Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Orașul care va avea cea mai mare fermă de pe acoperiș din lume

In cochetul cartier parizian Le Marais, cunoscut pentru multiculturalitate si diversitate gastronomica, prinde contur cea mai mare ferma urbana de pe acoperis din lume. Vor creste aici 30 de tipuri diferite de plante, iar recolta are ca destinatie farfuriile localnicilor si ale clientilor magazinelor si restaurantelor din vecinatate.
Orașul care va avea cea mai mare fermă de pe acoperiș din lume

Foto: Agripolis

Un proiect al companiei de agricultura urbana Agripolis, ferma se va intinde pe o suprafata de 14.000 de metri patrati, pe acoperisul unei cladiri de sase etaje, fiind totodata si cea mai mare ferma urbana din Europa. In jur de 20 de gradinari vor folosi tehnologia aerofonica pentru a creste 100% organic fructe, legume si verdeturi,  fara pamant. Plantele se vor catara pe spaliere si vor absorbi apa si substante nutritive din ceata creata cu ajutorul unui dispozitiv special.


Metoda este mai rapida si mai eficienta in comparatie cu cele traditionale, recolta este mai gustoasa, iar absenta substantelor nocive vor transforma ferma intr-un adevarat paradis pentru biodiversitate, sustin initiatorii proiectului.

 

In inima Parisului, ferma va produce aproximativ 1.000 de kilograme de fructe si legume pe zi in sezonul de varf.

 

"Scopul nostru este acela de a face din ferma un model de productie sustenabila recunoscut la nivel global", spune Pascal Hardy, fondatorul Agripolis, potrivit The Guardian.

 
Langa ferma, tot pe acoperis, va fi construit si un restaurant cu o capacitate de 300 de locuri care le va oferi clientilor poate cea mai autentica experienta "din gradina in farfurie".


"Viziunea noastra este un oras in care fiecare acoperis si suprafata abandonata este acoperita cu acest nou sistem de cultivare. Fiecare dintre ele va contribui la hranirea directa a locuitorilor urbani, care reprezinta astazi cea mai mare parte a populatiei globului", adauga Hardy.

 

Ferma, care urmeaza sa fie inaugurata in primavara lui 2020, va pune la dispozitia parizienilor mai multe servicii, cum ar fi organizarea de tururi educative, de ateliere si de evenimente speciale. In plus, locuitorii vor avea posibilitatea sa inchirieze o mica parcela cultivata cu legume de care sa se ingrijeasca ei insisi.

 

“Daca putem crea un model viabil din punct de vedere comercial, in loc sa depidem de bunavointa si de subventii, acest lucru va ajuta fermele urbane sa devina sustenabile prin propriile forte", crede Hardy.


Ferma din Le Marais este una dintre initiativele tot mai numeroase din mediul urban ce vin in preintampinarea cererii in crestere de alimente proaspate, produse local. Putem intalni in prezent proiecte de agricultura urbana la scara larga din Haga pana in Detroit si Shanghai.

 

Nici fermele pe acoperis nu sunt un concept nou. In Chicago, de exemplu, a fost deschisa in 2015, pe acoperisul unei fabrici, o sera de aproape 7.000 de metri patrati, cea mai mare din lume la vremea respectiva.

 

In ceea ce priveste Parisul, gradinaritul are parte zilele acestea de un adevarat moment de glorie. Printre altele, autoritatile si-au propus sa creeze pana anul viitor, in cadrul proiectului Parisculteurs, 100 de hectare de spatii verzi pe tot cuprinsul orasului, o treime din aceasta suprafata fiind dedicata agriculturii urbane.


Citeste si: Cea mai mare gradina din Paris este amenajata in jurul Turnului Eiffel

Orașul care va avea cea mai mare fermă de pe acoperiș din lume

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva