Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Sala de sport proiectata de echipa BIG

Sala de sport proiectata de echipa BIG

La liceul Gammel Hellerup din nordul orasului Copenhaga a fost deschisa o sala de sport care daca nu sunteti atenti este posibil sa nu o reperati. Biroul de proiectare BIG a ascuns aceasta sala de sport sub curtea existenta a liceului, combinand o zona publica destinata relaxarii si socializarii cu un spatiu pentru sport si recreere. Rezultatul acestui demers este o cladire care se insereaza perfect in cadrul construit existent, generand elemente de decor si o noua interpretare spatiului public exterior.

 

Arhitectul Bjarke Ingels, fost elev al liceului, declara urmatoarele: „in loc sa propunem o constructie independenta, undeva in afara scolii si sa indepartam studentii de liceu am creat un nou punct de interes si o legatura intre dotarile existente ale liceului.”

Acoperisul valurit al salii de sport a fost realizat cu ajutorul unor grinzi din lemn lamelar special proiectate pentru a sustine anvelopanta si terasa circulabila de deasupra. Dupa cum declara arhitectul inspiratia pentru forma acoperisului a venit din preluarea traiectoriei pe care o are o bila atunci cand este aruncata.

 

 

Formele organice ale acoperisului au fost reproduse in amenjarea spatiului de deasupra, propunand un relief artificial compus din „dealuri” cu forme si dimensiuni diferite. Zona centrala a curtii este ridicata si placata integral cu lemn curb astfel incat sa ii sublinieze forma organica. Elemente de mobilier multifunctional precum o banda din metal ce poate fi folosita ca banca sau loc de exersat acrobatiile cu skatebordul si seria de mese / scaun cu forme circulare sunt presarate pe versantul dealului integrandu-l in activitatile curente ce se desfasoara in curtea liceului. Pe timpul noptii curtea este pusa in valoare prin iluminatul indirect ce provine de la LED-urile montate pe intradosului mobilierului.

 

Cei 1100mp ai salii de sport au fost coborati cu 5m sub nivelul curtii liceului. Amplasarea in subteran ii permite mentinerea unui climat placut cu un consum minim de energie. Sistemul de incalzire este aprovizionat prin sistemul de panouri solare amplasate pe acoperisul cladirilor liceului. Pe perimetrul salii tavanul este prevazut cu sticla si la nivelul curtii aceasta este protejata de o pardoseala cu lamele prin care lumina naturala poate patrunde reducand astfel consumul de energie pentru iluminatul artificial.

 

Accesibila de la nivelul curtii interioare a liceului, sala de sport poate functiona separat oferind posibilitatea organizarii unor festivitati si evenimente sociale independente.

 

Mai multe informatii gasiti pe: http://inhabitat.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva