Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

„Rana” culturii în era Covid: O iluzie optică monumentală sparge zidurile Palazzo Strozzi din Florenţa

Artistul stradal francez JR a creat de curând o monumentală iluzie optică în inima oraşului Florenţa, Italia, ce le dă trecătorilor impresia că privesc în interiorul centrului cultural Palazzo Strozzi printr-o imensă spărtură în zidurile clădirii.
„Rana” culturii în era Covid: O iluzie optică monumentală sparge zidurile Palazzo Strozzi din Florenţa
JR

Intitulată La Ferita, “rana” în italiană, instalaţia realizată prin tehnica străveche trompe l'oeil („înşală ochiul"), cunoscută şi ca pictura iluziei, măsoară 28 de metri și le oferă trecătorilor ocazia să „tragă cu ochiul” la o versiune în alb şi negru a unei presupuse expoziţii aflate în interiorului acestei capodepere a arhitecturii renascentiste italiene, prezentând câteva dintre cele mai faimoase opere de artă şi bunuri aparţinând patrimoniului cultural din Florenţa.

Inaugurată pe 19 martie, la scurt timp după ce mai multe oraşe mari din Italia au intrat din nou în carantină, instalaţia, care este practic un colaj fotografic, vine să amintească de importanţa asigurării accesului la cultură chiar şi în timpul unei crize sanitare.

„Prin includerea unor lucrări de referinţă din patrimoniul artistic al Florenţei şi menţionarea unor locuri reale precum librăria Institutului Naţional de Studii despre Renaştere, JR propune o reflecţie directă şi evocatoare asupra accesibilităţii nu numai a Palazzo Strozzi, ci a tuturor obiectivelor culturale în era Covid-19.

Palazzo Strozzi devine spectaculoasa scenă a rănii simbolice şi totuşi dureroase suferite de toate instituţiile culturale atât în Italia, cât şi în afara ei: muzee, librării, cinematografe şi teatre forţate fie să restrângă accesul publicului, fie să se închidă complet. Privitul în 'interiorul' Palazzo Strozzi pare un act de voyeurism care dezvăluie ceea ce nu poate fi văzut", se arată în descrierea proiectului.

Instalaţia va putea fi văzută până pe 22 august.

Mai multe oraşe italiene, printre care Roma, Milano şi Veneţia au intrat din nou în carantină pe 15 martie. Deşi restricţiile sunt ceva mai relaxate în Florenţa, muzeele şi alte instituţii culturale sunt închise.

„Ai un sentiment ciudat când mergi prin Florenţa zilele acestea: fără vizitatorii care reprezintă o parte atât de firească din viaţa oraşului, atmosfera este una liniştită şi mai puţin vibrantă. Neavând posibilitatea de a intra înr-un muzeu, de a participa la un concert sau de a privi o expoziţie, realizăm că este cultura cea care colorează viaţa şi că frumuseţea oraşului nostru este activată de oamenii care trec prin el, absorb istoria şi cultura Florenţei şi pleacă îmbogăţiţi", spune JR pentru CNN.

 

 

 

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva