Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Parc urban in Luxembourg, reconversie a unei zone industriale

Parc urban in Luxembourg, reconversie a unei zone industriale

Autor: Diane Pham

O fosta zona industriala nu implica in mod obligatoriu un trecut si un prezent cenusiu. In decursul ultimilor ani s-au vazut o serie de proiecte de reconversie care au dat nastere la spatii publice frumoase si pretuite de localnici. Asa s-a intamplat si in cazul parcului din Luxembourg proiectat de AllesWirdGut Architektur care probabil ca s-a inspirat din povestea de succes a parcului High Line din New York.

 

Parcul LUX Stahlhof Belval-Ouest este amplasat pe locul unui fost santier metalurgic si al unei mori si a reusit sa il revigoreze printr-o arhitectura cu forme simple, moderne, culori vii si multa verdeata.

Telul echipei de arhitecti a fost acela de a conserva pe cat posibil elemente ale trecutului istoric, de a le integra in noul concept pentru a obtine o noua atractie urbana care sa puna in evidenta calitatile ascunse ale fostului santier.

 

 

Noul parc incorporeaza zone de odihna si noi spatii cu copaci amenajate in insule care lasa loc liber suficient pentru diferite activitati sau pentru meditatie. Materialele au fost pastrate sub forma naturala, cat mai putin prelucrate si au fost alese pentru capacitatea de a imbatrani frumos, schimbandu-se odata cu trecerea timpului si oferind orasului un mediu mereu diferit. Betonul, lemnul si otelul netratat in combinatie cu elementele pastrate de la fostul santier aduc impreuna un omagiu trecutului si istoriei sitului.

 

Parcul este pus in valoare si prin instalatia de iluminat artificial, cu tonuri calde de lumina alba, rosie si roz care contrasteaza placut cu copacii si tonurile neutre ale materialelor. O abordare mai excentrica se face simtita prin aparitia sculpturilor geometrice ce presara parcul dar si prin seturile de sah gigantic care te invita la joaca.

 

Mai multe informatii gasiti pe: http://inhabitat.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

Aviatorii Residence Constanța – Proiect de arhitectură Dron & Ardelean Architects Cloud 9 Residence București –
Aviatorii Residence, Constanța – Proiect de arhitectură: Dron & Ardelean Architects / Cloud 9 Residence, București – Proiect de arhitectură: Arhis Design

Producția cu impact redus

Un prim pas este reducerea amprentei de carbon în cadrul unităților de producție, ceea ce presupune, în primul rând, reducerea consumului de apă și energie.

Energie: o parte semnificativă din mixul de energie (aproximativ 40 %) este generată local de propriile parcuri fotovoltaice și unități de cogenerare; restul de electricitate, care nu este generată în unitățile de producție, provine din surse regenerabile certificate.
Apă: nu se utilizează deloc apă potabilă în procesele industriale, iar apele uzate sunt reciclate și reutilizate; apa care, totuși, este eliberată în mediul înconjurător, este tratată apelând la tehnologiile cele mai avansate din punct de vedere ecologic.
Carbon: peste 65 % din materiile prime și materialele folosite în procesul de producție provin de la furnizori locali aflați pe o rază de maximum 150 de kilometri distanță de fabrici; în același timp, peste 65 % din materialele pentru fabrica din Belgia (echivalentul total a aproape 3.000 de camioane anual) sunt transportate pe apă, prevenind zgomotul și poluarea aerului.

Pornind de la aceste cifre, EQUITONE și-a propus să creeze o nouă generație de fibrociment cu impact minim și durabilitate maximă, fără a compromite performanțele tehnice, cât mai aproape de situația ideală: zero utilizare apă potabilă, zero deșeuri și emisii reduse de carbon provenite din operațiuni. În acest context, au fost dezvoltate Fișele cu date de sustenabilitate a materialelor, pentru a comunica deschis, permanent, performanțele efective în materie de mediu ale materialelor și a stimula colaborarea tuturor partenerilor.

Impact redus pe întreaga durată de viață a construcției

Pentru a reduce amprenta de carbon de materialelor, nu doar în producție, ci și pe parcursul ciclului lor de viață, EQUITONE a conceput o strategie bazată pe colaborare și pe un nou mod de a gândi, intervenind atât prin acțiuni punctuale proprii, cât și activități comune împreună cu întreaga piață a construcțiilor.

Iată câteva acțiuni care reflectă implicarea în programe de parteneriat, susținerea sistemelor de certificare și standardele internaționale pentru clădirile ecologice:

• Sunt experimentate noi modele de afaceri circulare, cu sprijinul guvernului flamand, reunind numeroși parteneri, de la producători de ciment până la montatori; concentrarea în acest caz este pe servicii, capacitatea de reciclare și recuperarea materialelor.
• În Franța, împreună cu câteva zeci de parteneri, a fost creată inițiativa VALOBAT, respectiv o companie care colectează contribuțiile ecologice (taxele anuale incluse în legislația cu privire la responsabilitatea extinsă a producătorilor) și le reinvestește în inițiative de reciclare a deșeurilor, promovarea reutilizării și proiectării ecologice, valorificarea deșeurilor etc.
• EQUITONE colaborează strâns cu VITO, o organizație de cercetare independentă ce are ca scop accelerarea tranziției către un viitor sustenabil. Prin schimbul de experiențe cu bază științifică, se urmărește utilizarea apei în procesul de producție și reducerea sistematică a amprentei de carbon.

Soluție pentru modernizarea blocurilor de locuințe

Viziunea de tip circular pe care o abordează EQUITONE este una holistică, urmărind nu doar traseul materialului pentru fațadă, ci și viața clădirii în ansamblu. Cu ajutorul plăcilor de fibrociment, o construcție veche poate reveni în actualitate prin renovarea fațadei, evitându-se astfel pierderea unei resurse importante - structura de beton a acesteia, încă viabilă. Ca exemplu, menționăm un proiect din Olanda: în cartierul Overvecht de la marginea orașului Utrecht, un bloc cu 362 de apartamente a fost modernizat folosindu-se plăci de fibrociment EQUITONE. Proiectul este mult mai amplu, numărul de apartamente care urmează să beneficieze de o fațadă modernă ridicându-se la circa 1800. Astfel, în loc să fie demolate, construcțiile sunt modernizate și aduse la standardele actuale de confort, eficiență energetică și estetică. Sunt blocuri moderniste, utilitare, din anii 1960 – 1970, destul de asemănătoare cu cele ridicate în anii comunismului în România, care ar putea beneficia de asemenea de avantajele unei fațade ventilate EQUITONE.

Blocul de apartamente ACA din Utrecht – Overvecht Proiect de arhitectură DOOR architecten – Amsterdam Olanda
Blocul de apartamente ACA din Utrecht – Overvecht Proiect de arhitectură: DOOR architecten – Amsterdam, Olanda / Verona Residence - Constanța

Mai multe detalii puteți afla pe site-ul companiei www.equitone.com/environment

Membrane EPDM - external.png
Membrane EPDM - external.png
Membrane EPDM - intertnal.png
Membrane EPDM - intertnal.png
Prod Dowsil.jpg
Prod Dowsil.jpg
Parc urban in Luxembourg, reconversie a unei zone industriale

Interesul crescut al tinerilor de a proteja mediul se reflectă și influențează decisiv alegerile de zi cu zi

8 din 10 tineri consideră că inovația / modernitatea îi ajută să protejeze mediul înconjurător. Astfel că, așteptarea acestora din partea companiilor producătoare de materiale de zidărie este să vină în întâmpinarea consumatorilor cu soluții moderne și produse prietenoase cu mediul.

1 din 2 români ar avea încredere să construiască o casă cu materialul de zidărie cu cea mai mică amprentă de carbon, îndeosebi tinerii sub 44 ani
Tot pentru cei mai tineri dintre respondenți, se observă cea mai mare înclinație spre alegerea materialelor sustenabile – 70% declară că ar avea încredere să construiască cu cel mai sustenabil material de zidărie.

57% dintre respondenții care în prezent locuiesc în case/blocuri care au ca material principal de zidărie BCA-ul consideră într-o mai mare pondere că ar avea multă și foarte multă încredere să construiască o casă cu aceeași amprentă scăzută de carbon.

Grija față de mediu este o prioritate și pentru specialiștii în construcții

83% dintre specialiștii din domeniul construcțiilor sunt de părere că produsele care ajută mediul înconjurator trebuie promovate cu prioritate.

În prezent, peste jumătate dintre specialiștii participanţi la studiu (53%) declară că sunt preocupaţi de emisiile de carbon din domeniul construcţiilor în mare măsură, 37% declară că au o atitudine neutră şi doar 11% declară că nu-i preocupă deloc acest subiect.

Pentru 77% dintre aceştia este important ca materialele de zidărie utilizate să contribuie la reducerea emisiilor de carbon, acest aspect reprezentând un criteriu de alegere a materialelor de zidărie, mai ales în rândul celor care aleg să folosească BCA în proiectele lor.

Parc urban in Luxembourg, reconversie a unei zone industriale

3. Folosirea sistemelor de montaj recomandate

Montarea panourilor pe cadrul suport se poate face cu prinderi vizibile sau invizibile. Fixarea vizibilă presupune folosirea pop-niturilor din aluminiu sau inox (când structura suport este metalică), sau a șuruburilor, în cazul în care suportul este din lemn – un caz mai rar întâlnit, dar perfect viabil, pentru anumite proiecte. Pop-niturile și șuruburile asigurate de EQUITONE rămân aparente după montaj și au capetele colorate în nuanțe care să se potrivească culorii panoului de fibrociment.

Pop-niturile sunt de mai multe dimensiuni, fiind alese în funcție de modelul de panou EQUITONE montat (importantă este grosimea acestuia) și grosimea profilelor structurii de susținere, conform particularităților proiectului. Pop-niturile din aluminiu trebuie folosite doar pe structuri din aluminiu, iar cele din inox pot fi folosite pe structuri din aluminiu, oțel zincat sau inox, fără a exista riscul coroziunii bimetal.

Fixarea invizibilă presupune sistemul Tergo, prin care șuruburile de montaj sunt ancorate în spatele panoului, fiind potrivită gamelor EQUITONE cu grosimea de 12 mm și [tectiva]. Sistemul presupune cadre de sprijin din aluminiu, găuri preforate din fabrică pentru șuruburi, cârlige speciale prin care panourile sunt suspendate de cadrul de sprijin.

Fixare vizibilă cu pop-nituri
Fixare vizibilă cu pop-nituri

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.