INCIPIENTA/ APRINDERE - Un proces cu o reactie exotermica ce duce la o crestere a temperaturii mediului peste cea normala. Poate aparea de la flama unui chibrit, scanteie sau alte surse de aprindere spontana. Procesul poate fi puternic (cu flacara) sau mocnit.
EXTINDERE - Incendiul poate fi puternic sau slab in functie de tipul de combustie, de tipul combustibilului, dar si de cantitatea de oxigen care se afla in mediu. Combustia mocnita produce cantitati mari de gaze toxice in conditiile in care cantitatea de energie emanata este relativ mica.Perioada de crestere pentru un astfel de incediu poate fi foarte lung.Perioada de crestere poate fi rapida in cazul unei combustii puternice produsa in cazul acesta de un combustibil rapid inflamabil. Fluxul de caldura degajat din prima parte a incendiului este suficent pentru a incendia combustibili adiacenti. In acest caz spunem ca avem un incendiu controlat de combustibil.
CONTURARE - Tranzitia de la etapa anterioara la etapa de ardere maxima. Inaintea acestei etape apare o semietapa numita pre-conturare iar etapa de dupa se numeste post-conturare. Perioada de conturare nu se poate defini ca si un termen sau mecanism precis ci ca un fenomen asociat cu o instabilitate termica.(a se vede poza de mai jos).
ARDERE MAXIMA - Energia degajata in incapere este maxima iar procesul devine limitat din cauza lipsei oxigenului. Se numeste ardere controlata de catre ventilatie. In aceasta etapa gazele nearse se aduna in partea superioara a incaperii, iar pe masura ce parasesc incaperea, vor arde la contactul cu oxigenul.Temperatura gazelor in incapere in timpul acestei etape este foarte ridicata, aproximativ 700-1200 grade C.
DECADERE (STINGERE) - Reprezinta etapa in care combustibilul se consuma si energia degajata se diminueaza ducand la scaderea temperaturii. In timpul acestei etape incendiul trece din postura de a fi controlat de ventilatie la cea in care este controlat de combustibil.