Propunerea BIG pentru un muzeu maritim in Danemarca

Echipa de arhitecti de la BIG a prezentat proiectul Muzeului Maritim Danez, care si-a deschis portile la inceputul lunii octombrie. In vederea sustinerii importantei rolului pe care Danemarca il detine la nivel international, ca fiind una dintre cele mai mari natiuni maritime, echipa BIG a propus un amestec de istorie si modernitate prin crearea unui volum ingropat care are forma unei corabii.
Amplasat intr-un vechi doc, la marginea apei, muzeul maritim pastreaza silueta unei corabii lungi, decupata in versant. O serie de trei pasarele cu inaltime dubla traverseaza docul, oferindu-le vizitatorilor perspective spectaculoase ale peisajului si in acelasi timp, scurteaza traseele spre diferitele puncte de interes ale muzeului.
In loc sa umple zona docului cu diferite programe si functiuni, BIG propune construirea muzeul astfel incat acesta sa inconjure peretii din beton, vechi de 60 de ani ai docului transformandu-l in nucleul noii cladiri. Galeriile si spatiile expozitionale care vor flanca peretii docului il vor transforma dintr-o structura abandonata intr-o curte interioara plina de viata si activitati culturale, recreative. Toate planseele muzeului sunt putin inclinate pentru a permite crearea unor spatii cu volume si forme sculpturale care sa permita gazduirea obiectelor de diferite dimensiuni.
Denumind zona docului „un abis urban” arhitectul Bjarke Ingels declara ca pozitionarea muzeului intr-o zona scufundata, sub nivelul terenului, le-a oferit ocazia sa proiecteze un spatiu public cu arhitectura contemporana fara sa trebuiasca a respecta si interactiona cu Castelul Kronborg, inclus in Patimoniul UNESCO si aflat in apropierea zonei de interventie.
Designul inovator al Muzeului Maritim Danez le-a permis echipei de arhitecti de la BIG si colaboratorilor acestora sa isi puna in practica noi tehnici de construire care nu au mai fost folosite pana acum in Danemarca.
Mai multe informatii gasiti pe: http://www.dezeen.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

Ventilația unei clădiri te ajută să creezi un mediu în care toată lumea se simte confortabil. Astfel clienții și potențialii parteneri de afaceri se pot relaxa într-un mediu lipsit de mirosuri, cu aer proaspăt.
Reglezi costurile cu energia
Facturile la curent reprezintă o proporție covârșitoare din costurile asociate administrării unei clădiri.

Astfel:
- clădirea în sine este protejată
- în cadrul spațiilor retail produsele nu sunt afectate de umiditate și mirosuri
- se previn problemele de sănătate și reacțiile alergice
Lucrurile bune vin din ventilație
Aerul pe care îl respirăm este esențial. Cu ajutorul ventilației corecte poți îmbunătăți confortul și productivitatea, poți reduce absenteismul, relaxa clienți, reduce costurile cu energia și controla umiditatea.
Contactează echipa ATREA pentru a evalua cerințele proiectului tău și împreună vom crea o soluție adaptată perfect clădirii tale!

Concentrarea pe task-urile zilnice devine mai simplă dacă suntem confortabili. Asta nu înseamnă că trebuie să creezi o atmosferă de spa, dar există un nivel de bază al confortului care susține starea de bine și productivitatea.
Și pentru că tot am adus vorba...
Productivitate mai mare
Calitatea bună a aerului și ventilarea susțin concentrarea, abilitatea de a lua decizii, satisfacția la locul de muncă, reziliența și nivelul de energie. Nu numai că angajații nu vor mai suferi de cald sau de frig lucrând într-o atmosferă închisă – nivelul scăzut de CO2 și aerul proaspăt îi vor ajuta să lucreze la potențial maxim.
Un studiu Harvard a descoperit o legătură directă între calitatea aerului și abilitatea de a lua decizii corecte: aerul cu o concentrație de CO2 scăzută (600 ppm) a permis participanților la studiu să colaboreze mai eficient.

Căldura și ventilația contribuie la aceste cifre, dar există moduri în care poți echilibra costurile cu beneficiile ventilației:
- ventilație cu recuperare de căldură: acest timp de sistem transferă temperatura și umiditatea din aerul viciat în aerul proaspăt introdus. Astfel conservi energie în timp ce păstrezi un flux constant de aer curat.
- ventilație automatizată: senzorii de CO2 calculează fluxul optim în timp real și adaptează ventilația. O cameră cu 50 de oameni va avea cerințe diferite față de una cu doar 3 persoane. Sistemul de ventilație va aloca mai mult aer primei.
- ventilatoare eficiente: luând în calcul variabilele transmise de setări și senzori, ventilatoarele controlează precis fluxul și temperatura consumând mai puțină energie.
Control al umidității
Un alt beneficiu al ventilației comerciale este abilitatea de a stabiliza gradul de umiditate. Unitățile de ventilare pe bază de recuperare a căldurii pot capt umiditatea din aer pentru a reduce energia necesară umidificării aerului introdus. Un nivel de umiditate între 40-60% reduce mucegaiul, bacteriile, ciupercile și propagarea virusurilor.

Sistemele de ventilație ajută oamenii să își păstreze sănătatea. De exemplu, dublarea ratei de ventilație duce la o scădere a concediilor medicale cu până la 35%. Similar: acest fapt se traduce și în rate reduse de absenteism în cadrul instituțiilor educaționale.
În 1983 Lockheed Martin, producător în domeniul apărării și aerospațial, a mutat una din echipele sale într-o clădire proiectată pentru mai multă lumină naturală, un flux de aer mai bun și eficientă din punct de vedere energetic.
Rezultatele? O rată mai mică cu 15% a absenteismului. Creșterea în productivitate a compensat costurile asociate construcției în sine în primul an.
Creezi un spațiu plăcut pentru clienți și partenerii de afaceri
Ce poate fi mai rău decât o întâlnire care se ține într-un spațiu cald, cu aer stătut? Înaintea ca ea să înceapă deja te simți incomod - cum te vei mai concentra pe conversație când tot ce îți dorești este să ieși de acolo?


Fabrica produce acum la Stoenești întreaga gamă de produse Elis Pavaje: prefabricate mici și tubulatură din beton, plăci de acoperire și rigole.
Extinderea fabricii a însemnat și creșterea numărului de angajați la 120 de persoane, urmând ca numărul acestora să crească într-un termen scurt. În prezent, compania Elis Pavaje are, în total, 876 de salariați.

Va fi extins și showroomul, care este deja cel mai mare din țară
Șantierul de extindere a presupus găsirea unor soluții inovatoare pentru a eficientiza fluxul de producție.
„Construcția a implicat un turn pentru alimentare cu agregate, pentru care am ales o soluție pe verticală ce economisește spațiul și permite o alimentare mai rapidă. Lucrările s-au desfășurat fără nicio problemă și suntem mândri de realizare”, a declarat Emil Goța, directorul general al Elis Pavaje.
Compania rămâne fidelă angajamentului de a proteja mediul și sănătatea românilor prin folosirea energiilor regenerabile, prin urmare noile secțiuni ale fabricii de la Stoenești urmează să fie alimentate cu energie solară, un proiect în acest sens fiind în pregătire.
În prezent, se lucrează și la extinderea showroom-ului companiei, amplasat tot la Stoenești. Prin noul proiect, showroomul va ajunge la o suprafață totală de 4.500 de metri pătrați și va include toate categoriile de produse Elis Pavaje.
„Am decis să facem aceste investiții, în fabrică și în showroom, pentru a acoperi cererea în creștere pentru produsele Elis Pavaje din zona de sud a României. Extinderea capacității de producție are un rol foarte important în logistica companiei și ne permite să fim operativi și să livrăm în cel mai scurt timp produsele cerute. Odată cu optimizarea capacității de producție, va crește și echipa noastră de la Stoenești, așteptăm cu nerăbdare să integrăm în familia Elis Pavaje noi colegi”, a declarat Emil Goța, directorul general al Elis Pavaje.
Despre Elis Pavaje
Companie 100% românească, Elis Pavaje a fost înființată în 1991, în Petrești, județul Alba. Cu un sistem complet de produse și servicii, acoperind toate etapele procesului de amenajare, de la producția de prefabricate din beton vibropresat, consultanță și proiectare, până la transport, montaj și întreținere a pavajelor, Elis Pavaje este partenerul de încredere pentru dezvoltarea oricărui tip de proiect.
Din 2017, compania oferă și servicii de antrepriză generală pentru lucrări de infrastructură și amenajări exterioare.
Având în prezent cinci unități de producție, cu o capacitate de 23.000 mp de pavaj/zi, produsele Elis Pavaje – pavele, dale, borduri, rigole, bolțari, blocheti, produse din beton pentru amenajarea grădinii, elemente de canalizare din beton vibropresat – sunt disponibile printr-o rețea vastă de distribuitori, magazine de bricolaj, precum și în showroomurile proprii din Petrești (Alba), Stoenești (Prahova), Secuienii Noi (Neamț), Vintu de Jos (Alba) și Arad (Arad).
Începând cu 2019, compania a devenit și producătoare de pavele și borduri din andezit transilvănean.

Sprijinul Comisiei Europene pentru elaborarea acestei publicații nu constituie o aprobare a conținutului care reflectă doar punctul de vedere al autorilor, iar Comisia nu poate fi trasă la răspundere pentru orice utilizare a informațiilor conținute în aceasta.












