Reamenajare pentru Rochus Vienna

Atunci cand s-au apucat de lucru echipa de la Sohne & Partner Architekten a luat in calcul si a depus eforturi considerabile pentru a indeplini toate cerintele clientului fara a ignora complet ideea de a obtine la final o imagine arhitecturala unitara.
Astfel ca in momentul in care au inceput lucrarile de renovare la cladirea din Bauernfeldplaz, Viena scopul principal, declarat al interventiei era acela de a lega diferitele niveluri si de a deschide zona restaurantului spre strada.
Un element cu istorie care a reusit sa se pastreze dea lungul vremii este sera realizata in 1913. Desi se afla intr-un stadiu avansat de degradare, arhitectii au considerat ca valoarea ei merita efortul de a o renova. Prin deschiderea spatiului cu ajutorul unor vitraje pe toata inaltimea camerei, sera ajunge sa faca legatura nu numai dintre sapatiul interior si cel exterior dar si intre diferitele etaje ale cladirii. Inainte de demararea procesului de reamenajare diferitele spatii interioare erau amplasate intr-un mod ilogic si foarte nepractic - de exemplu bucataria era in zona mezaninului in timp ce salonul pentru oaspeti era in subsol. Chiar si scara era prea veche si deteriorata, mult prea ingusta pentru a permite oaspetilor sa o foloseasca in deplina siguranta.
In momentul in care s-a regandit scara aceasta a devenit element de legatura intre cele trei niveluri (parter cu subsol si parter cu mezanin) iar functiunile au capatat fluiditate, relationand mult mai bine unele cu celelalte. Drept urmare bucataria a trebuit sa fie mutata la subsol iar in momentul in care clientii vin sa stea in salon pot beneficia de vederi catre piata.
Spatiul salonului se dezvolta in plan dupa forma literei „U”, inconjurand centrul cladirii. Acest demers evoca ideea dematerializarii la nivel vizual prin folosirea oglinzilor si a drapajelor in culori inchise. In contrast, zona barului si cele patru seminee sunt puse in valoare prin insertii de materiale aurii si forme dinamice. La mezanin spatiul salonului iese in consola, la o inaltime de 2.40m iar vitrajele ce merg din pardoseala pana in tavan elimina barierele catre oras si inunda interioarele cu lumina naturala.
Mai multe informatii gasiti pe: http://www.e-architect.co.uk
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa