Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Primul drum electrificat pentru încărcarea mașinilor electrice a fost deschis în Suedia

Primul drum electrificat pentru reincarcarea bateriilor masinilor si camioanelor electrice a fost deschis in Suedia, in apropiere de Stockholm.
Primul drum electrificat pentru încărcarea mașinilor electrice a fost deschis în Suedia

Sub asfalt au fost ingropate aproximativ 2 kilometri de sine electrice care vor incarca bateriile masinilor electrice in timpul mersului. Energia este transferata prin intermediul unui brat mobil atasat sub vehiculele, sistemul fiind asemanator cu modul in care functioneaza masinutele electrice Scalextric. Atunci cand masina se angajeaza intr-o depasire, bratul se deconecteaza automat. In spatele proiectului se afla consortiul RoadArlanda.

 

Autoritatile suedeze au in vedere aplicarea tehnologiei pe mai multe drumuri nationale. Suedia si-a propus sa atinga independenta de combustibili fosili pana in 2030, iar reducerea folosirii acestora in sistemul public este o parte importanta a acestui proces. Drumul, care conecteaza aeroportul Stockholm Arlanda de un complex de logistica de langa capitala, este divizat in sectiuni de cate 50 de metri si fiecare sectiune individuala este electrificata doar atunci cand o masina trece deasupra ei.

 

Sistemul este capabil sa calculeze consumul de energie al unui vehicul, astfel incat fiecare utilizator sa poata fi taxat individual. Electrificarea unui drum de 1 kilometru se ridica la 1 milion de euro, costul fiind totusi de 50 de ori mai mic decat cel al construirii unei linii de tramvai. 

 

Foto: Erik Mårtensson/eRoadArlanda

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva