Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Parlamentele lumii de la A la Z: Din Bulgaria până în Egipt (Partea a II-a)

Continuam seria "Parlamentele lumii de la A la Z" cu inca 27 de imagini cu cladirile in care se contureaza, atunci cand organul legislativ nu are doar un rol formal, marile decizii.
Parlamentele lumii de la A la Z: Din Bulgaria până în Egipt (Partea a II-a)
Bulgaria
Bulgaria

Cladirea neo-renascentista care gazduieste Adunarea Nationala a Bulgariei, parlamentul unicameral de la Sofia, a fost construita intre 1884 si 1886 dupa planurile arhitectului Konstantin Jovanovič, scolit la Viena si la Zürich, care este si autorul cladirii parlamentului din Belgrad. Cladirea a fost extinsa ulterior, fara a-i fi alterat insa spiritul original. Este considerata astazi un monument cultural. Deasupra intrarii dinspre sud stau cuvintele: "Uniti suntem puternici".

 

Foto: Wikimedia Commons

Burkina Faso
Burkina Faso

Cladirea parlamentului din Burkina Faso a fost incendiata in 2014, in timpul revolutiei care a pus capat regimului dicatorial ce s-a intins pe mai bine de trei decenii. Arhitectul local Diébédo Francis Kéré reconstruieste sediul Adunarii Nationale a tarii in capitala Ouagadougou, propunandu-si sa faca din el "mai mult decat o simpla cladire parlamentara".


Foto: Wikipedia

 Burundi
Burundi

Sediul parlamentului din Burundi se afla in capitala politica Bujumbura.

 

Foto: BBC

Cambodgia
Cambodgia

Construita in stil khmer, cladirea Adunarii Nationale a Cambodgiei a fost finalizata in 2007. Masoara 28.000 de metri patrati si este formata din cinci corpuri principale, care cuprind peste 300 de incaperi. A costat 30.000.000 de dolari.

 

Foto: Wikimedia Commons

Camerun
Camerun

In 2017, un incendiu puternic a afectat grav cladirea parlamentului din capitala Yaoundé.

 

Foto

Canada
Canada

Cladirile Parlamentului din Ottawa, care gazduiesc Senatul si Camera Comunelor, au fost construite in stil gotic, fiind inaugurate in 1866, cu un an inainte de infiintarea confederatiei caandiene.

 

Foto: Flickr

Capul Verde
Capul Verde

Si in Republica Capului Verde organul legislativ se numeste Adunare Nationala, avandu-si sediul in capitala Praia.

 

Foto

Cehia
Cehia

Construit la inceputul secolului al XVIII-lea si remarcandu-se prin arhitectura sa baroca, Palatul Thun din Praga este sediul Camerei Deputatilor din parlamentul ceh. Pe vremea Cehoslovaciei era locul in care se intalneau membrii Adunarii Nationale. Senatorii cehi se reunesc in Palatul Wallenstein Palace, ridicat intre 1623 si 1630. 

 

Foto: Flickr

Chile
Chile

Sediul Congresului National din Chile din Valparaíso a fost inaugurat in 1990, fiind opera arhitectilor Juan Cárdenas, José Covacevic si Raúl Farrú, castigatorii unui concurs organizat de Ministerul Lucrarilor Publice.

 

Foto: Flickr

China
China

Congresul National al Poporului, cel mai numeros parlament din lume, se aduna in Marea Sala a Poporului din partea vestica a Pietei Tiananmen din Beijing. Aceasta a fost inaugurata in septembrie 1959, fiind una dintre cele "zece constructii marete" realizate pentru a marca a zecea aniversare a Republicii Populare Chineze. Proiectată de arhitectul Zhang Bo, cladirea se intinde pe 171.800 de metri patrati si a fost construita in zece luni, doar cu ajutorul voluntarilor.

 

Foto: Wikimedia Commons

Ciad
Ciad

Noul parlament al Ciadului a fost inaugurat la finele anului 2013, in N'Djamena, fiind descris intr-un comunicat de presa guvernamental ca fiind "fructul cooperarii cu China", care a finantat proiectul prin imprumuturi si donatii oferite statului african. 

 

Foto

Cipru
Cipru

Parlamentul Ciprului poarta numele de Camera Reprezentantilor. Aceasta si-ar putea exercita in viitor atributiile intr-o noua cladire, al carei design a fost selectat in urma unei competitii internationale.

 

Foto

Coasta de Fildes
Coasta de Fildes

Sediul Adunarii Nationale a Coastei de Fildes, din Abidjan

 

Foto: Wikimedia Commons

Columbia
Columbia

Capitolio Nacional din Piata Bolivar, care se afla in centrul Bogotei, gazduieste ambele camere ale Congresului Columbiei. Cladirea a fost proiectata de Thomas Reed si construita intre 1848 si 1926.

 

Foto: Wikipedia

Comore
Comore

Adunarea Uniunii este parlamentul unicameral al Uniunii Comorelor si isi are sediul in Moroni.

 

Foto

Republica Democrata Congo
Republica Democrata Congo

Palatul Poporului este sediul Adunarii Nationale si al Senatului de la Kinshasa. Constructia cladirii a fost finantata printr-un imprumut acordat de China, fiind finalizata in 1979.

 

Foto: Wikipedia

Coreea de Nord
Coreea de Nord

Adunarea Suprema a Poporului, o institutie de altfel fara putere, isi are sediul intr-o cladire monumentala decorata cu marmura, granit si picturi murale. 

 

Foto: Wikimedia Commons

Coreea de Sud
Coreea de Sud

Cladirea Adunarii Nationale din Coreea de Sud a fost finalizata in 1975. Cladirea din Seul a fost proiectata de la inceput astfel incat sa poata gazdui parlamentul marit care ar rezulta in urma reunificarii celor doua Corei.

 

Foto: Wikipedia

Costa Rica
Costa Rica

Complexul situat in Parcul National din San Jose a fost construit in prima parte a secolului al XX-lea.

 

Foto: Wikipedia

Croatia
Croatia

Saborul croat a fost convocat inca din secolul al XIII-lea, dar abia cinci sute de ani mai tarziu a fost construita o cladire dedicata special acestor intruniri. Cladirea din Zagreb se remarca printr-un mixt de stiluri - neo-clasicism, neo-renascentism si art nouveau - rezultat al extinderii structurii si al transformarii destinatiei sale de-a lungul timpului.

 

Foto: Wikipedia

Cuba
Cuba

Arhitectul Eugenio Rayneri Piedra s-a inspirat din Capitoliul din Washington si din Pantheon-ul din Paris atunci cand a proiectat cladirea al carei dom masoara 92 de metri. In proiectul initiat in 1926 s-au implicat mai multi artisti straini, cum ar fi italianul Angelo Zanini, care a sculptat statuile din zona scarilor. Gradinile dimprejur au fost amenajate de peisagistul francez Nicolas Forestier.

 

Cladirea a servit drept sediu al Congresului pana in 1959, cand, in urma Revolutiei Cubaneze, acesta a fost abolit. In prezent, autoritatile cubaneze se ocupa de restaurarea constructiei, care va gazdui din nou Adunarea Nationala a tarii.

 

Foto: Wikipedia

Danemarca
Danemarca

Palatul Christiansborg de pe insula Slotsholmen este sediul parlamentului danez, al biroului premierului si al Curtii Supreme a tarii. Este astfel singura cladire din lume care gazduieste toate cele trei puteri. Ca urmare a celor doua incendii puternice prin care a trecut, in 1794, respectiv 1884, cladirea poarta urmele a trei ere de arhitectura daneza: baroc, neo-baroc si neo-clasicism.

 

Foto: Flickr

Djibouti
Djibouti

Adunarea Nationala, numita anterior Camera Deputatilor, este organul legislativ unicameral al tarii din Cornul Africii.

 

Foto: Wikipedia

Dominica
Dominica

Organul legislativ de la Roseau poarta numele de Camera Adunarii.

 

Foto: Flickr

Republica Dominicana
Republica Dominicana

Congresul Republicii Dominicane este parlamentul bicameral al tarii si se intruneste in Palatul Congresului din Santo Domingo. Cladirea inaugurata in 1947, cu o suprafata de 18.000 de metri patrati, este considerata una dintre cele mai frumoase din Republica Dominicana.

 

 Foto: Pxhere 

 

Ecuador
Ecuador

Palatul Legislativ din Quito este locul in care isi desfasoara activitatile Adunarea Nationala, parlamentul tarii.

 

Foto: Wikipedia

Egipt
Egipt

Egiptul construieste in prezent o noua capitala administrativa si de afaceri la est de Cairo, unde vor fi mutate si principalele cladiri administrative ale tarii. Viitoarea cladire a parlamentului egiptean este aproape gata.

 

Foto: Wikipedia

*Lipsesc de pe lista Republica Centrafricana si Republica Congo, pentru care nu am reusit sa gasim imagini.

** In cazul parlamentelor bicamerale, acolo unde cele doua camere isi desfasoara activitatea in cladiri diferite, am ales sa prezentam camera inferioara.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva