Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Profile pentru ferestre: PVC sau aluminiu?

Profile pentru ferestre: PVC sau aluminiu?

Inlocuirea vechilor ferestre din lemn a devenit deja un gest firesc pentru cei care vor sa-si imbunateasca gradul de confort din apartament sau casa. Renumitele “termopane” au fost adoptate pe scara larga, lucru usor de remarcat, fie si numai daca aruncam o privire la ferestrele blocurilor pe langa care trecem zilnic. Asigurand o mult mai buna izolare termica si fonica, acestea au si avantajul deloc de neglijat ca ofera ferestrelor un alt aspect estetic, modern. Cine se hotaraste insa sa treaca la termopan se vede pus in fata unei serii de intrebari legate de viitoarea alegere. Asadar, tamplarie din PVC sau aluminiu? Care sunt avantajele si dezavantajele fiecareia?

 

 

Profilele din PVC si/sau aluminiu au, pe langa calitatile enumerate mai sus, si altele: sunt rezistente, mai usor de spalat si intretinut decat alte sisteme de tamplarie pentru ferestre si asigura o buna etanseitate la apa si vant. Din start, putem spune ca profilele din PVC sunt mai practice pentru cei interesati de o termoizolare cat mai profesionista la un pret avantajos, dat fiind faptul ca la cele din aluminiu valoarea U (care masoara rata transferului de caldura catre exterior al unui element de constructiv, in conditii standard) nu poate cobori sub 1,1 W/mpK. Cu toate acestea, daca le comparam pe cele cateva planuri importante pentru utilizatorii finali, nu vom vedea mari diferente, decisivi fiind doar factorii personali in functie de care trebuie sa alegeti.

 

Pretul si aspectul estetic. Unul dintre factorii pe care ii luam in considerare atunci cand pornim la cumparaturi este in primul rand costul: in acest caz, cel mai ieftin este PVC-ul alb, din simplul motiv ca obtinerea altor culori (cum ar fi aspectul de lemnarie, pe care multi si-l doresc) se face prin infolierea ramei cu o folie speciala, rezistenta la intemperii si actiuni mecanice. Daca ne dorim insa rame colorate, la tamplaria din aluminiu avem avantajul ca profilele maro reprezinta culoarea elementara, care se gaseste la acelasi pret cu profilele albe.

 

Numarul de camere. Un alt aspect e legat de numarul de camere al profilelor. Probabil stiti deja ce sunt aceste “camere”: practic e vorba de zonele de aer izolate prin compartimentari in interiorul ramei. Numarul minim de camere acceptat pe piata din Romania este de trei, dar puteti gasi tamplarie PVC cu pana la cinci camere. Numarul de camere este important cand il raportati la latimea profilelor, deoarece acest raport asigura un anumit coeficient de izolare termica. Pentru ferestre inguste e suficienta compartimentarea in trei camere, dar cand aveti goluri de ferestre mai mari de acoperit, luati in calcul nu numarul camerelor, ci coeficientul de izolare general. Izolarea termica, la fel ca si pretul, mai tin si de grosimea peretilor de compartimentare. Peretii mai subtiri fac, desigur, ca fereastra sa fie mai accesibila ca pret. Profilele din aluminu cu bariera termica sunt tricamerale, camera exterioara si cea interioara fiind din aluminiu, iar cea intermediara din material plastic, ce are rolul de a elimina conductivitatea termica a metalului. Profielele din aluminiu tricamerale asigura un coeficient de izolare termica apropiat de cel al PVC-ului, dar cele cu mai putine camere sunt recomandate doar in zonele geografie calduroase sau pentru incaperi unde nu este importanta izolarea termica.

 

Planul in care va fi pozitionata fereastra. Daca cele mai avantajoase pentru planurile verticale obisnuite sunt profilele din PVC, rezistenta la erodare, durabilitate si gradul ridicat de rigiditate a profilelor de aluminiu il fac foarte potrivit in cazul planurilor inclinate deschiderilor de dimensiuni mari sau fatadelor de sticla de tip "perete cortina".

 

Greutatea ferestrei si sistemul de deschidere. Ambele tipuri de profile sunt realizate pentru a oferi o gama larga de posibilitati de deschidere a ferestrei: mecanismul de inchidere-deschidere ofera in cele mai multe cazuri si posibilitatea rabatarii ferestrei, in functie de pozitia manerului. Ca avantaje, aluminiul mai aduce dupa sine rezistenta proprie metalelor, nefiind necesara armarea suplimentara - ceea ce micsoreaza greutatea ramei si prelungeste durata de viata a mecanismelor de inchidere. Dar daca va tenteaza mai mult profilele din PVC, nu riscati sa luati unele fara armatura numai din pricina acestui considerent: alegeti-le mai bine pe cele armate, cu o buna feronerie, deoarece in lipsa ei riscati curbarea in timp a ramelor sau crapaturi in peretii din jurul tamplariei. Armarea interioara cu otel zincat de minim 1,5 mm a profilelor din PVC este obligatorie, zincarea asigurand si protectia la ruginire.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva