Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Propunere Normativ privind instalarea aspiratoarelor centralizate și a ventilatoarelor descentralizate

Tot mai mulţi oameni suferă de alergii. În mare parte, ei nu suferă doar de o singură alergie, ci sunt sensibili simultan faţă de diferite substanţe. Unii nici măcar nu ştiu că suferă de o alergie, deoarece nu pot detecta substanţa care le-a provocat-o.

Propunere Normativ privind instalarea aspiratoarelor centralizate și a ventilatoarelor descentralizate

Se estimează că 4-5% dintre europeni, ceea ce reprezintă milioane de oameni, suferă de o alergie la excrementele din casă ale acarienilor de praf.
Alergicii suferă în special la praful de acarieni, deoarece alergiile la praf nu se produc sezonal, cum ar fi cazul celor care suferă de alergii la polen, ci tot timpul anului.
În special copiii sunt cei afectaţi în mod frecvent de alergii cauzate de acarieni.
Când apar la copii noaptea atacuri de astm, întreaga familie are de suferit.
Treptat, sunt epuizaţi deopotrivă atât copiii cât şi părinţii.
De-a lungul anilor, inima si circulaţia, sunt afectate adesea foarte mult de atacurile de astm.

 

Ce se înţelege prin praful casnic?

 

Praful casnic este tot ce râmâne în urma noastră din activităţile noastre şi de la animalele noastre de casă, tot felul de reziduuri ce cad şi se depun pe covoare, pe mobilă, draperii, pereţi etc. În acest mod o persoană pierde pe zi aproximativ 1,5 g de mătreaţă, în plus rezultă scame din îmbrăcăminte, din abraziunea tapiţeriilor, din scamele de la covoare, mochete, de la pantofii de stradă murdari, praf de hârtie, pânză de păianjeni, insecte moarte, precum şi fibre extrem de sensibile, desigur, ca de ex. din azbest, atunci când casa are pereţii izolaţi.
Chiar şi din exterior pătrunde praf în casă, cu toate că de obicei concentraţia de praf din casa este mult mai mare decât cea de afara. Cine trăieşte pe o stradă aglomerată, ar putea avea în casă-praf fin de cauciuc, rezultat din uzura anvelopelor auto la frânare şi de la uzura plăcuţelor şi discurilor de frână sau poluanţi de la gazele de eşapament. Desigur, ar mai fi şi negrul de fum evacuat de la propria sobă sau şemineu sau de la centralele electrice de termoficare. Există, de asemenea, - în funcţie de mediul interior - bacterii şi alţi agenţi patogeni, de ex. sporii din mucegaiuri şi acarienii din praful casnic.

Praful nu poate fi evitat. El se află peste tot, cu precădere în suspensie în aer. Fiind foarte uşor particulele plutesc timp îndelungat în aer, sedimentându-se cu mare greutate şi repunându-se în mişcare la orice pas sau acţiune efectuată, iar purjarea aerului aspirat atunci când facem curat, în aerul ambiental nu face altceva decât a stârni cel mai mult praf. După aspirare, într-o zi însorită vom vedea, mai multe particule plutind în aer decât înainte de aspirare. În sezonul rece, corpurile de încălzire vor produce permanent o mişcare ascendentă a prafului. Toate aceste circumstanţe producătoare de praf, conduc la o incidenţă mărită a iritaţiilor căilor respiratorii.

Proiectul nostru de reglementare nu va putea elimina definitiv praful din clădiri, însă va elimina prin aplicarea sa unitară în toate clădirile din România, cea mai mare sursă de praf casnic, cea produsă de aspiratoarele clasice care purjează aerul viciat înapoi în incinta aspirată.
Instalaţiile centrale de aspirat praful propuse pentru aspirarea în spaţiile ambientale nu purjează aerul aspirat filtrat in prealabil înapoi în camere ci printr-o tubulatură specială îl conduce în aer liber afară.

 

Scopul şi domeniul de aplicare

 

Scopul acestui proiect de reglementare îl constituie necesitatea asigurării unui mediu ambiental mai igienic şi mai sănătos pentru toate spaţiile închise în care populaţia acestei ţări de la mic la mare trăieşte, se educă, munceşte, se recuperează, face sport sau se odihneşte.
Acest demers urmăreşte de asemenea punerea în practică în mod unitar a Ordinului Ministrului Sănătăţii Nr.119/2014 pentru “Aprobarea normelor de igienă şi a recomandărilor privind mediul de viaţă a populaţiei” prin care se prevede ca zilnic covoarele şi mochetele din spaţiile publice, dar şi pardoselile în aceeaşi măsură să fie curăţate prin folosirea aspiratoarelor care să împiedice diseminarea prafului bacterian în aer. Singurul sistem capabil de o asemenea performanţă este sistemul centralizat de aspirat praf, care datorită colectării în timpul aspirării a murdăriei şi aerului incărcat cu diverşi poluanţi, printr-o tubulatură face imposibilă diseminarea prafului bacterian în aerul incintei aspirate. Având în vedere rapoartele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii cu privire la timpul petrecut de oameni în spaţii închise, acesta depăşeşte 80% din timpul total de viaţă, fapt ce conduce la necesitatea îmbunătăţirii urgente a calităţii aerului ambiental.

Sistemul se compune din:

1. ASPIRATORUL CENTRAL montat de regulă în subsol, un spaţiu tehnic, garaj sau o altă anexă.
2. TUBULATURA de VID cea care face legătura între aspiratorul central şi spaţiile care trebuie curăţate zilnic.
3. DOZELE DE ASPIRAŢIE în care urmează să se conecteze un furtun de aspirat în timpul efectuării curăţeniei.
4. DISPOZITIV AUXILIAR DE ASPIRARE instalat opţional la nivelul pardoselii care aspiră la comandă firimituri sau resturi fine adunate cu mătura şi se foloseşte doar în spaţii cu destinaţie de bucătărie, oficiu.
5. FURTUNUL DE ASPIRAT cu care se realizează efectiv aspirarea şi care de regulă are dimensiuni cuprinse între 8-10 m.
6. SEPARATOR DE CENUŞĂ / LICHIDE - este un dispozitiv opţional care facilitează aspirarea cenuşii reci sau poate aspira lichide vărsate.
7./ 8. DOZE DE ASPIRAT EXTERIOARE opţionale, pentru aspirarea pe terase, sau a automobilelor în garaj, sau în faţa acestuia.
9. CONDUCTĂ DE EVACUARE A AERULUI VICIAT REFULAT serveşte la evacuarea aerului viciat în atmosferă, după o prealabilă filtrare, şi garantează nediseminarea prafului înapoi direct în spaţiile deja curăţate prin aspirare.
10. CLAPETA DE EVACUARE sub presiunea aerului purjat se deschide, iar apoi după oprirea procesului de aspiraţie se închide automat sub efectul gravitaţiei.

 

INSTALAŢIA CENTRALĂ DE ASPIRAT PRAF

La o instalaţie centrală de aspirat praf ca cea din imaginea anterioară motorul aspiratorului de praf se află în demisol sau în garaj.

Spre el converg ţevi invizibile încastrate în şape, pereţi sau tavane.
Pe un etaj sau în fiecare cameră se găsesc doze de aspirat praful.
În locul unui întreg aspirator, se va lucra în timpul aspirării numai cu un furtun lung de 8-10 m şi cu ustensilele aferente de aspirat.
Se introduce furtunul în doza de aspirat: aspiratorul din beci/garaj începe să aspire.
De aspiratorul din beci se află ataşat un colector de praf .
El este cu mult mai mare decât un sac de aspirator normal, de aceea însă, nu e nevoie, decât ocazional, poate o dată pe semestru, să-l deşertăm.
Poluarea fonică este de asemenea redusă. În timp ce la multe aspiratoare casnice obişnuite nu poţi vorbi decât strigând, nu percepi soneria de la uşă sau telefonul sunând, la aspirarea prin intermediul unei instalaţii centrale de aspirat praf poţi asculta în voie melodiile preferate sau ştirile de la radio sau TV, iar cei ce mai sunt prin casă pot să-şi continue activităţile fără a fi deranjaţi fonic.
În timp ce, cel mai performant filtru de aspirator de praf, tot mai degajă aer şi particule extrem de fine, ce trebuie eliminate în aerul ambiental al camerelor, instalaţia centrală de aspirat praf elimină în totalitate în aer liber ceea ce nu poate reţine recipientul său de praf.
Astfel diseminarea prafului în spaţiile locuite, prin procesul de aspirare prin intermediul aspiratoarelor centrale este ZERO.

DOMENIUL DE APLICARE

Sistemele centrale de aspirat praf se pretează a fi instalate în orice clădiri publice şi rezidenţiale, spaţii comerciale, industriale, spaţii de birouri, clinici medicale, spitale, creşe, grădiniţe, şcoli, licee, universităţi, biblioteci, spaţii de joacă interioare pentru copii, cămine studenţeşti, internate, cămine de bătrâni, spaţii de cazare pentru militari, pompieri, ale pensiunilor şi hotelurilor, laboratoare şi diverse ateliere de confecţii, aqua-parcuri, frizerii, saloane de înfrumuseţare, pedichiură, manichiură, saloane de coafură şi frizerii pentru oameni sau animale, grajduri pentru cai, săli de spectacole, teatre, săli de cinema, săli polivalente, săli de sport, spaţii expoziţionale, muzee, garaje subterane, biserici, cantine, restaurante, săli de nunţi, clădirile şi sălile judecătoriilor, primăriilor, prefecturilor, ministerelor, a tuturor sediilor partidelor, organismelor descentralizate, autoservice-uri, bănci, staţiile de curăţare a vehiculelor din benzinării sau cele destinate transportului în comun din cadrul depourilor, autobazelor sau reviziilor de vagoane, magazine, brutării, cofetării, patiserii etc. Practic acest sistem ar trebui introdus peste tot unde oamenii trăiesc şi muncesc şi unde se impune o igienă strictă a mediului ambiental respectiv a aerului respirat.
Numai aşa vom putea avea grijă, în această direcţie, de mediul de viaţă a populaţiei.

MODALITĂŢI DE PROIECTARE

Proiectarea sistemelor centrale de aspirat praf este deosebit de facilă şi se va efectua de către proiectantul general de instalaţii a fiecărui obiectiv proiectat care va ţine cont de normativ. Procedura este prezentată explicit în breviarul de proiectare anexat.

MODALITĂŢI DE INSTALARE A TUBULATURII ÎN CONSTRUCŢII NOI

Tubulatura sistemului central de aspirat praf este compusă din ţevi PVC cu calităţi speciale cu diametru de 2" (ţoli) respectiv 50,8 mm, cu o grosime a peretelui de 1,8 mm, îmbinate prin lipire sau ca alternativă mai sănătoasă pentru spaţii curate, ţevi din ABS sau polipropilenă ce se îmbină prin presare fără lipire doar cu etanşare prin garnituri speciale.
Se va exclude categoric folosirea ţevilor de canalizare în acest sens.
În cazul în care instalaţia va aspira în medii industriale şi particulele care datorită vitezei mari a debitului de aer se pot încărca electrostatic, putând produce explozii, este necesar ca aceste tubulaturi după caz să fie prevăzute din metal cu posibilitatea descărcării electrostatice prin pământare.
Pentru instalarea unui sistem se va apela la echipa de instalatori sanitari care realizează şi celelalte lucrări de instalaţii şi se va ţine cont de proiectul care va include traseul ţevilor şi se vor respecta cu stricteţe instrucţiunile de montaj pentru mediu uscat Anexa 2, respectiv pentru aspirarea în mediu uscat şi umed, instrucţiunile specificate în Anexa 3.
La acest din urmă tip de aspirare în mediu uscat şi umed se va asigura o alimentare cu apă rece a aspiratorului, care va fi prevăzut şi cu o conductă de canalizare de minim 50 mm diametru pentru asigurarea deversării automate cât mai rapide şi o posibilitate la fiecare 15 m de racordare a unui furtun de apă caldă care se va ataşa furtunului de aspirat. Există pentru această alimentare şi doze speciale de apă la care se poate conecta uşor furtunul de stropire cu apă şi care se pot monta în imediata vecinătate a racordului furtunului de aspirat.

Ambele sisteme vor fi alimentate de la o sursă de curent alternativ de 230 V cu un amperaj de 6,5 până la 8,5 A. Puterea instalată a acestor utilaje este cuprinsă între 1500 şi 1850 W putând ajunge la 1900 W pe utilaj, dar conform Regulamentului – CE Nr.666/2013 puterea absorbită a acestor utilaje va fi limitată din acest an la 900 W fără însă a afecta interesele consumatorilor, capacitatea de curăţare şi puterea de aspirare.

MONTAJUL ULTERIOR

Montajul ulterior al unei instalaţii centrale de aspirat praf este în principiu posibilă în toate clădirile existente supuse unor renovări majore. Printr-o inteligentă proiectare a traseelor tubulaturii, cheltuielile se menţin în limite admise şi adesea sunt mai mici decât se poate crede. Pentru instalarea simplă se pot folosi adesea coşurile de fum dezafectate, căile de ventilaţie, mobila încorporată, diverse cavităţi, scările interioare, faţadele exterioare (înainte de montarea izolaţiilor termice) ş.a.m.d. Pentru o excelentă izolare fonică a conductelor se recomandă îmbrăcarea ţevilor prin îmbrăcarea lor în furtunuri din material izolant. Conductele de aspiraţie care vor fi montate pe tencuială, aparent, pot fi ascunse uşor şi mascate ulterior cu plăci de rigips, iar cele pozate în canale practicate în zidărie vor fi ascunse prin tencuire. De asemenea pentru astfel de lucrări există şi soluţia de instalare simplă şi elegantă a dozelor de aspirat direct în pardoseală (parchet / gresie, marmură etc.) mai ales la ultimul nivel al imobilelor sau la clădirile cu un singur nivel pozarea conductelor se poate realiza de ex. aparent pe tavanul demisolurilor, beciurilor sau garajului şi apoi se străpunge planşeul doar în locul în care la parter se vor monta doze de aspirare direct în pardoseală. Stricăciunile prin această metodă sunt infime.

PROPUNERE DE REGLEMENTARE

Subscrisa MAXXXCOMFORT RO SRL Oradea, unic distribuitor pentru România a sistemelor de aspirat centralizat BEAM ELECTROLUX, AEG ELECTROLUX, DUOVAC, HUSKY, DRAINVAC pune la dispoziţie în vederea supunerii discuţiilor şi analizei în comitetele tehnice de specialitate, din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, prezentul proiect de reglementare.
Propunerea noastră de reglementare are în vedere introducerea în normativele existente şi păstrarea lor în cele ce vor mai urma să apară ulterior din domeniul proiectării şi execuţiei tuturor imobilelor noi şi a celor renovate cu destinaţie de spaţii publice a obligativităţii prevederii sistemului centralizat de aspirat praful în clădiri publice.

Se recomandă ca aceste instalaţii să fie prevăzute de proiectanţi în sistem preponderent uscat şi umed vezi (Anexa 4) pentru că acesta este singurul şi cel mai puternic sistem, igienic, productiv, simplu şi eficient, nu necesită consumabile, şi nu în ultimul rând nu necesită întreţinere de nici un fel. Permite permanent aspirare uscată dar la nevoie şi o concomitentă spălare şi aspirare a pardoselilor şi căilor de acces, fără a mai folosi acele mopuri îmbâcsite, precum şi o temeinică dezinfectare a lor acolo unde este cazul şi necesităţile sau condiţiile impuse o cer. Poate fi folosit şi ca ajutor pentru aspirarea apei în cazul igenizării WC-urilor şi băilor din spaţiile publice, a inundării accidentale a spaţiilor, la desfundarea conductelor, a chiuvetelor sau scurgerilor instalaţiilor sanitare.
Sperăm că vom beneficia de o tratare cu bunăvoinţă din partea Dumneavoastră a demersului nostru, căruia îi veţi da importanţa cuvenită spre binele şi în folosul sănătăţii populaţiei, pentru care vă mulţumim anticipat.

 

Breviar de proiectare - Instalatii centrale de aspirat praf
Breviar de proiectare - Instalatii centrale de asp...
Catalog, brosura

Sistemul de tevi Electrolux
Sistemul de tevi Electrolux
Instructiuni montaj, utilizare

Instalarea tevilor DRAINVAC
Instalarea tevilor DRAINVAC
Instructiuni montaj, utilizare

Sistem de țevi pentru instalații centrale de aspirat praf umed-uscat „Sistemul-DRAINVAC “
Sistem de țevi pentru instalații centrale de asp...
Catalog, brosura

PROIECT DE REGLEMENTARE - Normativ privind instalarea aspiratoarelor centralizate și a ventilatoarelor descentralizate
PROIECT DE REGLEMENTARE - Normativ privind instala...
Catalog, brosura

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.