Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Penetron BioMIC - Protejarea betonului împotriva ucigașului tăcut

Când vine vorba de bacterii "rele", majoritatea dintre noi ne gândim imediat la bacteriile care atacă corpul uman și mai puțin la pericolele care vizează materialele de construcție. Și, totuși, atacurile bacteriene asupra oțelului și a betonului sunt atât de răspândite, încât daunele produse de acestea se ridică la miliarde de dolari în fiecare an.
Penetron BioMIC - Protejarea betonului împotriva ucigașului tăcut

Betonul este cel mai folosit material de construcție din lume; el constituie coloana vertebrală a infrastructurii lumii, nu doar în construcții pe care le putem vedea, cum sunt podurile, barajele și stațiile de epurare, ci și în infrastructura nevăzută, dar la fel de importantă, a sistemelor de canalizare subterane. Atunci când aceste structuri subterane sunt compromise, nu numai structurile în sine sunt în pericol, ci și structurile construite deasupra lor, precum trotuarele, drumurile și clădirile.

În cazul în care conductele de beton neprotejate și gurile de vizitare din sistemele de canalizare sunt expuse la canalizare, betonul se deteriorează rapid, din cauza coroziunii induse de microbi, cunoscută sub numele de MIC.

MIC are loc atunci când bacteriile anaerobe (care nu au nevoie de aer) cresc în canalizare și sunt răspândite de fluxul canalizării, determinând formarea gazului hidrogen sulfurat. Acest gaz hrănește  un anumit  tip de bacterii, Thiobacillus, care este prezent pe suprafața betonului, rezultând secreția de acid sulfuric. Acidul sulfuric "mănâncă" cimentul, determinând expunerea agregatului și deteriorarea rapidă a betonului.

Pe măsură ce acidul se absoarbe mai adânc în matricea betonului, începe să scadă pH-ul acestuia, fapt ce determină distrugerea stratului protector alcalin din jurul oțelului de armare. Drept urmare, acesta ruginește, ceea ce duce la o deteriorare extinsă a betonului și, în cele din urmă, slăbește structura canalizării.

Conductele din beton tratate cu Penetron BioMIC și gurile de vizitare ale sistemelor de canalizare sunt complet protejate de MIC. Prin intermediul unor mecanisme de distrugere electro-fizică, pereții celulelor bacteriene sunt rupți. Dacă bacteriile sunt distruse, acidul nu se poate forma și, fără prezența acidului, nu va exista coroziune. Rezultatul este o protecție totală a betonului pentru durata de viață a betonului.

Penetron BioMIC

PENETRON BioMIC este un amestec antimicrobian adăugat la amestecul de beton în momentul în care s-a făcut lotul. Formează o legătură moleculară cu betonul, prevenind deteriorarea coroziunii induse de microbii și inhibând creșterea altor microorganisme care dăunează produsului și provoacă mirosuri, cum ar fi bacteriile, algele și ciupercile.

Continuarea articolului aici 

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva