Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Pereții înclinați sau cum "trișezi" puțin pentru a obține un spațiu mai generos

Designul fantezist al acestei case de oaspeti placate cu sita din lemn de cedru are de fapt un rol foarte practic: maximizarea spatiului locuibil in timp ce sunt respectate reglementarile urbanistice ale orasului american Austin, acolo unde a fost construita.
casa
Casey Dunn / Studio512

Cum amprenta la sol de 29 de metri patrati a structurii este suprafata maxima admisa de municipalitatea din Austin pentru casele de oaspeti, pentru a castiga spatiu, arhitecta Nicole Blair, fondatoare a biroului local Studio 512, a proiectat casa cu peretii inclinati spre exterior, forma rezultata evocand stupul de albine.

Situata in spatele resedintei principale, structura pe doua niveluri, numita de altfel "The Hive" ("Stupul"), are o suprafata locuibila totala de 52 de metri patrati.

La parter gasim bucataria si zona de living, iar la etaj dormitorul si un birou. Inaltimea si latimea fiecarei camere a fost gandita tinandu-se cont de rolul ei, arhitecta inspirandu-se din Omul Vitruvian al lui Leonardo da Vinci. Astfel, gasim in interiorul surprinzator de spatios o varietate de spatii mai inguste sau mai vaste, in functie de cum sunt utilizate. De exemplu, peretii inclinati din bucatarie creeaza o zona a blatului mai generoasa, in timp ce la etaj fac loc unui pat matrimonial.

De asemenea, cabina de dus se largeste in zona corespunzatoare mijlocului corpului, pana spre cap, in timp ce partea superioara este inalta si ingusta, asigurand spatiul necesar pentru aburul care se ridica.

Peretii inclinati au permis inclusiv crearea unei verande acoperite si a unui dus exterior.

Ferestrele si luminatoarele de marimi diferite, recuperate (ca multe dintre materialele utilizate, inclusiv sita din lemn de cedru de pe exterior), asigura lumina naturala din abundenta.

Constructia a fost finalizata in mai 2015, costurile proiectului ridicandu-se la 160.000 de dolari.

"Asemenea unei piese vestimentare bine concepute, o cladire functioneaza cel mai bine atunci cand este croita dupa forma si miscarea celor care locuiesc in ea", spune Nicole Blair.

Vezi mai multe poze aici si aici.

Whit Preston
Whit Preston
Whit Preston
Whit Preston
Whit Preston

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva