Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Protectie la foc - usi antifoc

Protectie la foc - usi antifoc

Aluterm Group - 425x61

 

 

1. Piata solutiilor de protectie la foc

Anul 2013 aduce perspective noi in piata constructiilor, dincolo de optimismul sau scepticismul managerilor principalelor companii se constata o crestere a activitatii si a investitiilor. De asemenea, cifrele publicate de IGSU (Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta) arata o crestere a importantei acordate solutiilor de protectie la foc.

 

In 2012 au fost deschise 18 400 de santiere, cu 16% mai mult decat in 2011. Aceasta crestere arata o « dezghetare« a pietei si anticipeaza cresteri pentru 2013. In acelasi timp se constata o scadere de 5,2% a numarului de autorizatii de constructii in 2012 (44 952 autorizatii) fata de 2011 (47 438). Ponderea proiectelor aflate in executie fizica a fost insa mai mare in 2012 fata de 2011, in iulie s-a atins cota de 50%. Cifrele IGSU arata o crestere semnificativa a numarului de avize si autorizatii de securitate la incendiu in ultimii ani. In primele 9 luni ale anului 2012 s-au emis 1 702 de autorizatii de securitate la foc si 4 398 de avize. Aceste cifre precum si modificarea politicii asiguratorilor care aplica discounturi in functie de gradul de protectie la foc a cladirilor anticipeaza o crestere a pietei produselor destinate protectiei la foc.

Securitatea la incendiu, din perspectiva protectiei la foc se refera la actiunile de limitare la un nivel acceptabil a probabilitatii producerii de victime si distrugerii proprietatii sau a mediului inconjurator. Noile normative acorda o prioritate absoluta salvarii vietii in detrimentul salvarii proprietatii in cazul unui incendiu.

 

Un rol cheie in legatura cu securitatea la foc o au sistemele de blocare a propagarii focului. Amintim aici usile si cortinele antifoc a caror utilizare a devenit imperativa in cazul noilor constructii precum si in cazul cladirilor pentru care se urmareste incheierea unei polite de asigurare.

 

Usi antifoc - 800x161

 

 

2.    Usile antifoc -  informatii generale

 

antifoc - 988x248

 

3.  Normative cu privire la protectia la foc

Usa SIATEC rezistenta la foc

Uniunea Europeana ofera un sistem standardizat de marcare a produselor ce ofera protectie la foc. Aceasta clasificare se face in functie de nivelul de stabilitate la foc - conditii minimale ale unor parti sau elemente ale constructiei in legatura cu propietatea de a-si pastra, pe timp determinat, una sau mai multe caracteristici: capacitate portanta, izolare termica si/sau etanseitate la foc, etc.

Conditiile minimale se calculeaza in functie de rolul structural al elementelor, etanseitatea la foc si izolarea termica. In legatura cu acest aspect exista o codificare standard:

- Element de constructie rezistent la foc (R) - Element cu rol structural (stalpi, coloane, etc.), element fara rol in etanseizare si izolare termica la foc

- Element de constructie rezistent la foc (REI) - Element cu rol structural (pereti, plansee, etc.) si cu rol in etanseizare si izolare termica la foc

- Element de constructie rezistent la foc (EI) - Element fara rol structural (pereti, usi, obloane, cortine, etc.) dar cu rol in etanseizare si izolare termica la foc

- Element de constructie rezistent la foc (E) - Element fara rol structural (pereti, usi, obloane, cortine, ecrane, parapeti, panouri etc.), fara rol in izolare termica, doar cu rol in etanseizare la foc.

- Element de constructie rezistent la foc (W, S, C, K) - elemente cu functie impusa la radiatii (W), fum (S), cu inchidere automata (C), cu capacitate de protectie la foc a acoperirilor (K).

 

Usile antifoc se incadreaza in categoria de elemente de constructie rezistente le foc de tipul EI, avand rol de etanseizare si de izolare termica. Pe piata exista si usi de tipul REI, cu propietati de autoportanta. In functie de constructie, acestea pot oferi protectie timp de 30 minute, 60 minute, 90 minute, 120 si in cazuri limitate chiar si pentru perioade de timp mai mari. Standardul de clasificare a usilor in functie de rezistenta la foc si la fum este CSN EN 1634-1. Durata minima garantata la protectia la foc in cazul usilor se alege in functie de destinatia acestora si de indicatiile IGSU (in cazul unor spatii cu risc foarte mare se vor utiliza usi cu o durata de protectie la foc mai mare). In anumite situatii usile antifoc pot fi inlocuite cu solutii de tip cortina antifoc, reducand-se astfel costurile. Este recomandat sa fie obtinut acordul IGSU pe aceasta solutie inainte de a se face demersul efectiv de obtinere a avizelor sau autorizatiilor.

 

Pentru a obtine avizul sau autorizatia de securitate la foc trebuie sa fie utilizate usi care au agrement tehnic ce atesta gradul de protectie la foc. La nivel de Comunitate Europeana exista un sistem de standardizare a gradului de rezistenta la foc a usilor. In functie de conformitatea cu standardele europene se acorda producatorilor si importatorilor de usi agrementele tehnice valabile in Romania.

 Aluterm Group detine agremente tehnice pentru toate solutiile antifoc. Proiectele pentru care s-au furnizat solutii Aluterm au obtinut avizele sau autoriztiile de protctie la foc furnizate de IGSU.

 

4. Cea mai solicitata usa antifoc in 2012


Usa Univer SIATEC

Usa Univer Siatec cu un canat, rezistenta la foc 90 minute

Usa Univer cu un canat rezistenta la foc 90 minute are un canat cu invelis galvanizat din otel, cu material intaritor pe interior, cu grosimea totala de 60 mm. Tocul de tip "Z" pe 4 laturi se fixeaza cu ancore sau dibluri si are traversa inferioara demontabila.

 

 Alte caracteristici: zavor pentru incendiu, inscris CE in conformitate cu standardul EN 12209, gaura de cheie cilindrica. Maner antiagatare cu miez din otel. Manivela de siguranta cu miez din otel este situata la inaltime de sol: 1075 mm pentru usi standard si semi-standard cu inaltimea de 2050 mm sau facute la comanda si 1125 mm pentru usi standard si semi-standard cu inaltimea de 2150 mm.

 

Usa are doua balamale dintre care una cu arc elicoidal tensionat pentru autoinchidere si una cu sfere si suruburi pentru reglarea pe verticala. Siguranta de inchidere se afla pe marginea canatului pe partea cu balamaua. Masa aproximativa: 43 kg/m². Placuta de identificare pe marginea usii. Suprafata este tratata cu rasina epoxidica contra zgarieturilor. Usile sunt agrementate in Romania conform Agrement Tehnic nr 016-03/400-2012.

 

 La aceasta usa se poate monta optional geam rezistent la foc. De asemenea se poate opta pentru o gama larga de culori, precum si pentru decorari speciale asa cum se poate vedea in imaginea de mai jos.

 

 

1 - 984x244

 

5. Montajul usilor antifoc

Usa antifoc, dublu canat

Usile antifoc necesita un montaj special. Acestea presupun utilizarea de spuma poliuretanica rezistenta la foc pentru a se asigura etanseizare la foc. Pe piata din Romania veti gasi spuma poliuretanica ce ofera etanseizare la foc de pana la 360 minute. Aceasta are in general o alta culoare fata de cea uzuala si o serie de caracteristici menite sa asigure protectia la foc: rezistenta termica ridicata, temperatura de topire mai mare. De asemenea spuma antifoc necesita un timp de intarire mai mare.


Nu se recomanda utilizarea de spuma standard la montajul usilor antifoc pentru ca aceasta nu poate asigura etanseizarea la foc.

 

 Usile antifoc sunt prevazute cu un sistem automat de inchidere. Este esential ca acestea sa fie inchise in momentul declansarii focului. La montaj trebuie sa se asigure functionarea perfecta a sistemului de inchidere automata, a sigurantelor la inchidere si a regulatoarelor de inchidere acolo unde exista. Sunt cazuri in care este necesara montarea unui sistem de arcuri suplimentar capabil sa ofere siguranta la inchidere. Acest tip de modificari sunt necesare in cazul in care exista un trafic ridicat ce ar putea micsora in timp forta de inchidere a sistemului prevazut standard.

 

 

6. Proiecte antifoc in 2012

 

Proiecte antifoc in 2012

Unul dintre proiectele importante ale anului 2012 care a presupus utilizarea de usi antifoc este cel de la Spitalul Baneasa din Bucuresti, parte a Retelei private de sanatate Regina Maria.


Aluterm Group a furnizat o serie de usi care au raspuns atat necesitatilor tehnice cat si celor de design:

- Usi rezistente la foc din lemn cu sau fara geam (peste 140 de buc.), montate pe coridoare, la intrarile in saloane, la cabinete;

- Usi rezistente la foc batante automate, metalice cu geam (8 usi duble), montate in blocul operator;

- Usi rezistente la foc metalice (peste 20 de buc.) montate in spatii tehnice;

 

Usile rezistente la foc din lemn au fost de tipul EI 30 si EI 60. Acestea au rolul de a asigura protectia oamenilor la evacuarea pe coridoarele cladirii in caz de incendiu. De asemenea au un rol secundar de intarziere a propagarii focului. Usile rezistente la foc batante automate, metalice cu geam reprezinta un produs deosibit atat prin sistemul inteligent de automatizare cat si prin utilizarea sticlei antifoc.

 

Aceste usi beneficiaza de un sistem electric, automat de inchidere in trei puncte, de sistem de blocare magnetic, de bara antipanica si de un sistem complex de aerisire.

 

7.  Despre Aluterm Group

Aluterm Group ofera din 1993 solutii pentru industria constructiilor validate in peste 1500 de proiecte care se remarca printr-un plus de valoare prin includerea de automatizari pentru cai de acces, materiale din policarbonat si trape sau parcari inteligente.

Siatec este divizia din cadrul Aluterm Group specializata in automatizari pentru cai de acces. Siatec este liderul pietei de automatizari pentru cai de acces furnizand echipamentele si expertiza pentru peste 1000 de proiecte. In 2013 Siatec are peste 400 de colaboratori si parteneri nationali si internationali. Produsele din gama Siatec sunt: automatizarile pentru porti, usi automate, bariere automate, usi industriale, usi rezistente la foc, usi de garaj sectionale sau basculante, sisteme de actionare pentru ferestre, trape de fum si luminatoare, usi de spital, sisteme complete de andocare, gama completa de accesorii pentru toate aceste tipuri de echipamente enumerate.

 

Aluterm Group

BUCURESTI Sos. Dudesti-Pantelimon 42

CLUJ  Str. Traian Vuia 208

TIMISOARA Str. Drubeta 128

BACAU Calea Romanului 5

Tel: 021 627 23 00

E-mail: marketing@aluterm.ro

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
KADRA
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.