Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Parlamentele lumii de la A la Z: Cum arată clădirile în care se iau marile decizii (Partea I)

Cladirile in care se intrunesc alesii cetatenilor spre a legifera, in mod ideal, in folosul acestora, nu au doar rolul de a gazdui actul politic. De multe ori, ele sunt adevarate monumente istorice, oglindind un moment cheie in existenta unei natiuni ori exprimand exuberant mandria si setea de prestigiu.
Parlamentele lumii de la A la Z Cum arată clădirile în care se iau marile decizii

Nu putine sunt spectaculoase din punct de vedere arhitectural.

Desi nivelul de democratie variaza, gasim un parlament in toate cele 193 de state membre al Organizatiei Natiunilor Unite. Haideti sa le cunoastem pe fiecare dintre ele!

 

SpatiulConstruit.ro lanseaza seria "Parlamentele lumii de la A la Z", in cadrul careia va prezinta, in ordine alfabetica, cladirile in care se contureaza cele mai importante decizii.

Afganistan
Afganistan

Descrisa ca "darul simbolic al democratiei din partea Indiei pentru Afganistan", cladirea parlamentului din Kabul a fost inaugurata la sfarsitul anului 2015.

Foto: fefa.org.af

Albania
Albania

Cladirea parlamentului din Tirana a fost construita in stilul realismului socialist de la mijlocul secolului trecut. In 2011, arhitectii de la Coop Himmelb(l)au au castigat o competitie pentru proiectarea unui nou complex parlamentar in capitala Albaniei, insa este inca incert cand sau daca propunerea lor decisiv contemporana va prinde viata.

 

Foto: Flickr

Algeria
Algeria

Cladirea care gazduieste Adunarea Populara Nationala, camera inferioara a parlamentului algerian, a fost inaugurata in 1951, in timpul stapanirii coloniale franceze, functionand initial ca primarie a Algerului. O noua cladire a parlamentului se afla in carti si in Algeria, biroul Architecture Méditerranée prezentand in 2014 proiectul unui complex care reuneste ambele camere, al carui design evoca arhitectura araba traditionala a orasului.


Foto: Wikimedia Commons

Andorra
Andorra

Noul Parlament al Andorrei din capitala Andorra la Vella este sediul Consiliului General - parlamentul unicameral al tarii. Cladirea a inlocuit in 2011 conacul din piatra care a gazduit intrunirile organului legislativ al principatului incepand cu 1702.

 

Foto: Wikimedia Commons

Angola
Angola

Titeiul si diamantele au transformat Luanda, capitala fara chibrituri si sapun a Angolei, asa cum o descria Gabriel García Márquez in 1977, in una dintre cele scumpe orase din Africa, cu o cladire a parlamentului pe masura. Construita intre 2010 si 2015 si inaugurata cu ocazia aniversarii a 40 de ani de la castigarea independentei, aceasta a costat 200 de milioane de dolari si ocupa o suprafata de peste 30.000 de metri patrati. Impozantul sau dom masoara 57 de metri pe inaltime.

 

Foto: Wikimedia Commons

Antigua si Barbuda
Antigua si Barbuda

Parlamentul din capitala St. John’s a tarii din Marea Caraibilor

 

Foto: Wikimedia Commons

Argentina
Argentina

O cladire neoclasica gazduieste Congresul National al Argentinei, parlamentul bicameral al tarii. A fost proiectata de arhitectul Victor Meano, iar construirea ei s-a intins pe aproape jumatate de veac. Lucrarile au inceput in 1898 si, desi cladirea din Buenos Aires a fost inaugurata in 1906, ele au continuat pentru inca 40 de ani, sub supravegherea sculptorului belgian Jules Dormal, care a preluat conducerea dupa ce Meano a fost ucis de majordomul sau

 

Foto: Wikipedia

Armenia
Armenia

Proiectata de Mark Grigoryan, arhitectul-sef al Erevanului, cladirea Adunarii Nationale a Armeniei a fost construita intre 1948 si 1950, functionand la inceput ca sediu al Comitetului Central al Partidului Comunist.

 

Foto: Wikimedia Commons

Australia
Australia

Zece mii de oameni au lucrat timp de aproape sapte ani la cladirea parlamentului din Canberra, care in 2018 a implinit 30 de ani de la inauguare. Piscina reflectanta din fata cladirii a fost construita dintr-o singura bucata (uriasa) de granit Black Imperial. 


Foto: Wikimedia Commons

Austria
Austria

Cladirea parlamentului austriac a fost construita intre 1874 si 1884 intr-un stil specific elenismului de catre arhitectul de origine daneza Theophil von Hansen, ca sediu al Consiliului Imperial (Reichsrat), partea austriaca a monarhiei austro-ungare.

 

Foto: goodfreephotos

Azerbaijan
Azerbaijan

Construita in secolul al XX-lea, cladirea Adunarii Nationale din Baku este cunoscuta local ca Milli Majlis.

 

Foto: Flickr

Bahamas
Bahamas

Cladirile din Piata Parlamentului din Nassau au fost construite in stil colonial la sfarsitul secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea de loialistii americani sositi in Bahamas din Carolina de Nord.

 

Foto: Flickr

Bahrain
Bahrain

Adunarea Nationala din Bahrain a fost complet suspendata intre 1975 si 2002, iar astazi puterile sale raman limitate. 

 

Sursa foto

Bangladesh
Bangladesh

Cladirea in care se desfasoara sesiunile Adunarii Nationale ale Bangladeshului este una dintre cele mai remarcabile lucrari ale arhitectului american Louis Kahn, care si-a dorit sa-i ofere poporului care isi obtinuse independenta fata de Pakistan in 1971 un simbol al democratiei si al mandriei. A fost finalizata in 1982, la un cost final de 32 de milioane de dolari, dublu fata de estimarile initiale.


Foto: Pixabay

Barbados
Barbados

Ambele camere ale legislativului din Barbados isi au sediul in Cladirile Parlamentului, construite in stil neogotic in Bridgetown, in 1871. 

 

Foto: Wikimedia Commons

Belarus
Belarus

Proiectata de arhitectul sovietic Iosif Langbard, cladirea parlamentului din Belarus a fost construita in anii 1930, ansamblul caracterizat prin forme geometrice simple fiind completat de o impunatoare statuie a lui Lenin.

 

Foto: Flickr

Belgia
Belgia

Lucrarile parlamentului belgian se desfasoara in Palatul Natiunilor din Bruxelles, construit de arhitectul francez Gilles-Barnabé Guimard in stil neoclasic. Palatul dateaza din 1783, cand Belgia facea inca parte din Ducatul Brabant.

 

Foto: Flickr

Belize
Belize

Inspirata de templele civilizatiei Maya, cladirea Adunarii Nationale din Belize a fost construita in 1970.

 

Foto: Wikipedia

Benin
Benin

Construit in 2003, "Palais des Congrès" din Cotonou evoca locuintele traditionale ale membrilor grupului etnic somba. Proiectul in valoare de 25 de milioane de dolari a fost finantat in proportie de 80% de China.

 

Foto: Wikimedia Commons

Bhutan
Bhutan

Parlamentul micului regat de la picioarele Himalayei este format din rege si din cele doua camere parlamentare, avandu-si sediu in capitala Thimphu.

 

Foto: Pinterest

Bolivia
Bolivia

Cele doua camere ale Adunarii Legislative Plurinationale ale Boliviei se intrunesc intr-o cladire din centrul capitalei administrative La Plaz, care a fost in trecut, in perioade diferite, manastire si universitate.

 

Foto: Wikimedia Commons

Bosnia si Hertegovina
Bosnia si Hertegovina

Aprobat inca din 1956, proiectul cladirii Adunarii Nationale a Republicii Bosnia si Hertegovina nu s-a putut materializa decat 28 de ani mai tarziu, in mare parte din motive financiare. Cladirea de patru etaje din centrul orasului Sarajevo a fost finalizata in cele din urma in 1982, pentru ca zece ani mai tarziu sa fie grav afectata de razboiului bosniac, necesitand reparatii importante. Langa ea se afla Cladirea Prieteniei dintre Grecia si Bosnia si Hertegovina.

 

Foto: Wikimedia Commons

Botswana
Botswana

Cladirea Adunarii Nationale din Botswana, din Gaborone

 

Foto: Wikimedia Commons

Brazilia
Brazilia

Ca multe alte cladiri administrative din Brasília, Palatul Congresului National al Braziliei a fost proiectat de arhitectul brazilian Oscar Niemeyer, fiind construit in anii 1960. Semisfera din stanga gazduieste Senatul, cea din dreapta Camera Deputatilor, iar intre ele se afla doua turnuri cu birouri.

 

Foto: Wikimedia Commons

Brunei
Brunei

Consiliul Legislativ al micului sultanat Brunei isi are sediul intr-o cladire cu dom albastru din capitala Bandar Seri Begawan.

 

Foto: Wikimedia Commons

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva