Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Scări: noțiuni generale, clasificări

Scări: noțiuni generale, clasificări


Urcatul sau coboratul scarilor reprezinta gesturi instinctive, la care nici nu ne mai gandim atunci cand avem nevoie sa trecem de la un nivel la altul. Fie ele intr-o cladire, fie intr-un spatiu de circulatie publica, acestea asigura circulatia in mod firesc, usurand efortul fizic al oamenilor inca din cele mai vechi timpuri. Sunt esentiale pentru orice constructie, nu doar ca metoda de a intermedia legatura intre doua niveluri, ci si pentru a facilita accesul in interiorul unei caldiri. Dincolo de considerentele functionale, scarile corespund si unor nevoi estetice sau de rezistenta la trafic, ceea ce a dat nastere unui complex de factori structurali, ce variaza de la un spatiu la altul.

 

Nota

Toate imaginile si desenele din aceasta lucrare au strict valoare ilustrativa si nu pot fi reproduse fara acordul prealabil al spatiulconstruit.ro

Elementele principale ale unei scari

 

 

Legenda:

1. Casa scarii – peretii care inchid spatiul scarii, daca este cazul.

2. Rampa scarii – element constructiv inclinat, cu sau fara trepte, care face legatura intre plansee sau intre planseu si podest.

3. Podest – element orizontal, care permite intoarcerea rampelor unei scari sau, in cazul rampelor foarte lungi, permite stationarea persoanelor.

4. Parapet, balustrada – element de protectie a persoanelor, care evita riscul de cadere in gol a persoanelor care folosesc scara.

5. Mana curenta – element decorativ si de protectie aflat la partea superioara a unei balustrade sau a unui parapet, cu rol de sprijin pentru cei care circula pe scara.

6. Treapta – element orizontal care permite circulatia pe scara.

7. Contratreapta – element vertical care face legatura intre doua trepte.

8. Ochiul scarii – spatiul cuprins intre doua rampe, spre interior.

9. Vang – grinda laterala sau centrala care permite sustinerea treptelor. Exista cazuri de scari rezolvate cu o grinda de vang sau cu doua.

 

 

Rampa scarii

Modul de realizare al scarilor depinde de mai multe elemente: locul in care sunt amplasate acestea (la interior sau la exterior), dimensiunea spatiului unde vor trebui amplasate si tipul de constructie pe care il deservesc (rezidential, comercial sau industrial).

Pante uzuale pentru rampa scarii

 

Relatia dintre lungimea treptei (l) si inaltimea contratreptei (h) conduce la ceea ce se numeste panta rampei. Jacques-Francois Blondel (1705 – 1774) a introdus in cartea sa „Curs de Arhitectura” o ecuatie cu doua necunoscute, care permite proiectarea scarii in functie de cei 2 factori precizati mai sus:

 

2h + l = 62 – 64


Unde cifrele 62 si 64 reprezinta intervalul optim (dat in centimetri) in care se poate incadra rezultatul adunarii 2h + l. De exemplu, daca avem o lungime l = 28 cm pe care vrem s-o obtinem, putem calcula inaltimea optima a scarii astfel:

Inaltimea minima optima:

2h + 28 = 62

2h = 62 - 28 = 34

h = 34:2 = 17


Inaltimea maxima optima:

2h + 28 = 64

2h = 64 - 28 = 36

h = 36:2 = 18

 

Inaltimea ideala a contratreptei pentru o treapta de 28 cm lungime va fi asadar, cuprinsa intre 17 si 18 cm. Formula este cunoscuta si azi ca „formula lui Blondel”. De-a lungul timpului insa, din experienta acumulata, s-au dezvoltat si alte rapoarte specifice, ce pot avea alti parametri, in functie de modul de utilizare al scarilor si in functie de tipurile de constructii.

 

De exemplu, pentru scari care se desfasoara pe o inaltime foarte mare sau foarte mica se recomanda:

3h + l = 80 – 85

 

Pentru scari situate in incinte, cu utilizatori copii mici (gradinite, scoli):

2h + l = 58 – 60

 

In schema de mai jos sunt prezentate cateva inclinatii uzuale pentru rampe si scari.

 

 

Rampele si scarile cu panta redusa sunt folosite in general la exterior, pentru accesul in cladiri, sau la interior, unde este necesar accesul persoanelor cu handicap locomotor. Legislatia europeana prevede existenta rampelor de acces pentru toate tipurile de cladiri, cu amendamentul ca panta difera in cazul rampelor descoperite fata de panta rampelor acoperite. Panta maxima pentru rampe descoperite este de maxim 8%, iar pentru rampe acoperite poate ajunge la maxim 11%.

 

 

Scarile uzuale incep de la o inclinatie de aproximativ 20 de grade si pot ajunge pina la max. 45 de grade, cu amendametul ca inclinatia optima pentru scari, indiferent de domeniul de utilizare si de materialul din care este realizata, este de aproximativ 30-35 de grade.

 

 

Scarile abrupte au in mod uzual o inclinatie de aproximativ 60 – 65 de grade (sau o pot depasi) si sunt de obicei folosite pentru acces in spatii tehnice sau in spatii industriale. Se pot folosi, de asemenea, si in domeniul rezidential, pentru scari de acces catre pod sau mansarde, fiind vorba de conformatii speciale.

 

 

Scarile cu conformatii speciale – scari cu trepte balansate in diferite variante (scari in spirala) se folosesc in general in spatii rezidentiale sau spatii comerciale mici, in care nu se poate folosi o scara uzuala. Aceste tipuri de scari nu sunt recomandate pentru evacuare sau pentru spatii cu circulatie intensa.

Latimea rampelor

Este un factor foarte important, de care trebuie sa se tina seama pentru a permite circulatia pe rampa scarilor fara a se ajunge la inghesuiala. Latimea rampei reprezinta spatiul de circulatie intre perete si balustrada sau cel dintre doua balustrade. In functie de tipul de cladire si de numarul de niveluri al cladirii, trebuie respectate latimi minime care sa inlesneasca circulatia. In tabelul de mai jos sunt prezentate latimi minime recomandate pentru diverse tipuri de cladiri:

 

 

Latimea podestelor trebuie sa fie cel putin egala cu latimea celei mai late rampe cu care se intersecteaza si trebuie evitata deschiderea usilor in spatiul podestului, pentru a nu impiedica circulatia.

 

Inaltimea libera reprezinta inaltimea dintre suprafata finita a scarii si suprafata finita a intradosului rampei sau a planseului de deasupra. In general, pentru a nu exista probleme in circulatie, se considera inaltimea minima acceptata de 2,10 m care permite circulatia fara pericole de lovire.

Balustrade si maini curente

In functie de latimea rampei si de tipul de constructie unde sunt amplasate acestea, se recomanda ca balustradele si mainile curente sa se amplaseze astfel:

- La scarile cu latimea mai mica de 1,20 m – se prevede balustrada cu mana curenta catre gol. In cazul cladirilor in care exista persoane cu dizabilitati de mers se va prevedea o mana curenta si la perete.

- La scari cu latimea intre 1,20 m – 2,50 m – se prevede balustrada catre gol si mana curenta la perete.

- La scari cu latimea mai mare de 2,50 m – se vor prevedea balustrade catre gol, mana curenta la perete si o balustrada intermediara la max. 2,50 m.

 

Balustrada sau parapetul

Este un element constructiv cu rol de protectie (previne caderea in gol a persoanelor care circula pe scari ori podestele intermediare sau de sosire/plecare). O inaltime de siguranta a balustradei este cuprinsa intre 80 de cm si 1,10 m, in functie de tipul constructiei, numarul de etaje deservite etc. Parapetii sau balustradele pot fi realizate din zidarie si sunt realizate fie dintr-o bucata (elemente pline), fie din lemn sau metal cu inchideri din sticla, lemn sau materiale plastice, fie fara alte inchideri. In acest caz balustrii (elementele verticale) trebuie pozitionati astfel incat sa impiedice alunecarea accidentala printre acestia, iar eventualele elemente orizontale trebuie sa impiedice catararea, mai ales in cazul constructiilor unde se desfasoara activitati ce implica si copii.

Mana curenta

Este un element constructiv care se foloseste la partea superioara a parapetului sau balustradei ori se pozitioneaza pe peretele ce delimiteaza scara. Ea are rol de sprijin pentru cei care urca sau coboara. Pentru a inlesni sprijinul, forma si materialul din care este facuta mana curenta trebuie sa impiedice alunecarea mainii si sa permita prinderea fara probleme a mainii curente.

 

Treptele

Constituie suprafatele orizontale care permit urcarea (deplasarea pe verticala de-a lungul scarii). „Treapta” este un termen generic, dar din punct de vedere arhitectural e vorba despre o unitate, formata din treapta si contratreapta. Dimensiunea acestor unitati trebuie sa fie aceeasi pe toata lungimea rampei. In cazul treptelor inalte si abrupte, se recomanda rezolvarea acestora cu contratreapta inclinata sau fara contratreapta, pentru a facilita sprijinirea piciorului fara risc de alunecare. In acest sens, in functie de materialul din care este alcatuita treapta se pot monta profile de de protectie a muchiei si/sau profile care sa impiedice alunecarea.

 

Numarul maxim de trepte ale unei rampe (intre doua podeste) se poate calcula astfel:

- maxim 18 trepte pentru cladiri industriale

- maxim 16 trepte pentru cladiri civile

 

Muchia treptei poate fi alcatuita in diverse moduri: cu contratreapta dreapta, cu ciubuc, cu contratreapta inclinata sau fara contratreapta

 

 

Ca forma, muchia poate fi: vie, tesita, rotunjita sau profilata.

 

 

 

Scari cu trepte portante

Sunt scari realizate fara vanguri sau rampe prefabricate, in care treptele sunt incastrate in peretii laterali sau numai intr-un perete, treapta fiind capabila sa suporte incarcarile din circulatia realizata pe scara. In mod uzual, se realizeaza dintr-o structura de metal incastrata in perete, sunt turnate din beton sau incastrate cu piese speciale in zidarie.

Treptele pot fi realizate din beton armat, metal, lemn, sticla. Se folosesc mai ales la scari pentru cladiri rezidentiale sau comerciale (showroom-uri, magazine mici), acestea fiind scari cu design deosebit. Nu sunt recomandate la cladiri cu mari aglomerari de persoane sau la scari de evacuare.

 

 

 

Categorii de clasificare a scarilor

Scarile pot fi clasificate in functie de diverse criterii, dar noi ne-am oprit la cele mai importante trei (forma rampelor, destinatia scarilor si materialul folosit la structura lor - despre aceasta din urma clasificare cititi mai multe in dosarul tematic Materiale pentru scari). Clasificarile oferite mai jos nu epuizeaza subiectul: exista posibilitatea incadrarii scarilor si in alte tipuri de categorii, dupa spatiile pe care le deservesc (interioare sau exterioare), dupa design, forma treptelor etc.

 

Din punct de vedere al formei rampelor

Se pot intalni scari cu rampe drepte, cu rampe curbe sau cu trepte balansate. Forma este aleasa nu numai in functie de spatiul disponibil (pe care scarile trebuie sa-l deserveasca oferind utilitate maxima, cu minim de material), ci si de efectul estetic dorit.

 

Din punct de vedere al destinatiei

Locul in care vor fi folosite scarile determina clasficarea lor in: scari monumentale, scari principale si scari secundare (de serviciu). Scarile monumentale sunt cel mai adesea intalnite in institutii publice, nu doar la exterior, ci si la interior, insa exista posibilitatea folosirii lor si in locuinte rezidentiale. Sunt caracterizate prin aspectul elegant, cu detalii arhitectonice deosebite. Scarile principale se afla la interior si deservesc cladirea, asigurand circulatia intre etaje, in timp ce scarile secundare au o functie utilitara suplimentara, asigurand circulatia persoanelor in caz de necesitate, transportul materialelor, o alta varianta de evacuare in caz de incendiu etc.

 

  

Accesorii pentru trepte, scari

Pentru finisarea treptelor si a scarilor in general exista mai multe tipuri de profile, plinte si elemente decorative. Printre cele mai importante sunt profilele de cant, care permit finisarea muchiei treptei, conferind rezistenta in timp, dar si posibilitatea implementarii de profile antiderapante, care sa impiedice alunecarea pe trepte. Acestea sunt realizate in mod uzual din aluminiu sau metal, dar exista si variante din PVC alb sau colorat.

Profilele antiderapante pot fi achizitionate separat, sunt fabricate din cauciuc si se pot monta pe orice tip de treapta, in cazul in care nu au fost prevazute din constructie, sau in locuri speciale prevazute prin fabricatie.

Pentru finisarea scarilor cu conformatie uzuala exista profile de plinta special create sau se pot folosi plintele obisnuite pentru pardoseli, cu amendamentul ca in cazul scarilor cu un profil complex trebuie sa se acorde o grija deosebita la imbinari.

Profilele decorative, in cazul scarilor, se refera la finisarea contratreptei sau a laturii vizibile. In mod uzual se realizeaza din ipsos si se lipesc pe pozitie odata cu celelalte finisaje. Ca variante de finisare exista si profile din polistiren expandat.

 

 

 

 

 

 

 

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.