energetică a clădirilor ar trebui alocate 37% din sumele folosite conform principiilor Green Deal / Pactul verde european. Asta înseamnă aproximativ 4 miliarde euro, adică 37% din cele 11,3 miliarde de euro rezervate pentru atingerea obiectivelor Green Deal.

Aceste măsuri vor contribui atât la reducerea substanţială a consumurilor energetice şi la reducerea emisiilor de CO2, cât şi la creşterea exponenţială a numărului de locuri de muncă, precum şi la sporirea gradului de confort si sănătate ȋn spaţiile de lucru sau a celor de locuit.
În calitate de membru activ al organizaţiilor din care facem parte: EAE – European Association for ETICS, Pro nZEB – clusterul pentru promovarea clădirilor cu emisii apropape zero, PSC – Patronatul Societăţilor din Construcţii, putem oferi asistenţă şi exemple de bune practici la nivel naţional şi european.

Vă mulţumim ȋn numele Asociaţiei Grupul Pentru Calitatea Sistemelor Termoizolante ETICS - QETICS, a membrilor noştri, precum şi a partenerilor şi colaboratorilor noştri.

Cu stima,
Asociaţia Grupul Pentru Calitatea Sistemelor Termoizolante ETICS – QETICS
Preşedinte Data
Adrian Zamfirache 12.10.2020