Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Protecția împotriva supratensiunilor și erorile logice în sisteme de alimentare inteligente

Probleme legate de calitatea energiei provoaca ecranele albastre si erori ale softului, blocari ale sistemului si erori de logica. Protectia datelor este un subiect ciudat. Companiile cheltuiesc o avere pe software antivirus, sisteme de detectare a intruziunilor, firewall-uri si spyware. Cu toate acestea, potrivit lui W. Curtis Preston, un specialist in protectia datelor la GlassHouse Technologies Inc., cele mai multe probleme se afla in interior: peste 80% din problemele de securitate au cauze interne.
Protecția împotriva supratensiunilor și erorile logice în sisteme de alimentare inteligente

In mod similar, atunci cand oamenii se gandesc sa previna pierderea datelor din cauza problemelor de alimentare cu energie, ei de obicei iau in considerare o sursa de alimentare neintreruptibila (UPS) sau un descarcator de supratensiune. Studii recente realizate de catre Bell Laboratories insa indica faptul ca mai putin de patru la suta din problemele legate de energie ar fi rezolvate cu astfel de dispozitive. Astfel, chiar si sistemele informatice care sunt bine protejate cu UPS si dispozitivele de protectie la supratensiuni prezinta un risc grav.

 

Protecția împotriva supratensiunilor și erorile logice în sisteme de alimentare inteligente

„Curentii tranzitorii care cauzeaza mici cresteri si scaderi ale tensiunii de alimentare cauzeaza de 15 ori mai multe probleme astazi decat virusii. Servere si statiile de lucru, echipamentele de retea pot fi cel mai bine protejate prin utilizarea filtrelor supresoare TVSS de a patra generatie".

Studierea problemei

Timpii de nefunctionare cauzeaza daune de milioane de euro anual retelelor informatice de pe intreg globul. In multe cazuri, persoanele care incearca sa depaneze cauzeaza ore de nefunctionare solutionand problema gresit. Ei dau vina pe software, retea, virusi, spyware si un o serie de alte cauze. Uneori sunt corecte si acest lucru rezolva problema. Cu toate acestea, deseori corecteaza problema gresit. Problemele legate de energie sunt frecvente cauza perioade de nefunctionare inexplicabile.

Doua studii majore privind calitatea energiei electrice au fost finalizate in ultimii ani. Primul a fost realizat de Bell Labs, care a constatat ca urmatoarele domenii au reprezentat cele mai multe probleme legate de energie:

Pene de tensiune - 1,4%
Supratensiuni mai mari de 200 volti - 2,4%
Cresteri de tesniune - 14%
Supratensiuni sub 200 de volti - 82,2%.

Aceste rezultate sunt confirmate de un studiu similar efectuat de IBM, care a constatat urmatoarele probleme:

Pene de tensiune - 0,5%
Supratensiuni mai mari de 200 volti - 2%
Cresteri de tesniune - 10%
Supratesniuni sub 200 de volti - 87,5%

Astfel, in jur de 80-90% din timp, echipamentele electronice sunt afectate de mici supratensiuni care sunt diferite de evenimentele din fulgere sau intreruperi. Pentru a inrautati lucrurile, aceste mici varfuri fac ravagii in ceea ce priveste confuzia logica, erorile de sistem si software blocat.

Protecția împotriva supratensiunilor și erorile logice în sisteme de alimentare inteligente
„Toata lumea a avut computerul blocat”, spune Anthony Loguidice, vice-asistent presedinte pentru Sharp Electronics of Canada Ltd. „Daca exista cresteri de tensiune pe linia de alimentare, aceasta poate cauza probleme de calitate si multe probleme ciudate. ” Motivul pentru care aceasta situatie a ramas in mare parte sub ecranul radar consta in faptul ca acolo sunt de fapt doua tipuri distincte de varfuri si supratensiuni. Majoritatea oamenilor se protejeaza impotriva unuia (care este cunoscut sub numele de „mod normal”), dar nu reusesc sa acorde atentie celuilalt (care apare in „modul comun”).

Majoritatea cablurilor electrice din interiorul oricarei cladiri au trei fire: doua fire care transporta puterea sunt numite „faza” si „nul”; si un al treilea fir, tipic verde cu galben, care este pentru siguranta si care este numit „impamantare sau masa”. Supratensiunile in modul normal apar intre firul de faza si firul de nul care provoaca daune surselor de alimentare, explozii ale placii, PC-ului si altele daune catastrofale. Pe de alta parte, supratesniunile in modul comun apar intre firul de faza sau neutru si cablul firul de masa/impamantare care cauzand confuzie logica, pierderi de date, erori de sistem, ecrane albastre sau alarme ciudate ale sistemului fara a putea fi localizata o problema reala.

Cunoscand acest lucru, mergem inapoi la cele doua studii, intreruperile si cresterile mari reprezinta mai putin de cinci procente din toate problemele de alimentare si se intampla in modul normal. Deoarece aceste evenimente sunt catastrofale, majoritatea oamenilor care au experimentat unul tind sa foloseasca tehnologie de protectie pentru a se proteja de pericolele in modul normal.
Protecția împotriva supratensiunilor și erorile logice în sisteme de alimentare inteligente
Cu toate acestea, 80-90% din toate problemele se intampla de fapt in modul comun. Desi aceste evenimente nu sunt de obicei dezastruoase, ele genereaza tot felul de eori ciudate si nefunctionarea sistemului intreg, consuma timpul utilizatorului, duce la pierderea datelor si genereaza un flux de cereri de asistenta, uneori fara a identifica cauza reala. De ce asta? Microprocesoarele functioneaza in mod normal cu 5 volti DC (unele dintre modelele mai noi functioneaza cu 2,7 volti DC, ceea ce le face si mai sensibile la anomaliile de tesniune mica). Ca efect, ele actioneaza ca niste intrerupatoare de mare viteza pornite si oprite de milioane de ori pe secunda. pozitia oprit/off (zero volti) echivaleaza cu 0 binar si starea on/pornit (5volti) echivaleaza cu 1 binar. Imaginati-va acesta comutare a tensiunii de milioane de ori pe secunda.
Protecția împotriva supratensiunilor și erorile logice în sisteme de alimentare inteligente

Acest lucru va ofera fundamentul limbajului binar (0100110010) prin care functioneaza calculul. Orice varf mai mare de un volt confunda logica - microprocesorul fiind citit ca 1 mai degraba decat un 0. Rezultatul final este blocarea sistemului informatic. Dar in zilele noastre, in care microprocesoarele si cablajele imprimate au devenit o stiinta atat de precisa, astfel de probleme sunt minimizate.

Curentul electric nu este o energie curata. In afara de faptul ca puterea care vine de la distribuitorul de medie tensiune este murdara - cu mult sub nivelul stabilit ca un necesar minim pentru functionarea in siguranta a echipamentelor electronice - multe orase moderne mari sufera din cauza acestor probleme in modul comun.

„In mod surprinzator, zona golfului San Francisco are unele dintre cele mai proaste infrastructuri ”, spune Bob Schoon, Presedinte al Schoon Corporation, o companie de copiatore-fax-imprimante din San Leandro, California.„Tensiunea neutra exista intotdeauna peste tot”.

Optiuni de protectie

Ce ar trebui facut, atunci, pentru a proteja mai bine sistemele si retelele informatice? Sa luam si sa evaluam avantajele si dezavantajele diferitelor optiuni de protetcie disponibile pe piata.

Protectoarele de supratensiune sau dispozitivele de protectie la supratensiune sunt dispozitive care protejeaza echipamentul de varfuri si supratensiuni in linia de alimentare. Ele deviaza supratensiunile de la linia de faza la firul de nul si de la nul catre impamantare. Alternativ, pot absorbi energia din descarcarea unui trasnet in instalatia electrica. Protectoarele de supratensiune sunt relativ ieftine si ofera o protectie excelenta impotriva catastrofelor din varfuri de inalta tensiune in modul normal.

Cu toate acestea, ele sunt ineficiente si nu reusesc sa se ocupe de subtensiunile care apar in modul comun care perturba retelele informatice, serverele, echipamentele cu comanda software. Supratensiunile in mod normal la scara larga reprezinta doar aproximativ 2% din toate problemele de alimentare si sunt o solutie incompleta.

UPS-ul este o sursa de alimentare de rezerva utilizata atunci cand alimentarea electrica principala a cazut sau a scazut la un nivel de tensiune inacceptabil. Sistemele UPS asigura alimentarea pe bateriei timp de cateva minute. Acest ofera utilizatorilor suficient timp pentru a opri serverele critice fara a suferi pierderi de date - altfel orice este stocat in memoria computerului se pierde in timpul unei intreruperi. Sisteme mai sofisticate sunt legate de generatoare electrice, astfel incat energia este disponibila timp de cateva zile. Sistemele UPS pot, de asemenea, include un descarcator de supratensiune. UPS-ul ar trebui sa faca in mod clar parte din orice strategie de protectie a energiei cu tensiune.

Dar trebuie inteles acest lucru

Intreruperile reprezinta aproximativ 1% din situatiile variatiile si caderile scurte de tensiune. Si reprezinta intre 10 pana la 14% din probleme cauzate de avariile mari, ceea ce lasa neatinse peste 80% din problemele care au legatura cu calitatea energiei electrice.

Solutia noastra SINE TAMER

Protecția împotriva supratensiunilor și erorile logice în sisteme de alimentare inteligente

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.