Restaurant amenajat in pestera Ali Barbour din Kenya

Avand o vechime estimata la 180 000 de ani, pestera Ali Barbour are sali impresionante sculptate in calcar care ajung pana la adancimi de peste 10m sub pamant. Aflata la doar o aruncatura de bat de oceanul Indian si de plajele cu nisip alb, restaurantul care a fost amenajat in interiorul pesterii pune la dispozitia clientilor o varietate de soiuri de vin, preparate pe baza de peste si fructe de mare proaspete, alturi de un meniu vegetarian nemaintalnit nicaieri in tara.
Tracy Barbour declara ca in momentul in care bunicul ei a cumparat proprietatea acum mai bine de 60 de ani, acesta nu stia de existenta respectivei pesteri. Acum treizeci de ani, cand parintii ei incepusera sa curete anumite zone si sa mai rareasca din vegetatie au fost surprinsi sa descopere intrarea in pestera. Acestia au luat decizia sa transforme spatiile interioare intr-un restaurant select care cu timpul a ajuns cel mai apreciat si indragit local din toata Kenya.
De afara, restaurantul pare asemeni oricarei alte cladiri realizata in specificul arhitecturii locale. In momentul in care se trece pragul se ajunge intr-un foaier ce impresioneaza prin decoratiile de inspiratie araba. De aici o scara in spirala coboara mai intai in zona de bar si mai departe in spatiul dedicat restaurantului propriu-zis. O mare deschidere in bolta pesterii ofera perspective catre cerul instelat, imbogatind atmosfera de poveste ce se creaza noaptea, la lumina lumanarilor. Interventia asupra formelor naturale a fost minima, iar materialele folosite, precum lemnul, piatra, sticla colorata nu fac decat sa pastreze ambianta rustica si sa puna in valoare spatiile. Insertiile vegetale, de flori si plante decorative urmaresc sa aduca in subteran parte din vegetatia luxurianta ce inconjoara proprietatea.
Familia Barbour, care detine acest restaurant a dorit sa impulsioneze economia locala a comunitatii astfel ca aprovizionarea cu alimente este facuta de la producatori locali.
Mai multe informatii gasiti pe: http://inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa