Reconversie in Islamabad, scena pentru mobilierul de lux

Clientul, Artec Design s-a ocupat incepand cu anii ’60 de productia mobilierului de birou si dupa o perioada de pauza a dorit sa revina pe piata, prin deschiderea unui nou showroom specializat in mobilier contemporan. Considerand provocarile cu care s-au confruntat ca oportunitati ce meritau exploatate din punct de vedere al creativitatii, echipa de arhitecti de la DB Studios a propus amenajarea unei vechi hale folosita pe post de depozit. In acest fel stalpii vechii structuri au fost imbracati si tratati astfel incat sa compuna niste portice cu forme si proportii elegante, ce delimiteaza zone si platforme pe care urmau sa fie expuse obiectele de mobilier exclusivist. Paleta de culori folosita a fost pastrata la un minim de nunate neutre.
Pe fundalul gri al peretilor inconjuratori porticele albe ies in evidenta iar mobilierul beneficiaza de un fundal neutru care le pune in valoare. O curte interioara permite luminii naturale sa patrunda pe una din laturi, avand un perete de piatra in spate. Pardoseala propusa este tot alba avand niste trasee realizate din piatra naturala care fac legatura intre diferitele spatii de expunere, fiind o proiectie a modelului de pe tavan. In proiectul de amenajare au fost folosite doar materiale de provenienta locala, printre care lemn si piatra care, datorita texturilor ajung sa atenueze liniile drepte si muchiile ascutite ale volumelor.
Birourile administrative au fost amenajate in zona din spate, delimitate de spatiul de expundere printr-un perete masiv placat cu piatra in care a fost decupata o fanta pentru a permite o legatura vizuala intre spatii.
Exteriorul cladirii a fost transformat avand grija sa se pastreze acelasi design minimalist. Pereti masivi, fara nici un decupaj directioneaza vizitatorii catre zona de acces. Nuanta inchisa la culoare a fatadelor ajuta cladirea sa fie mai usor de identificat dintre restul constructiilor invecinate. Pe de alta parte austeritatea esteticii arhitecturale este contrabalansata de atmosfera primitoare de la interior si de obiectele de mobilier realizate de designeri celebri. Copacul care exista in fata constructiei a fost pastrat, completand compozitia si oferind umbra zonei de parcare.
Un astfel de proiect de reconversie pune in valoare fondul construit si ofera sprijin de dezvoltare economiei locale. Acum, fostul depozit este un element de arhitectura contemporana care ajuta zona sa creasca in valoare si sa atraga noi investitii.
Mai multe informatii gasiti pe: http://www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa





