Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Plăcile din coji de cartofi, o alternativă la PAL și MDF prietenoasă cu mediul

Designerii londonezi Rowan Minkley si Robert Nicoll au folosit coji de cartofi colectate de la producatori pentru a crea o alternativa ecologica la materiale de tipul MDF-ului si PAL-ului.
Plăcile din coji de cartofi, o alternativă la PAL și MDF prietenoasă cu mediul

Materialul bio, numit Chip(s) Board, a aparut ca urmare a constientizarii de catrei cei doi designeri a impactului asupra mediul al placilor folosite in mod traditional pentru realizarea obiectelor de mobilier, pentru pardoseli, pereti etc., care au o durata scurta de viata si care nu pot fi reciclate ulterior.

Doar in Marea Britanie ajung anual la groapa de gunoi sau sunt incinerate 140.000 de tone de MDF-uri din industria mobilei.

In schimb, placile din coji de cartofi nu contin formaldehida sau alte substante chimice si rasini toxice, iar dupa ce si-au incheiat misiunea pot fi trimise la o statie de compost, unde sa fie tranformate in ingrasamant care ar putea fi folosit chiar la fermele unde isi au originea.

Minkley, care a fost numit de curand "cel mai promitator antreprenor tanar din domeniul ingineriei" din Marea Britanie, si Nicoll considera ca la baza proiectarii oricarui produs nou trebuie sa stea economia circulara. Cu Chip(s) Board, cei doi au dorit sa combine problema risipei de materiale cu cea din industria alimentara.

 

Placile din coji de cartofi sunt realizate printr-un proces similar celui prin care sunt produse MDF-urile, cu exceptia faptului ca, in locul rasinilor pe baza de formaldehida, sunt folositi lianti biodegradabili obtinuti din resturi. Cei doi designeri au depus o cerere de brevet pentru procesul de productie.

Plăcile din coji de cartofi, o alternativă la PAL și MDF prietenoasă cu mediul

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România